Що дарують українським президентам і куди це добро дівається?

Що дарують українським президентам і куди це добро дівається?

Сокира Кучмі, ритуальна чаша Януковичу, пазли Порошенку. Все, що дарується очільникам держави, зберігається у спеціальних фондах

У Фонді Президентів та в Музеї історії урядів України не знають, куди дівається більшість подарунків, які отримували президенти та прем’єри під час свого правління.

Під час візитів іноземних делегацій, послів та подорожей до інших країн президентам та очільникам уряду, як правило, підносять подарунки. Зазвичай, це не обов’язково коштовна, проте рідкісна, а часто – унікальна річ.

Все, що дарується очільникам держави, зберігаються у Фонді Президентів України Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського, заснованому ще при президенті Леоніді Кучмі. Майже за 20 років існування в Фонді назбиралось 1747 подарунків, але в експозиції представлена лише невелика частина з всього надарованого. Варто зазначити, що ще два роки тому експозиція вражала розмаїттям цінних та дорогих речей, та зараз на поличках переважають невибагливі та прості сувеніри. В Фонді пояснюють це зміною тематики експозиції, мовляв, не той час, щоб виставляти дорогі та цінні сувеніри на загальний огляд. Кидається в око те, що всі дари, які колись дарував президент Росії Володимир Путін Віктору Януковичу, – прибрані.

Схожа ситуація і в Музеї історії урядів України, який знаходиться на першому поверсі Кабінету міністрів.

В експозиції багато речей, зібраних ще в часи, коли замість уряду був генеральний секретаріат Української центральної ради. В основному, це охайно вивішені на стенди фотографії, ордени, вази, книги, також старі посвідчення чиновників. Є шматок вугілля, подарований очільнику ради міністрів УРСР Олександру Ляшку від працівників відділу важкої промисловості ЦК Компартії.

За словами завідувача музею, Володимира Татаренко, існує постанова Кабміну про те, що подарунки, даровані прем’єр-міністру, віце-прем’єр-міністру, міністрам, працівникам секретаріату – це подарунки не їм особисто, а державі. Але, на жаль, колекція подарунків вражає скромністю та простотою. Дивно, але в музеї немає жодного сувеніру, дарованого представникам уряду при Юлії Тимошенко та їй особисто. З подарунків екс-прем’єр-міністра Юрія Єханурова перейшла лише шкатулка та книжка.

Серед подарунків Миколі Азарову - також різний дріб’язок, цікавим є хіба що «золотий ключик» від ліванського бізнесмена Рафіка Дау з неоднозначним написом:

«Для человека, любящего свою страну. Родина – не продукт и не может быть объеденена».

Серед подарунків Яценюка, в основному, речі патріотичної тематики: вишитий портрет Тараса Шевченка, книги від колег-міністрів з інших країн. Із цікавого –

символічний якір, подарований віце-президентом США Джо Байденом. Завідувач музею жартує, що сенс цього подарунку додумувати має кожен сам, але більшість людей схиляються до думки, що Яценюк має міцно триматись за прм’єрське крісло, немов якір.

Також є прапор України від прем’єр-міністра Канади, який висів над парламентом Канади в знак підтримки протестів на Майдані незалежності в Києві.

Де решта більш дорожчих подарунків, завідувач музею не знає.

Тим часом в Фонді президентів поповнюється колекція презентами, адресованими Петру Порошенко.

-- Порошенку – фото та пазли

Враховуючи, що Петро Порошенко править країною рік – подарунків у нього небагато. В колекцію надійшло пара десятків. За словами Людмили Галаган, директора Фонду Президентів, подарунків на військову тему поки немає, але їх тут очікують з наступними надходженнями. Серед презентів від послів та посадовців найцікавішим є великоформатне фото «Емігранти з Галичини на залізничній станції в провінції Квебек», цей знімок, зроблений в 1911 році, Порошенку подарував прем’єр-міністра Канади Стівен Харпер. Саме так виглядали українські переселенці більше 100 років тому.

Символічний та оригінальний подарунок Порошенку на день народження піднесли члени громадської організації «Люди» - пазли «Україна», де кожна область представляє окремий елемент, в комплекті - велика металева голка «духовного єднання країни». Сувенір - це побажання президенту зшити цією голкою всі пазли до єдиного цілого, з Кримом та Донбасом.

Серед інших дарів Петру Олексійовичу – декоративна таріль «Історичні пам’ятки Лівії», декоративне панно з корейськими народними мотивами від посла Кореї та картини від вітчизняних художників.

За словами директора Фонду, Порошенко сюди жодного разу не приходив. З колишніх президентів були лише Віктор Ющенко та Леонід Кравчук, також колись заходив сюди колишній спікер ВР, нині депутат Володимир Литвин.

-- Януковичу – Олімпійський факел та азбука

Згадуючи розмаїття скарбів Межигір’я, можна зрозуміти, що Янукович мав особливу пристрасть до гарних речей. Все, що йому було до душі, – зберігав вдома, все, що мало цікавило, віддавав державі. Та згодом скарби Межигір’я стали надбанням Національного художнього музею.

В Фонді президентів серед подарунків Віктору Януковичу можна знайти ексклюзивні статуетки, ікони, сервізи з ручним розписом, та найбільше подарунків спортивної тематики, що пов’язано з Євро—2012, яке припало саме на каденцію Віктора Федоровича.

Тут є і факел Олімпійських ігор 2012 року подарований Януковичу спортсменами

Є кришталева боксерська рукавиця від переможців та призерів чемпіонату світу з боксу 2011 року. Дарували Януковичу і спортивну форму Збірної України з футболу під номером 12.

Є у Януковича і форма хокеїста, різні національні костюми, та на цій експозиції вони не були представлені.

Родзинкою подарунків Януковича є велика Біблія, яку презентував екс-президенту

генеральний директор видавництва «Клуб сімейного дозвілля» - Біблія з ілюстраціями Сальвадора Далі, в якій 105 оригінальних літографій.

Ціну такої Біблії у Фонді визначати не беруться. «Для цього потрібна експертна комісія, яка могла б визначити вартість такого видання», – говорить директор Фонду Людмила Галаган.

Є в Януковича і глобус, який обертається сам по собі. Проте спершу його потрібно поставити на світло.

Серед подарунків екс-президента, який наразі переховується в Росії, є навіть Азбука кириличного сербського письма.

Також є ритуальна чаша та бамбуковий сувій – подарунки від заступника голови постійного комітету Всекитайських зборів народних представників.

-- У Кучми мечі та сокири

Найбагатша колекція подарунків – в Леоніда Кучми, який керував країною два терміни поспіль. Ідея створити Фонд подарунків також належить Леоніду Даниловичу. В його колекції переважає зброя та предмети космічної тематики, є також багато статуеток.

Леоніду Даниловичу, що прийшов до влади з космічної індустрії, до Дня космонавта завжди дарували багато цікавих макетів на цю тематику. Ще одне цікаве спостереження – Кучмі дарували комплекти з кришталевих чарок для горілки, пивні кружки, велику попільничку.

Один із найбільш значних подарунків – великий мармуровий меч, проте від кого саме у Фонді не кажуть, так як не всі подарунки в той час надходили з супровідними документами.

Є кортик від випускників вищих військових навчальних закладів України дарований в 2002 році. Є цікава колхська сокира Х – VIII до нашої ери з бронзи, яку подарував Кучмі Президент грузинської нафтової корпорації Гіоргі Чантурія.

В експозиції дуже мало сувенірів, дарованих Віктору Ющенко. У Фонді кажуть, що в час ейфорії післяреволюційних подій від першого Майдану в Ющенка було багато

подарунків від громадян. Це були вишиванки, дерев’яні та глиняні поробки, які люди власноруч виробляли для президента.

Незмінним експонатом експозиції лишається відомий килим, подарований Леоніду Кучмі під час саміту країн СНД. Тут зображені і Борис Єльцин, і Олександр Лукашенко, Нурсултан Назарбаєв, Леонід Кучма та інші президенти.

В першого президента України подарунків менше всіх. Фонд був створений вже після правління Кравчука, тому Леонід Макарович передав деякі свої подарунки із запізненням. Цікавою є велика люлька з зображенням гетьмана Богдана Хмельницього, портрет Молодого Кравчука, та дерев’яна розписна фаза з портретом Леоніда Макаровича.

Варто зазначити, що з 1 липня 2011 року вступив в силу антикорупційний закон, який забороняє чиновникам приймати подарунки частіше ніж двічі на рік. Подарунки можуть нести лише прояв гостинності. Вартість подарунку не може перевищувати 50% від мінімальної заробітної плати. Згідно закону, подарунки автоматично стають державною або комунальною власністю. Проте в Фонді кажуть, що в документах, які вони мають, про вартість подарунків ніде мова не йде.

Головне фото: AFP

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: