Журналісти розвідали про секретний гараж Путіна

Журналісти розвідали про секретний гараж Путіна
РИА Новости

Російський президент вирішив надати своїй колекції автівок народно-національного ухилу

Одне з захоплень президента Росії Володимира Путіна - колекціонування автомобілів. Однак він не женеться ні за всесвітньо відомими марками - виняток становить тільки його офіційний автомобіль, Мерседес Бенц, - ні за особливо дорогими або важкодоступними екземплярами. Про це пише іспанське видання Las Provincias.

«Російський президент вирішив надати своїй колекції народно-національного ухилу. У його гаражі переважають старі радянські машини, звісно, відреставровані», - пише видання.

Незвичайний автопарк розташований в президентській резиденції в московському передмісті Ново-Огарьово, але де саме - ніхто не знає точно. Невідомо також скільки він нараховує автомобілів і які вони. Лише деякі екземпляри з колекції були продемонстровані широкому загалу завдяки тому, що сам Путін з якихось приводів виїжджав на них у світ. «Одним з тих, кому пощастило побачити всю колекцію російського лідера, став колишній американський президент Джордж Буш-молодший. Це сталося під час саміту, проведеного в російській столиці в травні 2005 року. Це була біла «Волга», вироблена на Горьківському автозаводі в 1956 році, з автоматичною коробкою передач. Буш теж проїхав кілька хвилин за кермом раритетної машини по садам Ново-Огарьово, і російські ЗМІ стверджували, що він не наважився б на це, якби на автомобілі була встановлена його «рідна» механічна коробка», - пише видання.

Ця здогадка журналістів підтвердилася рік потому, коли американський президент знову відвідав Росію, рівно рік потому, для участі в саміті «Великої вісімки». Путін продемонстрував ще одне своє авто, на цей раз - український «Запорожець» 1972 року випуску. Буш відмовився сідати за кермо, і багато хто вирішив, що це через механічне перемикання швидкостей. Путіну «Запорожець» дістався, коли він був на третьому курсі, і майбутній російський керівник їздив на ньому в університет. Машину його мама виграла в розіграші.

«Ще один ретро-автомобіль радянських часів, який Путін приєднав до своєї колекції, це «Жигулі» червоного кольору, 1970-го року, один в один знаменитий Seat 124. Під час візиту на «Автоваз» в Тольятті на березі Волги президент закохався в автомобіль, виставлений в музеї підприємства. «Автоваз» подарував йому експонат з нагоди 55-річчя, але прес-служба Кремля заявила, що Путін відмовився, оскільки офіційні особи не мають право отримувати подарунки вартістю вище чотирьох тисяч рублів (55 євро)», - йдеться у статті.

У своєму прагненні просунути російську марку, яка як і раніше зазнає серйозних збитків через те, що росіяни віддають перевагу іномаркам, Путін багаторазово з'являвся на публіці за кермом «Жигулів». У нього є і поліпшена версія позашляховика «Нива» з широкими колесами.

Найбільш вражаючою демонстрацією заявленій відданості Путіна російським маркам стала акція в серпні 2010 року, коли він проїхав 350 км за кермом жовтої «Лади-Калини» за сибірської автотрасі Хабаровськ-Чита. Протягом усього пробігу її оточував цілий рій чорних джипів президентської охорони і поліцейських. Ескорт був настільки численний, що зайняв всю ширину шосе, змушуючи зустрічні автівки з'їжджати в кювет. З висоти просування колони контролював вертоліт. Автопробіг мав нечуваний резонанс в російських ЗМІ.

«У лютому 2008 року в соціальних мережах з'явилася фотографія Путіна за кермом його «Мерседеса», на якій він не був пристебнутий. Є проект, який правда ще не запущений, створити лімузин російського виробництва з мотором Porsche. Якщо ця ідея втілиться в реальність, Володимир Володимирович, ймовірно, відмовиться від «Мерса»», - пише Las Provincias.

Тим часом у Росії панує економічна криза. Як повідомлялось, Росія безпрецедентно швидко нарощує державний борг. Кошти одного з двох державних фондів за пропозицією міністерства фінансів вже в наступному році повинні бути повністю витрачені. Другий фонд, що покриває пенсійні потреби, запасів якого має вистачити до 2019 року, повинен тепер зі своїми майже одинадцятьма мільярдами євро теж бути розкритий.

Російський історик, третій номер списку опозиційної партії ПАРНАС на вибори до Державної думи РФ Андрій Зубов вважає, що з кожним місяцем в Росії все більш реальною стає можливість соціального вибуху.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: