ЗМІ: Генпрокуратура не коментує участь Гонтаревої у відмиванні коштів Януковича

ЗМІ: Генпрокуратура не коментує участь Гонтаревої у відмиванні коштів Януковича

Депутати Верховної Ради розраховують на розслідування з боку Національного антикорупційного бюро України

Мовчання Генпрокуратури з приводу участі Валерії Гонтаревої у відмиванні коштів «сім'ї» Януковича дозволяє голові НБУ демонструвати суспільству свою безкарність: Гонтарева не коментує, яким чином розпочала співпрацю з компаніями одного з «гаманців» екс-президента Сергія Арбузова, і куди виводилися мільярди оточення президента втікача. Про це пише «Апостроф» в статті «Брокери в законі»: ICU Валерія Гонтаревої не знала, що ховає мільярди банди Януковича?»

«Генеральна прокуратура поки не дає коментарів на тему участі ICU і її керівника Валерії Гонтаревої у відмиванні коштів «сім'ї» Януковича. Другий тиждень структура Юрія Луценка відмовчується. Втім, за словами голови парламентського комітету з протидії корупції Єгора Соболєва, на участь силовиків в розслідуванні ролі Валерії Гонтаревої у відмиванні грошей Януковича через офшорні фірми Арбузова розраховувати не доводиться», - пише видання.

Як зазначає ЗМІ, в парламенті розводять руками - у депутатів, по суті, немає повноважень і важелів впливу на голову НБУ, а для реального розслідування її спільних з Сергієм Арбузовим схем з боку правоохоронців немає політичної волі. Апатично налаштоване і суспільство: здається, всі змирилися з тим, що корупцію у вищих ешелонах влади не викорінити, а теперішні правителі мало чим відрізняються від колишніх.

Видання вказує, що депутати розраховують на розслідування з боку Національного антикорупційного бюро України. Однак НАБУ вже провалив одне розслідування стосовно голови Нацбанку.

«Як показує досвід, на відомство Артема Ситника також не варто покладати великих надій. Антикорупційне бюро вже проявило себе з не найкращого боку в розслідуваннях зловживань голови Нацбанку. У квітні детективи НАБУ благополучно закрили справу проти Гонтаревої про виведення її родичами з ліквідованого Дельта Банку сімейних депозитів. Напередодні банкрутства фінустанови, коли рядові вкладники могли отримати в касі максимум кілька сот гривень готівки, син і невістка голови НБУ за кілька днів зняли зі своїх рахунків сотні тисяч гривень, а також роздрібнили вклади, перевівши їх частини на родичів. Тоді, як і зараз, журналісти надали документи, що підтверджують всю серйозність звинувачень. Однак слідчі підійшли до справи виняткової з формального боку - не побачили в цьому нічого особливого», - зазначає видання.

Нагадаємо, в кінці червня ЗМІ оприлюднили документи з фондової біржі «Перспектива», які демонструють факт купівлі компанією ICU цінних паперів Міністерства фінансів для кіпрських компаній Сергія Арбузова. Угоди на суму 10,7 млрд грн проходили в листопаді-грудні 2013 року, коли інвестиційну компанію очолювала безпосередньо Валерія Гонтарєва, а Сергій Арбузов був першим віце-прем'єром в уряді Азарова. У червні 2014 року рахунки в українських банках, на яких зберігаються ці цінні папери, було арештовано, оскільки прокуратура встановила злочинне походження коштів.

Валерія Гонтарева відмовилася коментувати документи, а компанія ICU підтвердила факт угод, назвавши їх звичайною брокерською операцією. На думку члена антикорупційного комітету парламенту Ігоря Луценка, участь Гонтаревої в явно кримінальних оборудках з людьми Януковича зараз загрожує репутації Петра Порошенка.

Читайте також матеріал Главкому: Генеральний і його команда. Ким «оновлює» прокуратуру Луценко

Джерело: Українські новини 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: