В Києві відкривається фотовиставка «Народження України» відомої російської фотожурналістки Вікторії Івлєвої

В Києві відкривається фотовиставка «Народження України» відомої російської фотожурналістки Вікторії Івлєвої

Участь у фото проекті взяли 34 українських мами

В Культурному фонді «Ізоляція» (вул. Набережно-Лугова,8) відкривається сьогодні о 19:00 фотовиставка відомої російської фотожурналістки Вікторії Івлєвої «Народження України».

«Ідея проекту - метафоричне тлумачення образу народження нації, яке, як і народження дитини, проходить з болем, стражданням і кров'ю. Майдан, війна на сході, анексія Криму та, одночасно, підйом та ентузіазм українців, - все це ознаки нашого часу. Власне ідея народилася давно, ще під час Майдану, коли народжувалася українська політична нація», - сказала фотожурналістка під час прес-конференції в прес-центрі Главкома.

На думку авторки, тільки зараз, пройшовши через ці конфлікти, Україна набуває нової якості. І ці історичні процеси символічно виражені у фотографіях породіль і дітей, які щойно з'явились на світ. Всього участь у фото проекті взяли 34 мами. «Зйомки відбувалися в інтенсивному темпі. Один день - одне місто. В реалізації мого проекту мені дуже допомогло Міністерство охорони здоров’я, Асоціація акушерів та гінекологів. Мабуть, це була перша зйомка в моєму житті, в хід якої я ніяк не могла втрутитися: не збільшувати самі муки і біль заради кадру і не змушувати ж новонародженого людини мерзнути голим тільки тому, що мені захотілося зробити дубль!», - ділиться враженнями авторка.

Це не перший проект Вікторії Івлєвої в Україні. Відразу після Майдану, проїхавши всю країну від Донецька до Івано-Франківська, вона опублікувала свої нотатки і знімки спочатку в соц. мережах, а потім зібрала в книгу, в якій текст і фотографії доповнюють один одного. «Мандрiвка, або Подорож фейсбучного хробака Україною», з'явилася в київському видавництві «Дух і Лiтера» в кінці 2014 року, а в цьому році книга вийшла в Москві, кошти на неї були зібрані за допомогою краудфандінгової кампанії.

«Вікторія - одна з небагатьох росіян, які відкрито і послідовно виступають проти політики Росії. Проект «Народження України» - маніфестація почуття персональної відповідальності та провини за те, що трапилося в останні два роки між сусідніми країнами. Двадцять чотири регіони України, 72 півтораметрові фотографії, надруковані на тканині. Ця виставка – данина Україні та ще один привід для розмови про ціну життя і смерті, про свободу й призначення людини на цьому світі», - говорять організатори виставки в Культурному фонді «Ізоляція».

Довідка. Вікторія Івлєва - фотографка і журналістка. Лауреатка премії World Press Photo за репортаж зсередини чорнобильського реактора, премії Вільна Преса Східної Європи (Німеччина-Норвегія), два рази номінувалася на премію імені Андрія Сахарова. Роботи публікувалися в більшості провідних ЗМІ світу. Активно займається волонтерством на Південному Сході України, допомагаючи мирним людям, які живуть у прифронтовій зоні. Знімає сюжети для телеканалу «Дождь».

Інформаційний партнер – Главком. Виставка триватиме до 4 вересня.

Подивитися запис прес-конференції можна тут. 


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: