Україна закачує у сховища виключно «європейський» газ

Україна закачує у сховища виключно «європейський» газ

«Нафтогаз» активно закуповує газ в Європі за кошти Європейського банку реконструкції та розвитку та за власні кошти компанії.

Україна до початку опалювального сезону накопичить у підземних сховищах (ПСГ) близько 14,5 млрд куб. м газу, що є достатнім рівнем для комфортного проходження осінньо-зимового періоду, виключно за рахунок імпорту з Європи, заявив голова компанії Андрій Коболєв в ефірі «5 каналу» в четвер.

«Оскільки ми розуміли, що є ймовірність відмови «Газпром» у III кв., графік закупівлі газу був побудований так, щоб ми могли повністю весь обсяг, необхідний українським споживачам, купувати з європейського напряму, що ми й почали робити ще в липні цього року», - сказав він.

Коболєв уточнив, що «Нафтогаз» активно закуповує газ в Європі і за кошти Європейського банку реконструкції та розвитку, і за власні кошти компанії. «Ми йдемо зараз трохи з випередженням графіка, оскільки не лише НАК імпортує, а й приватні компанії. Добовий імпорт дуже високий - близько 45-46 млн куб. м... Він більший, ніж у будь-який день минулого року. Ми розраховуємо до початку опалювального сезону накопичити близько 14,5 млрд куб. м, що є комфортним рівнем для проходження осінньо-зимового сезону», - сказав голова компанії.

Коболєв зазначив, що здійснювати закупівлі у «Газпрому» зараз неможливо через некомерційну поведінку російської компанії.

«Проблема в тому, що на III квартал поточного року «Газпром» відмовився підписувати додаткову угоду, яка є абсолютно необхідною, щоб постачання могли здійснюватися. Там навіть питання не в ціні. «Газпром» підписував подібні угоди щонайменше тричі – за ними газ постачався взимку 2014-2015 рр., влітку 2015 року і минулої зими. Цього разу «Газпром» несподівано відмовився, що, ми вважаємо, є ознакою недружньої та некомерційної поведінки», - пояснив він.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: