У Нацполіції відзвітували: нелегальний експорт лісу вдалося знизити у п'ять разів

У Нацполіції відзвітували: нелегальний експорт лісу вдалося знизити у п'ять разів
Експорт лісу

Підписано меморандум про співпрацю між департаментом захисту економіки та Держлісагентством

16 листопада було підписано меморандум про співпрацю між департаментом захисту економіки та Держлісагентством. Спільна праця двох структур покликана запобігти незаконним вирубкам лісів та оперативно притягувати до відповідальності порушників законодавства.

За словами начальника департаменту захисту економіки Ігоря Купранця, щоб побороти «лісову мафію», потрібно об'єднати зусилля.

У департаменті розповіли, що за час проведення профілактичних заходів експорт лісопродукції знизився в 5 разів. А у співпраці він ще покращиться, вважає начальник департаменту захисту економіки.

«Якщо раніше щомісяця на експорт було заявлено 1,5-2 тисячі вагонів, а за добу йшло 250–300, то станом на сьогодні велику частину заявок відкликано, а за добу відправляється 50. Якщо об'єднати зусилля трьох підрозділів, ці показники будуть ще нижчими. Для бізнесу є лише один шлях – переводити свою діяльність в законне русло», – переконаний Купранець.

Таку ініціативу підтримують і експерти лісової галузі. Зокрема Юрій Марчук, національний координатор програми FLEG та завідувач кафедри дендрології та лісової селекції НУБІП України розповів, що стиковка служб потрібна.

«Такі перевірки дуже потрібні. Щоб навести лад, потрібен комплексний підхід. Тому ідея має право на життя і повинна бути. Потрібно працювати за схемою походження деревини як у Європі. І тоді буде порядок», – розповів Марчук.

Як зазначають у департаменті захисту економіки Нацполіції, збитки від незаконної вирубки лісів та незаконного експорту вражають. Цього року злочинці завдали збитків державі на суму понад 47 млн грн. Уже відкрито 505 кримінальних проваджень. Загалом 86 особам повідомлено про підозру, до суду скеровано 134 провадження. Оперативники департаменту вилучили 10 тисяч кубів лісопродукції, вартість якої, за попередніми оцінками, становить 23,5 млн грн.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: