Жиліна могли вбити через конфлікт навколо відмивання грошей на «русский мир» - ЗМІ

Жиліна могли вбити через конфлікт навколо відмивання грошей на «русский мир» - ЗМІ

Російські слідчі вважають, що лідера харківської терористичної організації «Оплот» Євгена Жиліна вбили не через його політичну позицію

Багато коментаторів, які виступають у ЗМІ, вже заявили, що причиною вбивства Жиліна стали його політичні погляди і боротьба з «київською хунтою». Однак головна версія, яку обговорюють люди, які знали «оплотівця», - це, навпаки, конфлікт з колишніми соратниками по «русскому миру», пише «Новая газета».

Кримські проросійські активісти, які багато спілкувалися з Жиліним, розповіли виданню, що той щедро вкладався в «Російську весну». Було ясно, що «оплотовець» має доступ і до грошей московських кураторів, і до просто «брудних грошей».

Жилін був однією з чільних фігур кримінального світу Харкова. У ході бандитських воєн Жилін опинився в СІЗО за підозрою у замаху на Геннадія Кернеса.

У 2014 році в розпал конфлікту на своїй батьківщині Жилін переїхав до Москви, але зв'язків з українським сходом не втратив. Ще до війни він займався бізнесом з «відмивання», надаючи російським і українським тіньовим структурам послуги з легалізації чорного налу.

Після захоплення території Донецької і Луганської областей сепаратисти отримали доступ до місцевих сховищ Нацбанку України, пише «Новая газета». Перебуваючи в Москві, Жилін допомагав соратників у боротьбі за «Русский мир» переводити і конвертувати кошти з цих сховищ.

Крім цього Жилін надавав послуги по легалізації грошей, викрадених з банкоматів і сховищ приватних банків Донбасу. За словами джерел, в найбільш напружений для Донбасу період весни-літа 2014 року через нього могли проходити сотні мільйонів гривень щомісяця, зазначає Новая газета.

Нинішній глава «ДНР», а тоді підлеглий Жиліна Олександр Захарченко входив у коло основних учасників отмывочного бізнесу. Втім, після закріплення Захарченко на посаді лідера «ДНР» між підлеглим і начальником почалися протиріччя.

Як згадує один із знайомих Жиліна, засновник «Оплоту» попросив голову «ДНР» підшукати йому «пост і ділянку в Донецьку». «Захарченко спочатку начебто обіцяв, а потім вирішив просто кинути свого боса». Основна версія вбивства, яку розглядають знайомі Жиліна, — «бізнес-конфлікт» з кимось із учасників відмивального ланцюга. Потік лихих грошей з Донбасу в останній рік практично вичерпався, що стало підґрунтям для напруги між багатьма колишніми деталями «русского мира».

У той же час активи, що залишилися на Донбасі, як стверджують в Донецьку, тепер надійно контролює вже нові люди під наглядом кремлівських кураторів.

Нагадаємо, у понеділок 19 вересня ЗМІ повідомили, що в ресторані в підмосковному селищі Горки-2 убили главу української організації «Оплот» Євгена Жиліна. Радник міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Зорян Шкіряк не виключає, що смерть Жиліна – фейк.

Як повідомлялося, Жилін утік з України ще в лютому 2014 року. Згодом стало відомо, що СБУ оголосила у розшук лідера «Оплоту».

Наприкінці березня 2015 прокуратура Харківської області почала кримінальне провадження за фактом пособництва у привласненні коштів територіальної громади через фіктивні фірми Жиліна, скоєного за попередньою змовою групою осіб (ч. 5 ст. 27, ч . 5 ст. 191 КК України).

Крім того, СБУ в області проводило досудове розслідування за фактом фінансування тероризму Жиліним (ч. 2 ст. 258-5 КК України).

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: