Угорський посол побачив, як жителів Берегово, які не володіють українською мовою, хочуть асимілювати

Угорський посол побачив, як жителів Берегово, які не володіють українською мовою, хочуть асимілювати
Посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень
фото: mukachevo.net

Дипломат визнає, що 80% жителів Берегівського району Закарпаття спілкуються лише угорською мовою

У Берегівському районі Закарпаття 80% місцевих жителів – угорці, які між собою спілкують угорською. Це в інтерв’ю «Главкому» визнав посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень. Тим не менше, дипломата дуже стурбував новий український закон «Про освіту», згідно з яким навчання в усіх українських школах з 5-го класу буде відбуватись державною мовою. «Якщо цей закон набере чинності і вони угорської не будуть вчити, тоді в стратегічному плані нацменшину буде знищено. Це не інтеграція, а асиміляція, а ми проти асиміляції. Ми вважаємо, що кожна меншина має свої інтереси та цінності, які треба зберегти», - зазначив посол.

Зазначимо, українські ЗМІ неодноразово писали, що частина мешканців Закарпаття спілкуються виключно угорською мовою і не знають української, і навіть живуть за угорським часом.

Додамо, що згідно із законом «Про освіту», який нещодавно вступив у дію, право нацменшин на навчання рідною мовою залишається, проте збільшується обсяг викладання державною.

Закон надаватиме особам, які належать до національних меншин, можливість отримувати освіту своєю рідною мовою у дитячих садках та початкових школах (1-4 клас), але починаючи з 5-го класу (тобто у середній та старшій школі) вони навчатимуться державною мовою. Виняток із загального правила становлять школярі з числа нацменшин, які почали навчатися до 1 вересня 2018 року. До 1 вересня 2020 року вони зможуть вчитися за колишніми правилами, потім поступово збільшуватиметься кількість предметів, які викладають українською.

Вивчення мови корінного народу або нацменшини гарантується в школах або через національні культурні товариства. У вишах за бажанням учнів створюються умови для вивчення мови нацменшини як окремої дисципліни.

Детальніше читайте: В Угорщині занадто мало українців, щоб їх навчали українською? Посол Ерно Кешкень коментує скандальний закон «Про освіту»

Читайте також статтю: Новий закон «Про освіту». Депутати шоковані тим, за що проголосували

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: