Аналітики Путіна лякають Росію чумою: Україна і Грузія готують біологічну диверсію

Аналітики Путіна лякають Росію чумою: Україна і Грузія готують біологічну диверсію
Біологічна зброя

«Америка «підриває» біологічну безпеку РФ через українські лабораторії», - стверджують у Російському інституті стратегічних досліджень

Як то кажуть, на війні всі засоби згодяться, а чим більше брехня, тим скоріше в неї повірять. Здається, саме з урахуванням цих двох тверджень російські експерти-аналітики підходять до своєї роботи, особливо в частині, що стосується нагнітання паніки в інформаційному просторі. «Байка» про біологічну зброю, яку американці готові застосувати проти росіян, отримала новий виток. Наразі в Росії розганяються панічні ідеї, що США через створені в Україні, Грузії та Казахстані лабораторії хоче «закинути» в Росію якусь хворобу.

Зокрема, днями про це написав… Російський інститут стратегічних досліджень, який готує аналітику та рекомендації для російського президента, Держдуми, Ради Федерації та Ради безпеки РФ. Аналітик інституту Дмітрій Попов випустив статтю під заголовком «Військово-біологічна діяльність США на пострадянському просторі».

В даній аналітиці говориться про те, що США формують навколо Росії «масштабну та дорогу систему закритих військово-біологічних об'єктів».

«Так звані центральні референс-лабораторії (ЦРЛ), створені США, доповнені мережею не менш крупних зональних станцій, працюють з 2010 року в Україні, з 2011 року в Грузії, а з 2016 року в Казахстані. Канада робила спробу створення ЦРЛ в Киргизії. В програми співробітництва із Сполученими Штатами у військово-біологічній сфері були також залучені Вірменія, Азербайджан, Узбекистан», - пише автор статті.

Він зауважує, що незважаючи на заявлене США суспільне значення цих лабораторій, вони «потенційно можуть використовуватися з ворожими для країн-членів ОДКБ (Організація договору про колективну безпеку - військово-політична міжнародна організація, до якої входять Росія, Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, - «Главком») цілями». Попов нагадує що занепокоєність з приводу біологічної діяльності Міноборони США поблизу російських кордонів ще в 2013 році висловлював МЗС РФ, а керівник Росспоживнагляду Геннадій Онищенко заявив, що американські ЦРЛ займаються активними наступальними програмами проти РФ.

Що саме непокоїть росіян?

- Те, що лабораторії в різних країнах, зводяться на гроші Міноборони США. «За своєю вартістю це зараз найдорожчі об'єкти, що фінансуються урядом США в регіоні (видатки на ЦРЛ в Україні - більше 175 мільйонів доларів, Грузії - 150 мільйонів, Казахстані - 130 мільйонів доларів), що говорить про пріоритетність  програми для Вашингтону... При цьому... не ясно, чи мають біологічні дослідження, що проводяться, кінцевий мирний чи наступальний характер», - йдеться в тексті кремлівських аналітиків.

- Об'єкти, що фінансуються США на пострадянському просторі, пише автор, є частиною глобальної системи лабораторій, яку Вашингтон розширяє по всьому світу.

- Лабораторії, як зазначається в тексті, функціонують в закритому режимі та укомплектовуються іноземним військовим персоналом.

- Центри переважно розміщують у великих містах (наприклад, Одеса, Тбілісі).

«Чому американські військові проявляють інтерес до країн з відносно благополучною епідеміологічною обстановкою? Чи не тому, що вони розташовані у кордонів геополітичного конкурента - Росії?», - задається питаннями автор статті.

Чого чекає Росія від Пентагону?

Аналітик натякає, що, скоріше за все, задачі Пентагону спрямовані на підрив безпеки не тільки РФ, але й її партнерів по КДКБ. І система лабораторій дозволяє:

- Збирати інформацію, яка матиме цінність для створення нового покоління наступальної біологічної зброї, тобто «зброї виборчої дії, ефективної проти Росії та її союзників», і при цьому такого, розповсюдження якого на Захід є контрольованим.

- Проводити диверсійні акції, спрямовані на нанесення шкоди економіці (знищення поголів'я худоби і так далі) та людського потенціалу (зниження імунітету, здатності до відтворення і так далі). В певних російських колах вважають, що спалах африканської чуми свиней на Півдні та в центрі Росії міг бути саме такою диверсією – зі сторони ЦРЛ в Тбілісі.

- Проводити дослідження біологічних розробок в районах, наближених до території потенційних противників.

- Обходити правові обмеження (без доступу іноземних інспекцій).

- Отримувати доступ до результатів радянської військово-біологічної програми. «Свої колекції збудників небезпечних хвороб в обмін на американську допомогу при створенні ЦРЛ в США вже передали Україна, Грузія, Азербайджан та Казахстан», - пише автор.

- Практичні результати діяльності можуть бути використані в інтересах західної фарміндустрії, ще більше підвищуючи залежність держав СНД від імпорту нових іноземних лікарських препаратів.

З урахуванням відомого, зазначає автор, є всі підстави вважати, що «військово-біологічна діяльність США у кордонів країн ОДКЮ погрожує їх національним інтересам».

В результаті угоди між Міністерством охорони здоров'я ті Міноборони США від 2005 року в Україні дійсно були відкриті ЦРЛ в кількох містах. Наприклад, Одесі на базі Національного противочумного інституту імені Мечникова (основним завданням якого є вивчення захворювань, що мають міжнародне значення - туляремія, чума, холера та інші) завдяки виділеним в 2008 році в рамках боротьби з біотероризмом коштам американців була модернізована лабораторна база. Після модернізації експерти називали одеський інститут найзахищенішим з точки зору біології місцем в країні, завдяки чому він і отримав статус тимчасової центральної референц-лаболаторії МОЗу. Сьогодні це одна з головних структур, що відповідає за біологічну безпеку держави.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: