Влада Польщі заговорила про загрозу державного перевороту

Влада Польщі заговорила про загрозу державного перевороту
Протест опозиції в Польщі

Поліція оточила Сейм і взяла під посилену охорону

Влада Польщі розцінює протести біля будівлі Сейму як спробу здійснити державний переворот.

Про це заявив глава польського МВС, депутат PiS Маріуш Блащак.

«Я оцінюю учорашні події як спробу захоплення влади», - сказав він.

Станом на суботній ранок журналістів охорона не впускає до парламенту. Поліція також блокує усі безпосередні під’їзні автомобільні шляхи до Сейму. 

Варшавська поліція вранці поінформувала, що не застосовувала вночі проти протестувальників сльозогінний газ, а лише фізичну силу, аби дати можливість кортежу автомобілів виїхати з-під Сейму.

Керівництво найбільшої опозиційної партії «ромадянська платформа» (РО) зібрало позачергове засідання і вирішує, як діяти далі.

Опозиційні сили звинувачують правлячу коаліцію, що та в умовах блокування трибуни й президії Сейму голосувала в іншому місці – колонному залі парламенту без кворуму. На підтвердження цього депутати опозиції демонструють відео, відзняті на мобільні телефони, де видно, що провладні депутати вписуються на лист присутності на голосуванні вже після їх проведення. Польські конституціоналісти заявляють: якщо це підтвердиться, то це не лише порушення регламенту, але й кримінальний злочин.

Опозиційна партія «Cучасна» (N) готує звернення до прокуратури з приводу порушення процедури голосування. Депутати правлячої PiS відкидають звинувачення, наголошуючи, що під час голосування в колонній залі було 236 депутатів, відтак був кворум і дотримано усіх процедур регламенту. Під час цього голосування депутати PiS прийняли, зокрема, бюджет на 2017 рік.

Нагадаємо, в п’ятницю депутати опозиції перед блоком голосувань почали вимагати обговорення питання щодо обмеження з 1 січня 2017 року доступу журналістів до Сейму. Маршалок Сейму Марек Кухцінський відмовився ставити це питання на розгляд і усунув депутата РО Міхала Щербу від участі у засіданні парламенту за його активність і блокування трибуни. У відповідь опозиційні депутати повністю заблокували трибуну і президію Сейму. Згодом під будівлею парламенту зібралися близько 2 тисяч протестувальників.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: