Жодних офіційних заборон відвідувати Крим у Чийгоза та Умерова немає – адвокат

Жодних офіційних заборон відвідувати Крим у Чийгоза та Умерова немає – адвокат
фото: Громадське

Перевірити відсутність заборон можна буде лише емпіричним шляхом, приїхавши туди і спробувавши перейти кордон – Микола Полозов

Засуджені в окупованому Криму та передані Туреччині російською владою кримськотатарські лідери Ахтем Чийгоз й Ільмі Умеров заявили про намір повернутися на територію півострова. Про це обидва заступники голови Меджлісу кримськотатарського народу заявили 27 жовтня в аеропорту «Бориспіль».

«Через деякий час я просто поїду додому. І ніхто переді мною ніяких умов не ставив, ніхто зі мною не зустрічався, не розмовляв. За два тижні до тих подій, тобто, про те, що нас літаком перевезли спочатку в Анапу, а потім в Анкару, у мене було два представники з Москви з високих кабінетів ФСБ. Вони просили, щоб я написав прохання про помилування на ім’я президента Путіна. Я категорично відмовився. Після цього інших контактів не було і ніхто мені не ставив умову, що я буду допущений в Крим чи не буду допущений. Пустять мене чи ні, я додому поїду обов’язково», – сказав Умеров.

У свою чергу Ахтем Чийгоз також заявив, що планує повернутися до Криму, де живе його родина. Він зазначив, що не збирається переховуватись.

«Коли мене забирали, у мене не було можливості попрощатися з батьком і дітьми. Тому я маю намір повернутися додому», – сказав Чийгоз.

Водночас адвокат Микола Полозов заявив, що офіційних заборон на в’їзд до Криму Чийгозу та Умерову немає, але вони можуть з’явитися в разі їхньої спроби потрапити на півострів.

«Наразі офіційних заборон жодних немає. Але це не дає гарантії, що цих заборон не буде, коли вони спробують наблизитися до адміністративної межі. Перевірити це можна буде лише емпіричним шляхом, приїхавши туди і спробувавши перейти», – сказав адвокат.

Кримськотатарські лідери Ахтем Чийгоз й Ільмі Умеров 27 жовтня прибули до України після того, як 25 жовтня російська влада передала їх Туреччині.

Зазначимо, що 25 жовтня стало відомо, що заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова, засуджених в окупованому Криму, росіяни видали Туреччині.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України (фракція «БПП») Рефат Чубаров заявляє, що двох заступників голови Меджлісу Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза видали Туреччині, тому що Кремль пішов назустріч проханню Ердогана.

Президент Петро Порошенко подякував лідеру Туреччини Реджепу Ердогану за його зусилля у звільненні засуджених в анексованому Росією Криму лідерів Меджлісу Ільмі Умерова і Ахтема Чийгоза.

Тим часом заступник очільника Меджлісу Ільмі Умеров зауважив, що їхнє з Чийгозом звільнення стало можливим завдяки діям президентів Петра Порошенка та Реджепа Ердогана.

Також сьогодні о 16.00 планується зустріч президента України Петра Порошенка з Умеровим та Чийгозом в Адміністрації глави держави.

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: