Взятий під арешт Лікарчук пояснив, чому 1 вересня школярі будуть без підручників

Взятий під арешт Лікарчук пояснив, чому 1 вересня школярі будуть без підручників

Якщо цього не зробити, то на 1 вересня школярі не матимуть підручників

Колишній керівник Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук вважає, що в Україні потрібно міняти систему видання підручників. Про це він заявив в інтерв’ю «Главкому».
«Безкоштовне забезпечення підручниками – це спадщина СРСР. Радянський Союз це міг собі дозволити. Бо треба було вивчати, скажімо, історію СРСР за однаковим підручником що у Прибалтиці, що в Україні. Популісти залишили цю норму в українській Конституції. Тепер від цього страждають усі, починаючи з бюджету і закінчуючи учнем. І ніхто не хоче зрозуміти просту істину. Потрібно міняти систему видання підручників. Через те що її не змінено, ми на 1 вересня підручників мати не будемо. Повториться ситуація така ж сама, як останніми роками», - сказав Лікарчук.
Він зазначив, що видання підручників – економічний проект, а ним займаються люди, котрі за фахом є вчителями чи журналістами. «Сьогодні у Міністерстві освіти немає жодного грамотного економіста. Так, як його немає й у тому примітивному витворі чиновницької фантазії, котрий називається «інститут модернізації змісту освіти», який, власне, й займається виданням цих підручників. Третьому міністру кажу: «Створюйте Держпідприємство з видання підручників, запроваджуйте інститут незалежної освітньої експертизи…». Усе, як у воду. Бо, з одного боку, це не так просто, як розповідати про реформи, а з іншого – достатньо некомфортно», - сказав Лікарчук.
Крім того, він вважає, що підручники має купувати школа самостійно, а не школам їх мають привозити вже закуплені. «На це кожній школі, залежно від кількості учнів та середньої вартості підручника, мають надійти кошти або з державного, або з місцевих бюджетів. Тоді багато директорів будуть думати, чи варто купувати, чи краще ремонтувати ті, що є; як краще зберегти підручники; які саме краще купувати. А якщо їх гамузом завозити, як це робиться вже 25 років, то ми ще 25 років цієї проблеми не позбудемося», - зазначив Лікарчук.
Нагадаємо, що минулого тижня Печерський суд обрав для Ігоря Лікарчука запобіжний захід - місяць домашнього арешту. Цей захід діятиме до кінця терміну досудового розслідування, яке закінчується 28 липня. Проти колишнього керівника Центра оцінювання якості освіти висунули обвинувачення за низкою статей Кримінального кодексу, включно зі створенням злочинного угруповання, втручанням в результати ЗНО, привласненням бюджетних коштів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: