Вже близько 1,5 тисяч абітурієнтів з окупованих територій вступили до українських вишів

Вже близько 1,5 тисяч абітурієнтів з окупованих територій вступили до українських вишів

Лілія Гриневич

Фото: Станіслав Груздєв / «Главком»

За результатами вступу, 136 осіб вже зараховано через центри «Крим - Україна» і 1 тис. 339 осіб зараховано через центри «Донбас - Україна»

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич вважає, що діти з Криму та окупованих територій Донбасу мають додаткову можливість вступити в українські виші, оскільки вони перебувають з іншими дітьми не в рівних умовах. Наразі вже близько 1,5 тисяч абітурієнтів з окупованих територій вступили до українських вишів.

Про це Гриневич розповіла в інтерв’ю «Главкому».

«Вони не можуть навчатися в українській школі, готуватися до ЗНО, до того ж, ще й навчаються в тих де-факто російських школах. Вони мають право складати ЗНО, як і всі українські громадяни. Але вони також мають додаткову опцію - складати іспити через центри «Донбас - Україна» і «Крим - Україна», що розташовані по всій країні», - зазначила міністр.

Відповідно до закону, який був прийнятий Радою напередодні вступної кампанії, кожен університет чотирьох південних областей також мав центр «Крим - Україна» і приймав кримчан.

«І у нас ще є категорія евакуйованих вищих навчальних закладів. І от категорії абітурієнтів з окупованих територій Донбасу мали можливість через центри «Донбас - Україна» вступати до цих вишів», - додала Гриневич.

За її словами, абітурієнти у таких центрах по-перше мали заповнити освітню декларацію, зазначити, що вивчали.

«Це якщо вони до того часу екстерном не склали державну підсумкову атестацію, бо це теж опція, і дуже багато таких дітей навчались екстерном в наших школах. Ми зараз маємо кілька опцій по дистанційних курсах спрямованих на підготовку до ЗНО і складання державної підсумкової атестації. У нас є також Міжнародна українська школа, де багато дітей з Донбасу також здобувають українську освіту через дистанційне навчання. Якщо ж вони не отримали атестат зрілості і не здобули екстерном український документ про освіту, вони мали час після реєстрації і подання освітньої декларації скласти цю державну підсумкову атестацію і обов’язкові вступні іспити.

Перший - вступний іспит з української мови, бо діти мали довести, що можуть навчатися українською мовою. Другий – іспит з історії України. І третій - профільний іспит в залежності від спеціальності, на яку вони вступають», - сказала міністр освіти і науки.

За попередньою статистикою, через центри «Донбас - Україна» звернулось близько 2 тисяч осіб і десь понад 860 осіб через центри «Крим - Україна». За результатами вступу, які вже є (але кампанія ще продовжується), 136 осіб вже зараховано через центри «Крим Україна» і 1 тис. 339 осіб зараховано через центри «Донбас - Україна».

Також Гриневич розповіла, чи рахували в профільному міністерстві тих дітей із Криму та окупованих територій Донбасу, які складали ЗНО:

«Якщо вони складали ЗНО, вони екстернатом були прикріплені до якоїсь школи. А ми при складанні ЗНО не вимагаємо домашньої адреси, а вимагаємо тільки школу, щоб звірити документ про освіту. Тому нам важко виявити, хто звідки. Але дізнаємося про це в процесі, коли вже вони вступлять до вишів. Бо переселенці матимуть певні пільги - по гуртожитку і по соціальній стипендії».

Очільниця Міносвіти запевняє, що такі діти мають право не здійснювати жодної оплати по гуртожитку. За постановою Кабміну про державну підтримку таких категорій, вони не оплачують свій гуртожиток.

«Соціальна стипендія, якщо не помиляюсь, складає 1000 гривень. Є низка вимог, які треба виконати для її отримання. Нарахування, в першу чергу, пов’язано з матеріальними доходами, а також наявністю певного статусу», - резюмувала Гриневич.

Раніше повідомлялося, що на місця держзамовлення потрапило лише 15% дітей із сіл.

Нагадаємо, в Міносвіти розповіли, які спеціальності цього року були найбільш популярними серед абітурієнтів.

Читайте також інтерв’ю «Главкома»: Лілія Гриневич: На місця держзамовлення у виші вступили 85% дітей із міст та 15% із сіл

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: