В’ятрович: в Україні знесли всі відомі пам’ятники Леніну

В’ятрович: в Україні знесли всі відомі пам’ятники Леніну
фото: 061.ua

Загалом в Україні демонтували 1 тис. 320 пам'ятників

Жодного пам'ятника вождю світового пролетаріату Володимиру Леніну не залишилося в містах України. Про це заявив в опублікованому в інтерв'ю виданню «Ліга» глава Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

«Демонтовані 2 тис. 389 пам'ятників, з них 1 тис. 320 пам'ятників Леніну. За нашою інформацією, Леніна в містах більше немає - на території, яка контролюється Україною», - сказав він. За словами В'ятровича, якісь пам'ятники можуть ще залишатися в деяких українських селах або на підприємствах. «Справа в тому, що в реєстрах вони ніколи не існували, їх можна демонтувати тільки за фактом виявлення», - додав він.

В'ятрович заявив, що гіпсові фігури Леніна не являють собою матеріальної та історичної цінності, тому були знищені. Бронзові погруддя могли бути переплавлені або ж передані в музеї. Він також повідомив, що на території ВДНГ в Києві в кінці поточного року може з'явитися музей «монументальної пропаганди СРСР», де також будуть представлені фігури Леніна.

Закон про декомунізацію діє в Україні з травня 2015 року. Він передбачає, зокрема, демонтаж радянських пам'ятників і перейменування топографічних об'єктів, названих на честь радянських державних діячів. Найбільш знаковими в цьому відношенні стали перейменування обласних центрів - Дніпропетровська в Дніпро, Кіровограда в Кропивницький.

 

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: