В окупованому Криму - дефіцит бензину

В окупованому Криму - дефіцит бензину

Менеджери автозаправок б’ють на сполох: паливо може зникнути

Жителі анексованого Росією Криму в серпні впродовж двох тижнів страждали від дефіциту бензину. До середини місяця найпоширенішого виду палива - А-95 - не було практично ніде. І хоча зараз ситуація покращилася, учасники ринку не виключають перебоїв, оскільки для забезпечення півострова достатньою кількістю палива потрібен місяць, пише Еurasia.net.

Проблема з паливом в окупованому Криму з'явилася ще на початку серпня. За повідомленням Мінпаливенерго РФ, на «деяких АЗС» бензин А-95 продавали тільки за раніше придбаним картками і талонами, якими користуються в основному місцеві жителі та юридичні особи. Скорочення пропозиції відбулося «в зв'язку з різким збільшенням попиту і обмеженнями на доставку вантажів Керченською поромною переправою через несприятливі погодні умови».
Незважаючи на офіційну версію, деякі учасники ринку (зокрема, глава мережі заправок ATAN Олександр Терещенко) пов'язували перебої з недавньої хакерської атакою на сервери нафтогазової компанії «Роснафта», яка могла вплинути на роботу її нафтопереробних заводів. Підприємства «Роснафти» - основні постачальники палива в Крим.

Російське міністерство також повідомляло, що 7 серпня всі обмеження зняті, і нафтопродуктів на АЗС досить. Однак через кілька днів бензин знову почав зникати з заправок, а до середини серпня його не стало практично ніде. Скарги в соцмережах на відсутність палива йшли з Сімферополя, Севастополя, Феодосії, Судака і з усього південного берега Криму.

На окупованому півострові працюють дві найбільші мережі автозаправних станцій - ATAN і TES - в середині серпня говорили про відсутність на всіх без винятку АЗС в Севастополі і на його околицях бензину А-95, а також його преміальних різновидів (А-95 «Преміум» на ATAN і А-95 Ventus на TES). Бензин А-98 продається на одиничних заправках, але на них він виявився розкуплений. У більшості випадків водіям пропонували залити А-92, проте місцями і цей різновид палива був відсутній. У колл-центрах обох мереж говорили про можливу наявність 95-го бензину в Сімферополі і Ялті, однак для уточнення цієї інформації їм потрібно було телефонувати на кожну заправку.

У п'ятницю, 18 серпня, в мережі ATAN повідомили, що бензин є на всіх заправках Севастополя. «Але скільки він там буде, ми не знаємо. Зараз він є, але поки ви їдете, його може не стати », - сказали в компанії. У мережі TES в цей же день заявили про наявність палива. «Але чи буде він тепер постійно, ми не знаємо. Тепер вже ми ні в чому не можемо бути впевнені », - повідомили в фірмі. Комерційний директор TES Антон Раскін заявив, що проблеми збережуться до кінця літа.
Обсяги споживання бензину на півострові видаються вельми значними: на 2,4 мільйона жителів півострова припадає близько 380 тисяч автомобілів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: