У Румунії поновилися антиурядові протести

У Румунії поновилися антиурядові протести
Протест у Бухаресті

Учасники акції виступають проти змін у сфері правосуддя

Більше тисячі людей беруть участь в акції протесту перед будівлею уряду Румунії у Бухаресті.

Маніфестанти вимагають відставки уряду через ініційовану міністром юстиції законодавчу ініціативу про позбавлення президента права призначати керівників у сфері правосуддя.

«Ми вийшли на акцію протесту, щоб вимагати відставку уряду, так як знову стаємо свідками того, як правляча Соціал-демократична коаліція хоче підпорядкувати собі всю сферу правосуддя», - заявив один з протестуючих.

Маніфестанти скандували «Ми хочемо правосуддя, а не корупції!», «Хочемо жити в правовій державі, а не в країні злодіїв!».

Учасники акції протесту заявляють, що протести триватимуть до тих пір, поки правляча коаліція і особисто міністр юстиції не відкличе законопроекти.

Раніше президент Румунії Клаус Йоганніс виступив із заявою, в якій назвав законодавчі ініціативи міністерства юстиції «нехтуванням принципів та засад правової держави та незалежності правосуддя», підкресливши, що «це завдає серйозної шкоди іміджу Румунії на міжнародній арені». Президент назвав також законодавчі ініціативи «політизацією системи правосуддя».

Нагадаємо, міністр юстиції Румунії Тудорел Тоадер заявив напередодні, що міністерством підготовлено ряд законопроектів про внесення змін в системі правосуддя. Зокрема, мова йде про позбавлення президента права призначати керівників управління по боротьбі з корупцією та директорату по боротьбі з організованою злочинністю і тероризмом.

Законопроектом передбачено також, що прокурори будуть призначатися на посади не Вищою радою магістратури, а міністром юстиції. Законопроекти повинні бути подані до парламенту для затвердження.

Аналогічні, багатотисячні акції протесту пройшли по всій Румунії на початку 2017 року, коли правлячою коаліцією був ініційований законопроект про амністію частини корумпованих чиновників.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: