Україна не бачить небезпеки у побудові АЕС у Білорусі, - дипломат

Україна не бачить небезпеки у побудові АЕС у Білорусі, - дипломат

Посол Ігор Кизим

Фото: Вадим Замировский, TUT.BY

В експлуатацію АЕС у Білорусі буде введена у 2020-му році

Посол України в Білорусі Ігор Кизим вважає, що Київ не переймається через будівництво АЕС у цій країні. Про це він розповів в інтерв’ю «Главкому». Наразі відомо, що АЕС у Білорусі  планують ввести в експлуатацію у 2020-му році.

«У нас є час для постачань і, як я розумію, у Білорусі є потреба у електроенергії. Головне питання переговорів – це питання тарифів. Як тільки вдасться дійти компромісу, вони будуть вигідними і для Білорусі, і для України, електроенергія продаватиметься. Що буде після 2019-го, чи 2020-го років потрібно говорити пізніше. Станом на зараз у Білорусі є така потреба, а в Україні є потужності, які можуть цю потребу задовольнити», - повідомив  дипломат.

Також відомо, що президент Петро Порошенко дав доручення «усе порахувати». На думку дипломата, до кінця літа буде сформована пропозиція білоруській стороні.

Він також розповів, на якій стадії перебуває це будівництво, адже раніше були затримки у графіках.

«Нещодавно до Білорусі приїздив голова «Росатому», вони говорили про те, що остаточно в експлуатацію АЕС буде введена у 2020-му році. До кінця 2018-го року повинні закінчити усі технічні роботи і станція поступово вводитиметься в експлуатацію. Я особисто був на тій станції, нас, дипломатів, послів туди запрошували. Так, вона трохи із запізненням будується, але строки встановлені, думаю, що нині їх дотримуватимуться», - зазначив посол.

Як відомо, Литва неодноразово заявляла про екологічну загрозу для регіону в разі побудови цієї станції. Кизим вважає, що для Литви це не тільки екологічне, але і політичне питання.

«Знаєте, тут мають говорити саме профільні фахівці, а не політики. Питання про безпеку станції – це питання МАГАТЕ та інших організацій цього напрямку», - переконаний посол.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: