В Україні почали штрафувати водіїв авто з іноземними номерами

В Україні почали штрафувати водіїв авто з іноземними номерами

Закон прямо не забороняє їздити автомобілем з іноземною реєстрацією, але всі схеми ввезення таких транспортних засобів – сірі

Українців почали штрафувати за автомобілі з іноземними номерами. Перші справи дійшли до вищих судових інстанцій, повідомляє OpenDataBot.

Вищий адміністративний суд Києва виніс перше остаточне рішення щодо водія автомобіля з іноземними номерами: йому призначили 420 тис. грн штрафу, машину конфіскували. Суди в цій справі пройшли всі судові інстанції, а значить, остаточне рішення можна вважати прецедентом, на який будуть орієнтуватися й інші судді, зазначає видання.

Згідно з матеріалами справи, 17 березня 2015 року громадянин Азербайджану ввіз на територію України автомобіль Ford Tourneo в режимі тимчасового ввезення до одного року. Через рік було встановлено, що цим автомобілем керував громадянин України. При ньому була довіреність на право використання транспортного засобу на території України. Вищий суд постановив, що громадянин України зобов'язаний сплатити 420 тис. грн – 300% несплаченої суми митних платежів.

«Закон прямо не забороняє їзду на автомобілі з іноземною реєстрацією, але всі схеми ввезення таких транспортних засобів є сірими», - зазначає адвокат Максим Лазарєв.

За його словами, останнім часом з'явилася катастрофічна судова практика щодо власників таких авто.

«Наприклад, в рішенні Київського апеляційного адміністративного суду штраф за таке порушення становив понад 1,6 млн грн (300% необхідних до сплати в законному порядку митних платежів)», - зазначив він.

Компанії, які займаються так званим «продажем» нерозмитнених автомобілів, запевняють клієнтів, що ті стають власниками автомобілів. Тим не менш, факт передачі грошей, як і перехід права власності на машину ніде не реєструється. Насправді, покупець отримує автомобіль і довіреність. Тобто юридично «покупець» не має до автомобіля ніякого стосунку.

Лазарєв зазначає, якщо водія автомобіля з іноземними номерами затримує поліція, йому необхідно пояснити, що він тільки керує цим транспортним засобом на таких-то умовах і показати документи, що підтверджують це. Якщо водій буде доводити, що це його автомобіль, поліцейський може викликати представника митної служби, який буде змушений скласти протокол про порушення Митного кодексу.

За даними ДФС, на кінець 2016 року в Україну ввезено на умовах тимчасового ввезення близько 600 000 автомобілів. Для розуміння, ця кількість автомобілів відповідає кількості всіх машин у Києві.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: