В уряді пояснили, чому в школах нав'язують вивчення російської мови

В уряді пояснили, чому в школах нав'язують вивчення російської мови

У наших законах не йдеться про опіку над українською мовою

Міністерство освіти та науки надіслало відповідь на лист українських активістів, чому воно розвивало і розвиватиме мови меншин і не опікується українською мовою. Про це повідомила ініціатор листа до Міносвіти письменниця Лариса Ніцой.
«Там на п'яти аркушах з шічтьох витяги з законів України, на яких посилається Міністерство освіти, чому воно розвивало і розвиватиме мови меншин і не опікується українською. Бо в наших законах не йдеться про таку опіку. Не йдеться про захист державної мови, а тільки про захист мов меншин», – розповіла Ніцой.
Вона зазначила, що Міністерство освіти висловлює стурбованість рівнем вивчення української мови, але нічого зробити не може.


Письменниця нагадала, що в Конституції вказано, що українська мова – державна. «Але про захист там не йдеться жодним словом. Усі закони захищають мови меншин. Ото ми й захищаємо, згідно із законами. Усі навчальні плани розробили, щоб захистити російську», – сказала Ніцой.
На її думку, закон треба міняти негайно.

Вона закликала батьків боротися. «Батьки, ви думаєте, що за даних розкладів боротися не можна? Можна і треба. Хіба ви забули нашу українську приказку, яка сьогодні актуальна, як ніколи: «Закон – як дишло. Куди повернув – туди і вийшло»! Борітеся. Пишіть до Міністерства листи. Не бійтеся, бо вони кажуть, що батьки задоволені, мовчать – отже, проблеми немає. До слова, в кінці листа сказано, що все в руках батьків. Тепер батьки багато що вирішують. Отже, боріться. І ми боротимемося. Нас не здолати», – зазначила Ніцой.

Нагадаємо, раніше Ніцой звернулася до міністра освіти та науки Лілії Гриневич з відкритим листом, в якому закликає переглянути навчальні плани та привести ситуацію з викладанням предметів у школах національних меншин державною мовою України у відповідність до норм та європейських стандартів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: