Українська група зняла кліп, де тягають непритомну дівчину під слова «Сонна дала мені»

Українська група зняла кліп, де тягають непритомну дівчину під слова «Сонна дала мені»

Юристка Лариса Денисенко вважає, що у даному кліпі йдеться про насильство над непритомною людиною

Українська група «Принципова Зміна та Буде Так» зняла кліп на пісню «#соннадала», де дівчину, що втратила свідомість, возять на квадроциклі, використовують, як підставку для їжі, катають на гойдалці. Також непритомна дівчина лежить на батуті, коли на ньому перебуває стрибаюча людина. Події на екрані супроводжуються текстом «Сонна дала мені». У кінці кліпу дівчина приходить до тями, і на передньому плані з’являється хлопець, що застібає штани.

Як вважає юристки Лариса Денисенко, слова пісні самі по собі, без відеоряду, можливо, не були би такими переконливими, але відеоряд засвідчує те, що в даному разі йдеться про один з видів насильства, а саме — насильство над непритомною людиною. Про це вона повідомила для активістам кампанії проти сексизму «Повага».

Денисенко зазначає, що законодавство передбачає обмаль інструментів, за допомогою яких можна поскаржитися як на рекламу, так і на художні твори.

«Очевидно, люди, які це створювали, або не знають, що таке самоцензура, або є абсолютно необізнаними. Я не думаю, що це умисне виставляння насильства як пріоритета в стосунках. Але мені видається, що люди просто не усвідомлюють рівень своєї відповідальності. Я би звернулася передусім до них безпосередньо. Я вважаю, що найефективнішим було би публічне вибачення і видалення цього кліпу. Якщо кліп ротується на якихось каналах, треба звертатися до тих, хто поширює цей ролик, зі скаргою на те, що цей кліп пропагує насильство», – сказала вона.

Зазначимо, що автори кліпу розмістили під відео дисклеймер (письмову відмову від відповідальності).

«Дане відео носить виключно жартівливий характер і не несе в собі мети будь кого образити. Всі персонажі вигадані, а всі збіги випадкові», – йдеться під роликом.

За словами юристки Лариси Денисенко, це достатньо грамотний хід. Оскільки таким чином автори убезпечують себе.

«Тобто люди усвідомлюють, що можуть виникати претензії та образи. Але тут навіть не йдеться ні про претензії, ні про образи. Тут йдеться про пропаганду насильства. Картинка і слова виглядають переконливіше, ніж маленький дисклеймер, який більшість аудиторії просто не прочитає. Звісно, це можна зводити до жартів, але у країні, де, згідно зі статистикою, більше 90% справ поліції стосуються домашнього насилля, подібні речі є просто недопустимими», – пояснила юристка.

Відео знаходиться у вільному доступі, подивитися його можуть і дорослі, і діти. Відміток про вікове обмеження немає. Кліп викликав обурення в користувачів соцмереж.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: