У Литві дорікнули Україні у пасивності щодо захисту Криму

У Литві дорікнули Україні у пасивності щодо захисту Криму
Голова Конституційного суду Литви Дайнюс Жалімас

Конституційний суд України пасивний в питанні щодо Криму

Голова Конституційного суду Литви Дайнюс Жалімас вважає, що українським колегам необхідно активніше працювати в питанні щодо захисту Криму. Про це він сказав в інтерв’ю «Главкому».

За його словами, Україна повинна активно працювати, щоб російські судді, причетні до анексії Криму, понесли юридичну відповідальність.

«Спочатку країна, яка почувається жертвою агресії, повинна прийняти певні заходи з переслідування порушників. А вже потім це питання можна виносити у міжнародну площину. Теоретично ми можемо міркувати над міжнародним трибуналом для них. І я гадаю, що прийде день, коли міжнародний трибунал щодо злочинів Росії буде створено. Але для цього необхідні певні політичні умови і активна участь України. Ми цю історію почали в 2015 році, коли голови семи європейських Конституційних судів підписали спільну заяву, в якій засудили  рішення російського Конституційного суду. З іншого боку, хотілось би більш активної участі українського Конституційного суду в цьому питанні. Бо іноді здавалось, що тільки литовській стороні потрібне це засудження», - сказав Жалімас.

Він пояснив, в чому полягала пасивність України. «Я б на місці українських колег багато що робив би активніше. Міжнародна юридична спільнота не дуже знається на тонкощах анексії Криму. Навіть не всі знають, що російський Конституційний суд взяв у цьому питанні участь. Спочатку з приводу роз’яснення. Пан Зорькін надсилав лист (до учасників конференції суддів, - «Главком») про мене, закидаючи намагання вплинути на незалежність російського Конституційного суду, коли я підтримав санкції проти них. Дуже б хотілося бачити схожі листи від українських колег з роз’ясненнями, що відбулося. Бо багато моїх колег не знають, у чому тут справа, що є конкретний злочин, який вони скоїли за ніч, ухвалюючи рішення щодо Криму», - сказав Жалімас.

Нагадаємо, на 4 Конгрес Світової конференції Конституційних судів, який відбувся сьогодні у Литві, не були допущені голова конституційного суду РФ Валерій Зорькін та інші російські судді, які приймали рішення та визнали анексію Криму.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: