Третина користувачів інтернету вважає, що нардепи повинні отримувати мінімальну зарплату. Результати опитування

Третина користувачів інтернету вважає, що нардепи повинні отримувати мінімальну зарплату. Результати опитування
44% опитаних вважають, що зарплата народних депутатів має дорівнювати середній по країні

Половина опитаних висловила думку, що парламентарі заслуговують на середню по країні оплату праці – 5200 грн

Майже половина користувачів інтернету – 44% – вважає, що зарплата народних депутатів має дорівнювати середній по країні, тобто нині це близько 5200 грн. Про це свідчать результати опитування «Главкома», в якому взяло участь 20 тисяч унікальних користувачів.

Водночас третина читачів (30%) поставилася до народних обранців ще суворіше: на їхню думку, з парламентарів вистачить і символічної оплати праці на рівні мінімальних 1450 грн.

Кожен п’ятий (20%) висловив переконання, що за свою роботу нардепи повинні отримувати до 20 тис. грн. Лише 4% користувачів інтернету вважають, що парламентарі повинні отримувати до 50 тис. грн на місяць. Ще менше – 3% опитаних – оцінили роботу народних обранців на суму до 100 тис. грн. 

.jpg_13

Верховна Рада 20 жовтня в першому читанні проголосувала за проект закону про державний бюджет на 2017 рік. Підтримали законопроект №5000 245 депутатів. Згідно з документом, нардепи пропонують уряду в рамках бюджетного процесу переглянути рівень свого фінансового забезпечення. У проекті бюджету обранці пропонують значно підвищити собі оплату праці. Йдеться про зарплату розміром у 36 тисяч гривень у нардепа, 40,6 тисячі у заступників голови ВР і 43,5 тисячі гривень у спікера.

Згодом було опубліковано список депутатів, які проголосували за підвищення своїх зарплат. Деякі нардепи потім запевняли, що взагалі не підозрювали, що голосують за підвищення власних зарплат. Ці скандальні правки з’явились у документі під час обговорення в бюджетному комітеті. У понеділок головний радикал Олег Ляшко розкрив таємницю, що їхнім автором був молодий депутат від Блоку Порошенка – відомий поціновувач дорогих шкарпеток і фанат Гройсмана Олексій Мушак. Власне, той і сам це згодом підтвердив постом у Facebook.

А 9 листопада з’явилась інформація, що Кабінет міністрів у доопрацьованому проекті закону №5000 «Про державний бюджет на 2017 рік» врахував пропозицію народних депутатів збільшити фінансування законотворчої діяльності Верховної Ради на 113,8 млн грн. Це випливає з порівняльної таблиці щодо врахування бюджетних висновків парламенту при доопрацюванні проекту держбюджету, опублікованої на сайті Ради.

Крім того, уряд погодився із пропозицією нардепів збільшити на 15,2 млн грн видатки на обслуговування та організаційне, інформаційно-аналітичне, матеріально-технічне забезпечення роботи Ради та додатково виділити 10,3 млн грн на висвітлення діяльності центрального органу законодавчої влади в ЗМІ та фінансову підтримку парламентських друкованих видань «Голос України» та «Віче».

Варто зазначити, що після заповнення парламентарями е-декларацій, стало зрозуміло, що у такому підвищенні немає критичної необхідності. Так, Олесь Довгий (депутатська група «Воля народу») задекларував 95 картин XIX–XXI ст., 10 статуй, 11 наручних годинників і 1,5 млн доларів готівкою в 2015 році. Народний депутат з фракції Опозиційного блоку Михайло Добкін серед іншого в декларації вказав ключки для гольфу, винний льох та мільйонний подарунок від батька.

У свою чергу нардеп Надія Савченко озвучила жарт, який став популярним у соцмережах після оприлюднення декларацій. «Почитавши (декларації - ред.) я сміялася, дивлячись на стан депутатів, МВФ може зайняти у нас кошти», - сказала вона. При цьому закиди на свою адресу Савченко відкинула. Народний депутат задекларувала квартиру в Києві, якою володіє разом з сестрою і матір'ю, а також дві машини сестри і дві земельні ділянки матері.

Як відомо, Держбюджет-2017 передбачає і підвищення мінімальної зарплати пересічним громадянам – до 3200 грн.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: