У Польщі заговорили про свій Майдан через судову реформу

У Польщі заговорили про свій Майдан через судову реформу
Лідер найбільшої опозиційної партії «Громадянська платформа» (РО) Гжегож Схетина

Щодня у Польщі відбуваються акції протесту проти порушення незалежності судів

У найбільшій опозиційній партії Польщі заявляють, що не хочуть «Майдану», але такий розвиток ситуації не можна заперечувати. Про це в ефірі телеканалу Polsat News заявив лідер найбільшої опозиційної партії «Громадянська платформа» (РО) Гжегож Схетина.

«Я не хочу Майдану в Польщі, але Качинський і більшість партії PiS (Право і Справедливість) робить усе для того, щоб призвести до такої ситуації. Щодня у Польщі відбуваються демонстрації, а зараз середина липня і десятки тисяч людей виходять по всій Польщі у кількох десятках міст, протестуючи проти порушення незалежності судів», - заявив Схетина.

Він наголосив, що Польща не є власністю лідера PiS Ярослава Качинського.

«Або він впише розмови про політику і реальність у принципи демократичного парламентаризму, або він робитиме усе, щоб зламати цю демократію. І я зроблю все можливе, щоб не дозволити йому це»,- наголосив лідер РО.

Нагадаємо, польська правляча партія «Право і Справедливість» (PiS) хоче внести зміни до трьох законів - про Верховний суд, Національну суддівську раду і суди загальної юрисдикції. Таким чином, влада хоче позбутися патологій у судовій системі країни. Опозиція і більшість суддівського корпусу наполягають, що це є спробою підпорядкувати судову владу виконавчій.

Упродовж останніх кількох днів у різних містах Польщі тривають протести проти запропонованих змін, зокрема під парламентом країни у Варшаві. У Єврокомісії закликали владу Польщі утриматися від змін у судовій системі. Натомість, у Варшаві відповіли, що такі заяви Брюсселя є безпідставним втручанням у внутрішні справи країни.

Президент Польщі Анджей Дуда відмовився підписувати затверджений польським парламентом закон про судову реформу.

Три екс-президенти Польщі вважають, що реформа судової системи є шляхом до диктатури.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: