Армія Насалика.
Навіщо міністру енергетики півсотні радників?

кадри
Армія Насалика.<br> Навіщо міністру енергетики півсотні радників?
Ігор Насалик
Фото: Уніан

Що об’єднує лобіста російського ядерного палива, автора компромату на Ющенка, довірену особу Януковича і адвоката, що прославляв Азарова?

«Главком» розпочинає серію публікацій про інтелектуальне оточення членів уряду – радників українських міністрів

 За рік роботи на посаді міністра енергетики Ігор Насалик мав 45 радників. Серед консультантів – особи, пов’язані з переможцями багатомільйонних тендерів, умовна група «Ми – від Кононенка» та навіть герой темників Віктора Медведчука.

Українських міністрів та їхніх заступників консультують кілька сотень радників, чий досвід, знання та навички комунікацій мають сприяти розбудові країни. Левова частка цих людей працюють на громадських засадах, а відтак не отримують зарплатні, не мають повноважень ухвалювати рішення. При цьому радники мають забов`язання, визначені міністерськими положеннями, що накладає відповідальність.

Бажання бути корисним та здорові амбіції природно розглядати як основу мотивації йти на таку роботу. Разом з тим, за статус радника міністра деякі персони навіть готові платити хабарі – минулого року прокуратура спіймала шахраїв, які отримали від охочого влаштуватися на таку посаду $20 тис.

Частково, відповідь на запитання: за що віддають такі кошти, можна знайти в кількох кримінальних провадженнях, що були відкриті за останні роки. З них випливає: радники міністрів можуть впливати на результати державних закупівель. Так, наразі МВС розслідує закупівлю Міністерством соцполітики систем реабілітації нижніх кінцівок на майже 17 млн грн, які виявились непридатними для хворих на церебральний параліч дітей. Як можна бачити з матеріалів справи, остаточно рішення щодо закупівлі чотири роки тому приймалось, у тому числі, за участю радника тодішнього міністра соцполітики. Інший приклад – розслідування щодо закупівлі (у 2013 році) Міністерством охорони здоров'я автомобілів швидкої допомоги на майже 1 млрд грн. Слідство вважає, що частину коштів розікрали, а підозра в можливій причетності впала, зокрема, і на радника тодішнього керівника МОЗу.

Інший висновок з матеріалів кримінальних справ – радник може бути посередником у делікатних справах міністра. Наприклад, Богдан Преснер, колишній заступник міністра охорони природи, за даними слідства, сім років тому отримав $100 тис. хабара саме через радника міністра Миколи Злочевського. Кошти передавали за призначення у структурі Держекоінспекції. Свіжіша ілюстрація – історія колишнього міністра АПК Ігоря Швайки, який, за даними прокуратури, три роки тому отримав незаконну вигоду - мотоцикл Harley Davidson. Цей подарунок зробили йому колишній заступник голови правління ПАТ «ДПЗКУ», а також радник Швайки, який у минулому працював головою наглядової ради державної зернової корпорації.

Звісно, це – поодинокі випадки, які жодним чином не мають характеризувати загал.

Водночас навряд чи вдасться знайти швидку відповідь на запитання: що зібрало під одним дахом колишнього чиновника, який сприяв монополізму Росії у постачанні ядерного палива в Україну, автора компромату на Віктора Ющенка в часи Помаранчевої революції, довірену особу Віктора Януковича і навіть адвоката, що прославляв роботу Миколи Азарова? Усі ці люди протягом останнього року давали поради міністру енергетики Ігорю Насалику.

Можливо, для декого статус радника – гарний майданчик для подальшого кар’єрного стрибка. Як це відбулося з 27-річною Наталією Бойко. У травні 2016-го вона її призначили радником міністра Насалика, а у лютому 2017-го вона стала його заступником з євроінтеграції. Що цей статус несе для решти, а також для міністерства і галузі? Відповіді варто шукати у бекграунді радників.


Нижче ми наводимо перелік із 45 осіб, які перебували на посаді радника міністра Насалика (штатних та на громадських засадах).

Тіні Кремля

Олексій Лань

радник на громадських засадах із 23 травня 2017 року

Колишній слідчий МВС та податкової міліції став відомий напередодні Помаранчевої революції. 2004 року, після звільнення з податкової, вийшла його книжка «Ющенко. Історія хвороби» з політичним компроматом проти головного кандидата на президентську посаду від опозиції. За словами автора, дані він зібрав під час роботи в центральному слідчому управлінні податкової міліції. Лань описав деякі корупційні схеми 1990-х та початку 200-х, до яких, начебто, доклав руку екс-голова НБУ та лідер «Нашої України» Віктор Ющенко. Як писала «Українська правда», напередодні презентації книги в Києві, центральні телеканали отримали «темник» від Адміністрації президента (тоді її очолював Віктор Медведчук), в якому журналістам наполегливо рекомендували висвітлити і подію, і певні компрометуючі документи, згадувані в книжці.

Того ж року Лань отримав свідоцтво адвоката, а згодом розпочав стрімку кар’єру в нафтогазовій галузі. У тому числі, працював керівником юрдепартаменту ДК «Газ України». З весни 2016 року він отримав аналогічну посаду в «Укртрансгазі». А сьогодні Лань є директором з юридичних та корпоративних питань в ПАТ «Магістральні газопроводи України» (у найближчому майбутньому саме ця організація стане оператором ГТС замість «Укртрансгазу»). В коментарі «Главкому» Лань уточнив, що у структурі Мінпаливерго займається юридичною площиною реформування міністерства, зокрема, питаннями євроінтеграції.

Олександр Запара

радник на громадських засадах із 23 грудня 2016 року

У 2015 – 2016 роках Олександр Запара обіймав посаду заступника директора держпідприємства «Укрінтеренерго». За даними ЗМІ, в ті роки компанія купувала вугілля у гонконгської фірми Arida Global Ltd, начебто, пов’язаної з оточенням Віктора Медведчука. За даними Insider, два роки тому Олександр Запара підписав від імені держпідприємства «Укрінтеренерго» контракт на купівлю 150 тис. т антрациту з фірмою «Русснефтедобыча» бізнесмена Семена Кацмана. Останній, як повідомляли «Наші гроші», володіє фірмою, що причетна до фінансування «ДНР».

Михайло Гашев

радник на громадських засадах із 1 лютого 2017 року

Екс-заступник голови Держкомітету з ядерного регулювання та головний держінспектор з ядерної безпеки п’ять років тому зробив сенсаційну заяву. 2012-го він фактично оголосив курс на відмову України від диверсифікації постачання ядерного палива, наслідком якої мала стати повна залежність від Росії. Тоді за його рішенням «Енергоатом» провів повне вивантаження палива виробництва американської компанії Westinghouse, що  експлуатувалося на енергоблоках Південно-Української АЕС. В інтерв’ю російському інформагентству «РИА Новости» він прокоментував ситуацію так: паливо потрібно доопрацьовувати, «а цей процес досить тривалий». П`ять років тому Гашев прогнозував, що тільки у 2017 році Україна зможе остаточно зрозуміти: чи дійсно воно придатне для експлуатації на вітчизняних станціях. Водночас, чиновник зазначив московським журналістам, що Україна ось-ось відкриє власний завод із виробництва ядерного палива на основі російських технологій (російська фірма «ТВЕЛ» мала отримати 50% мінус 1 акція заводу). «Чи є економічна доцільність продовження співпраці з Westinghouse якщо в 2015 році ми будемо мати вже власне паливо?! Чи треба заново починати той тривалий процес….», - висловлював сумніви чиновник.

Після втечі команди Януковича, восени 2014 року, Гашев, який перебував на посаді першого заступника голови Держінспекції ядерного регулювання, забув про власні побоювання і заявив, що Україна дозволила постачання модернізованого палива від Westinghouse. Через два роки майже третина палива для українських АЕС постачали американці. У жовтні 2014-го Гашева звільнили в рамках «закону про люстрацію». А за часів керівництва Міненергетики Володимиром Демчишиним Гашев отримав посаду заступника начальника управління в Національній енергокомпанії «Укренерго». Наразі він звільнений, а його дружина обіймає посаду директора департаменту ДП «Енергоатом».

Друзі партії Петра Порошенка

Василь Лісовий

радник на громадських засадах із 26 травня 2016 року

Працює помічником теперішнього заступника голови фракції БПП Ігоря Кононенка, а раніше – обіймав посаду консультанта депутата-регіонала Леоніда Байсарова (у минулому - гендиректор «ПАТ Шахтоуправління «Покровське»). Наразі Василь Лісовий є співзасновником «Школи молодого політика». На початку 2000-х працював завідуювачем  секретаріату  парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу.

Володимир Ігнащенко

радник на громадських засадах із 29 квітня 2016 року

Колишній помічник депутата БПП Анатолія Матвієнка. Водночас Ігнащенко є сусідом по будинку іншого депутата з команди Петра Порошенка – згадуваного вже народного депутата Ігоря Кононенка. Вони - засновники об`єднання співвласників  багатоквартирного будинку «Рейтар» на вулиці Рейтарська в центрі Києва.

Також відомо, що Володимир Ігнащенко в часи президентства Ющенка працював заступником міністра економіки.

Павло Карнета

радник на громадських засадах із 16 березня 2017 року

У 2016 році балотувався у Павлоградську міську раду від БПП. Повний тезка Павла Карнети є керівником компанії «АПК Енергія», яка, відповідно до рекламних оголошень, продає вугілля.

Володимир Колесник

радник на громадських засадах із травня 2016 року до лютого 2017 року

У кар’єрі Колесника цікавим є не так його призначення радником Ігоря Насалика, як звільнення з посади. Після восьмимісячної роботи консультантом міністра він втратив статус, імовірно, через скандал навколо призначення керівника ДП «Укренерго». Нагадаємо, у травні минулого року конкурс виграв Сергій Зуєв. Кандидатів відбирала комісія при Мінекономрозвитку, до складу якої входив і Володимир Колесник. Але переможець так і не зміг очолити держкомпанію. 2016-го щодо нього порушили кримінальне провадження за статтею «державна зрада», яку, за словами самого Зуєва, ініціював народний депутат Ігор Кононенко. Пізніше столичний суд заборонив Кабміну погоджувати цю кандидатуру. А у лютому цього року стало відомо, що Зуєва обрали, буцімто, з порушенням процедури. Тоді ж цю інформацію підтвердив журналістам і Володимир Колесник, який щойно втратив статус радника Насалика.

Юлія Сьомик

радник на громадських засадах із 15 квітня 2016 року до 12 липня 2016 року

Юлія Сьомик – помічник-консультант народного депутата «Блоку Петра Порошенка» Сергія Тригубенка. За даними «Економічної правди»,  саме вона лобіювала на посаду заступника міністра-керівника апарату Мінпаливенерго Дмитра Лабоженка, коли міністерство очолював Володимир Демчишин. Раніше ЗМІ називали Тригубенка неофіційним куратором вугільної галузі, а Лабоженка та Сьомик – членами його команди.

Вплив на галузь Тригубенко почав втрачати лише минулого року. За даними ЗМІ, у листопаді НАБУ обшукало київський «вугільний бек-офіс» Тригубенка, вилучило багатомільйонну готівку. За неофіційними даними «Економічної правди», один з епізодів злочину - викуп за заниженою вартістю вугілля держшахти «Краснолиманська», яка начебто неофіційно контролюється Тригубенком.

Раніше у своєму інтерв’ю Насалик повідомляв, що після призначення провів зустріч із Тригубенком та повідомив про «інше бачення вугільної галузі». Про наслідки цієї розмови свідчить доля Юлії Сьомик та Дмитра Лабоженка. Призначені у квітні 2016-го року радниками міністра енергетики Насалика вони були швидко звільнені: Лабоженко – у травні, Сьомик – у липні.

Варто також зазначити, що Юлія Сьомик є представником Асоціації підприємств у сфері поводження з небезпечними відходами. Головою підкомітету Верховної Ради з питань поводження з відходами є депутат Сергій Тригубенко.

Дмитро Лабоженко

радник на громадських засадах із 19 квітня 2016 року до 4 травня 2016 року

Як зазначено вище, Лабоженко, якого в ЗМІ пов`язують із депутатом БПП Сергієм Тригубенком, став радником міністра одразу після призначення Насалика – у квітні 2016 року. Але не протримався й місяця. За часів керівництва міністерством Володимиром Демчишиним Лабоженко очолював апарат Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

Схоже на те, що держава все ще потребує його послуг. Наразі повний тезка Дмитра Лабоженка працює директором Департаменту роботи з персоналом Мінагрополітики. Варто нагадати, що за часів президентства Віктора Януковича Сергій Тригубенко працював заступником міністра агрополітики Миколи Присяжнюка.

У 2014 році повний тезка Дмитра Лабоженко обіймав посаду керівника секретаріату Державного управління справами при президенті.

Юрій Турянський

радник на громадських засадах із 22 вересня 2016 року

У 2014 році президент Петро Порошенко призначив Юрія Турянського т. в. о. голови Львівської ОДА замість звільненої свободівки Ірини Сех. Раніше він працював на кафедрі економічної теорії Львівської комерційної академії, очолював управління паливно-енергетичного комплексу у Львівській ОДА. У 2010 році був головним радником голови «Нафтогазу». Окрім цього, Турянський є співзасновником благодійної організації «Християнська Україна», працював радником депутата від БПП  Геннадія Чекіти.

Як повідомляло видання Zaхid.net із посиланням на слова співвласника вугільної компанії «Світ СР» Романа Жука, Турянський, начебто, був причетний до торгівлі вугіллям Червоноградської збагачувальної фабрики.

Очі великого капіталу

Олексій Калюжний

радник на громадських засадах із 27 квітня 2016 року

У відкритих джерелах обмаль інформації про Олексія Юрійовича Калюжного. Відомо лише, що його повний тезка є співзасновником «Дачного кооперативу «Лісний» під Києвом. Серед інших співзасновників є колишній міністр екології Микола Злочевський. Останній був фігурантом кількох антикорупційних розслідувань Генеральної прокуратури, але всі справи були закриті минулого року.  Серед членів кооперативу «Лісний» є також і дружина першого керівника антитерористичної операції на Донбасі Василя Крутова – співачка Надія Петрівна Крутова-Шестак.

Олег Канівець

радник на громадських засадах із 20 квітня 2016 року

У 2009 - 2012 роках очолював ЗАТ «Укрнафтобуріння». Звільнився з посади після того, як бізнесмену Ігорю Коломойському довелося продати частину акцій за номінальною вартістю структурам, близьким до соратників Віктора Януковича - Едуарду Ставицькому та Андрію Клюєву (британським Ariana Business Ltd і Ares Systems Ltd). Після Революції гідності мільярдер відновив контроль над компанією.

Канівець раніше очолював фракцію «Батьківщина» у Львівській облраді, 2012 року був обраний народним депутатом. А через півроку вийшов із фракції «Батьківщина». Він пояснював це зіпсованими стосунками з керманичами БЮТу, наполягав, що не став «тушкою».

У ті роки внаслідок злиття політсили Анатолія Гриценка та Української партії, яку представляв Канівець, останнього було обрано до ради партії «Громадянська позиція». За даними ЗМІ, після перемоги Євромайдану Олег Канівець супроводжував (разом з Анатолієм Гриценком) бійців «Беркуту» при їх виведенні з Києва.

Валерій Ноздрін

радник на громадських засадах із 23 травня 2017 року

Ноздрін став радником Насалика в один день зі згадуваним вище директором юридичного департаменту ПАТ «Магістральні газопроводи України» Олексієм Ланем – 23 травня. До недавнього часу працював віце-президентом ПАТ «Укртрансгаз», а цього року був призначений головою новоствореного ПАТ «Магістральні газопроводи України». У державний сектор прийшов із посади директора з енергозбуту компанії ДТЕК Ріната Ахметова. Ще раніше – з 2003 по 2012 роки. – керував аналогічним напрямком у «Прикарпаттяобленерго».

Костянтин Ущаповський

радник на громадських засадах із 4 липня 2016 року

Заступник директора Центру впровадження нової моделі ринку ДП «Енергоатом». З весни до осені 2014 року працював директором держпідприємства «Укренерго». За часів Януковича обіймав посаду заступника директора «Укренерго». В інтерв'ю «Українській правді» бізнесмен Костянтин Григоришин зазначав, що Ущаповський є «людиною Ахметова».

Гвардія Януковича

Віктор Шайтан

штатний радник із 3 червня 2016 року (до цього працював на громадських засадах)

Був довіреною особою кандидата в президенти Віктора Януковича на виборах 2004 року. Під час Помаранчевої революції як гендиректор держпідприємства «Львіввугілля» Віктор Шайтан жалівся ЗМІ, що мешканці Червонограда віддали мало голосів за Януковича у першому турі через поширення фейку про майбутнє банкрутство шахт. Останній віддячив Шайтану, коли став президентом: у 2011 році своїм указом призначив шахтаря першим заступником голови Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки.

Руслан Ленівський

радник на громадських засадах із 1 червня 2017 року

Повний тезка Ленівського обіймав посаду директора страхової компанії «Енергополіс», де одним із найбільших співвласників зазначена професійна спілка працівників атомної енергетики та промисловості. Водночас він є партнером юридичної компанії «Ти і право», серед клієнтів якої – та ж сама профспілка.

В часи президентства Януковича юрист Руслан Ленівський став відомий завдяки листу подяки, який він надіслав прем'єр-міністру Миколі Азарову від імені адвокатського співтовариства. Лист опублікували навіть на офіційному сайті Кабміну. Приводом для оспівування влади стали враження адвоката від якості автодоріг, якими він їхав із Києва до Львова. «Адвокати об'єднання «Ти і право» висловили надію, що якість доріг щорічно будуть поліпшуватися і не тільки на автомагістралях, а й в маленьких містечках і селищах», - йшлося у адвокатській подяці. Як писала gazeta.ua, лист обурив сотні інтернет-користувачів. «Люди в соцмережах сміються з «підлабузництва», - писало видання.

Руслан Ленівський був помічник депутата VI скликання Михайла Соколова. Займав посаду у Всеукраїнській незалежній профспілці працівників транспорту, яка перебуває у громадській раді при МВС; входив у  персональний склад громадської ради при Державній фіскальній службі, як представник професійної спілки працівників атомної енергетики та промисловості.

Сергій Чех

радник на громадських засадах із 22 квітня 2016 року

Добрий знайомий голови «Опозиційного блоку» Юрія Бойка. Чех працював заступником міністра енергетики також із серпня 2003 по липень 2004 року, коли посаду міністра обіймав Сергій Єрмілов, а посаду першого заступника – Юрій Бойко.

За часів президентства Януковича Чех працював заступником міністра енергетики Юрія Бойка, залишив собі цей портфель і після підвищення останнього до статусу віце-прем`єра.

За часів президентства Віктора Ющенка Чех певний час виконував обов’язки президента Національної акціонерної компанії «Енергетична компанія України». На сьогодні він є членом Президії українського національного комітету Міжнародної ради з великих електричних систем CIGRE.

Олександр Зенюк

радник на громадських засадах із 22 квітня 2016 року

В один день із Сергієм Чехом посаду радника Насалика отримав Олександр Зенюк. У 2004 році, коли Віктор Янукович очолював уряд, а Чех працював заступником міністра енергетики, Зенюк був начальником управління атомних станцій Міненергетики. У 2012 - 2015 роках його повний тезка був заступником начальника розвитку промисловості у Мінекономрозвитку. Донедавна Зенюк працював заступником начальника управління енергополітики секретаріату Кабінету міністрів. Актуальна посада за межами державного сектора – виконавчий директор Міжнародної ради з великих електричних систем CIGRE  та громадської організації «Асоціація «СІГРЕ-Україна».

Віктор Єрмаков

радник на громадських засадах із 24 жовтня 2016 року

У 1990-х захистив першу в Україні дисертацію на тему процесів закриття шахт. До Євромайдану виходець із Донецька Віктор Єрмаков перебував в обоймі команди Януковича. За часів прем’єрства останнього, у 2004 році, Єрмаков обіймав посаду директора департаменту регулювання екобезпеки Мінприроди. А коли Янукович став президентом, Єрмаков став начальником Управління схеми зелених інвестицій в Держагентстві екоінвестицій. На поточний момент це агентство перебуває у стані ліквідації, але теперішній радник Насалика досі зазначений на сайті цієї структури як начальник управління схеми зелених інвестицій.

Наразі його досвід знадобився представникам діючої влади. Єрмаков є помічником народного депутата від БПП Олександра Домбровського, першого заступника голови парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу (екс-голови Вінницької облдержадміністрації). За даними ЗМІ, Домбровський у найближчий час може змінити на посаді міністра енергетики Ігоря Насалика.

Впритул до державних коштів

Володимир Скачко

радник на громадських засадах із 3 серпня 2016 року до 26 лютого 2017 року

Два роки тому Володимир Скачко працював заступником директора департаменту з питань реформування нафтогазового сектора Міненерго.

Як писали ЗМІ, Скачко та члени його родини – Людмила та Ольга Скачко – мають частку в компаніях «Енерго Буд Пром» та ПАТ «Спеціалізоване монтажне управління №24». Остання, згідно підрахунків «Наші гроші», за 9 років виграла тендерів на суму понад 700 млн грн. Ще одна фірма – «Укрєвроінвест», пов’язана з родичкою Скачка – Людмилою, за даними texty.org.ua, в останні три роки отримала від «Укртрансгазу» та «Укргазвидобування» підряди на майже 10 млн гривень.

У минулому Володимир Скачко працював помічником депутата-регіонала V скликання Андрія Орлова, до цього – депутата Валерія Пустовойтенка. Андрій Орлов, за даними Цензор.нет, має контроль над низкою вугільних активів: ЗАТ «Центральна збагачувальна фабрика Селідовська», ДП «Збагачувальна фабрика Антрацит», ВАТ «Центральна збагачувальна фабрика Колосниковська», ВАТ «Центральна збагачувальна фабрика Пролетарська», «Вуглепродукт».

Володимир Бузінов

радник на громадських засадах із 15 серпня 2016 року

Володимир Бузінов, за даними «Наші гроші»,  був бізнес-партнером Ігоря Богатирьова, сина екс-міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової. 10 років тому уряд Януковича зробив Богатирьова першим заступником голови «Укренерго», а Бузінов отримав посаду заступника директора з інвестиційних програм та капітального будівництва цієї структури. У 2010 році Богатирьов отримав 49% статутного капіталу «Заводу енергетичного машинобудування», який до того часу належав лише Бузінову.

Відповідно до кримінальної справи, яку наразі розслідують харківські правоохоронці щодо привласнення коштів компанії, з 2008 до 2013 років «Завод енергетичного машинобудування» отримав держпідряди на суму 620 млн гривень. Наразі завод перебуває в стадії ліквідації. Протягом двох років після Революції гідності Бузінов обіймав посаду заступника директора «Укренерго». Згідно з «Наші гроші», саме від цієї держструктури «Завод енергетичного машинобудування» отримував значну частину підрядів.

Дружина Бузінова Наталія володіє «Консалтинговою групою «Енергоінвестпроект». Також вона є партнером Ігоря Богатирьова у фірмі «Укренергоінжиніринг».

Геннадій Чепурдя

радник на громадських засадах із 27 березня 2017 року

Чепурдя в 2000-х та за часів Януковича очолював управління інформтехнологій Головного Контрольно-ревізійного управління. На сьогодні він є директором фірми «Системи криптографічного захисту «Криптософт», якою володіє Юрій Гринько. Ця компанія – один із лідерів постачання IT-послуг для держструктур. Як повідомляла програма розслідувань «Схеми», кілька років тому фірма отримала монополію на криптографічний захист Державного земельного кадастру. До 2016 року купівля її продуктів – модуля шифрування інформації та засобу аутентифікації – була обов’язковою умовою для нотаріусів, які працювали із земкадастром. Монополія тривала, допоки не збунтувалися нотаріуси – про їхнє невдоволення повідомляли ЗМІ. Першим засновником «Криптософту» у 2011 році був Анатолій Дробах. За часів президента Януковича останній очолював держпідприємство «Українські спеціальні системи», яке і займається створенням та атестацією комплексних систем захисту інформації, проведенням державних експертиз, впровадженням електронного цифрового підпису.

За даними аналітичної системи YouControl, «Криптософт» має понад 100 афільованих контрагентів, зокрема, благодійний фонд «Несамотні серця».


Люди міністра

Наталія Бойко

радник на громадських засадах із 23 травня 2016 року по 24 лютого 2017 року

Останній рік для 27-річної заступниці міністра енергетики та вугільної промисловості з питань євроінтеграції був напрочуд вдалим і в кар’єрі, і в особистому житті. Насалик призначив  її своєю радницею у травні минулого року. Згідно з декларацією, 2016-го вона отримала від підприємницької діяльності майже 1 млн грн, 29 грудня купила автомобіль Toyota C-HR за майже 800 тис. грн. А 31 грудня отримала під ялинку «каблучку до заручин» Tiffany & Co. Через півтора місяця Насалик її призначив своєю заступницею.

Львів’янка є дочкою екс-декана юридичного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка Андрія Бойка, члена Вищої ради юстиції. Наталія вивчала право в Гумбольдтському університеті Берліна, працювала в Національній раді реформ.

Єлизавета Баданова

радник на громадських засадах із 16 березня 2016 року

Її повна тезка ще п`ять років тому була студенткою другого курсу магістратури Інституту міжнародних відносин. 2015-го Баданова працювала головним юрисконсультом Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України», у 2017 році - заступником юрдепартаменту.

Ірина Чижевська

радник на громадських засадах із 29 квітня 2016 року

Працювала помічником-консультантом депутата Ігоря Насалика в парламенті VIII скликання. У VII скликанні парламенту була радником депутата від групи «За мир і стабільність» Григорія Груби, колишнього керівника ПАТ «ДТЕК Крименерго» і депутат ВР Криму від Партії регіонів.

За часів президентства Януковича Чижевська працювала директором департаменту економіки і фінансів НАК «Енергетична компанія України» (ліквідована у вересні 2014 року, до цього компанія була акціонером 20 компаній ПЕК, які постачали близько третини загального обсягу електроенергії в Україні). Раніше Чижевська обіймала посади члена наглядової ради «Волиньобленерго» та «Хмельницькобленерго». Співзасновниця профспілки працівників енергетичних компаній.

Дмитро Банах

радник на громадських засадах із 1 листопада 2016 року

Був помічником Ігоря Насалика, коли той працював депутатом у Верховній Раді

Іван Данів

радник на громадських засадах із 29 квітня до 31 травня 2016 року

Земляк Насалика. У минулому - депутат  Івано-Франківської облради. Обіймав посаду гендиректора  обласного комунального агролісогосподарського підприємства  «Івано-Франківськоблагроліс». Був членом «Української партії. Лідер цієї політсили - Олег Олійник - свого часу помічник депутата Ігоря Насалика, а потім Ірини Суслової.

Всі інші

Михайло Яворський

штатний радник із 23 грудня 2016 року (до цього працював на громадських засадах)

Кандидат технічних наук, у минулому - головний інженер дочірньої компанії «Укргазвидобування», працював директором компанії «Укрбургаз» (в структурі «Укргазвидобування»). У IV скликанні парламенту – помічник депутата Миколи Карнауха. Входив у число акціонерів «Укргазпромбанку». У грудні Насалик змінив статус Яворського із позаштатного радника на штатного.

Григорій Дячук

штатний радник із 1квітня до 31 серпня 2016 року

У минулому - начальник сектора контролю загального відділу та кадрів ДП «Держвуглепостач», в часи керівництва Міністерством енергетики Юрієм Проданом - начальник господарського управління міністерства.

Максим Білявський

штатний радник із 25 травня 2017 року

Ще рік тому - начальник відділу зв'язків із громадськістю ПАТ «Укртрансгаз». Наразі відповідає за комунікації Міністерства енергетики.


Петро Мірошников

радник на громадських засадах із 11 липня 2016 року

У другій половині 2000-х – директор «Київського метрополітену». До цього він обіймав посади голови правління банку «Інко» та президента нафтової компанії «Альянс-Україна». На початку нульових – голова представництва ЗАТ «Казахойл-Україна». За часів президентства Віктора Януковича – директор ДП «Національний проект «LNG-термінал».

Юрій Богуцький

радник на громадських засадах із 1 серпня 2016 року

У 2000-х - заступник голови Адміністрації президента (Віктора Медведчука). З 1999 року до лютого 2005 року, і невеликою перервою, обіймав посаду міністра культури і мистецтв. У середині нульових, за часів другого прем’єрства Януковича — міністр культури і туризму. Працював також заступником голови Секретаріату президента Ющенка. Був радником президентів Віктора Януковича та Петра Порошенка.

Олексій Кучеренко

радник на громадських засадах із 26 квітня 2016 року

Екс-міністр ЖКГ у 2007 - 2010 роках.

Микола Толмачов

радник на громадських засадах із 23 грудня 2016 року

Власник будівельно-девелоперської компанії повного циклу «Т.М.М.». Його поява в серед радників Ігоря Насалика може пояснюватись планами будівництва сміттєспалювального заводу, а також будівництва житлового комплексу з геотермальними свердловинами глибиною до 3 км. Крім того, нещодавно він анонсував журналістам будівництво теплової електростанції, проект якої розробила одна з його компаній, що займається енергетикою.

Антон Усенко

радник на громадських засадах із грудня 2016 року до квітня 2017 року

У 2012 році 30-річний його повний тезка пішов на парламентські вибори від Партії пенсіонерів України під першим номером у виборчому списку. Два роки тому брав участь у проміжних виборах народних депутатів в одномандатному виборчому окрузі №205. У минулому – старший прокурор прокуратури Києва.

Вадим Запорожченко

радник на громадських засадах із 15 вересня 2016 року

Після Євромайдану Запорожченко працював головним спеціалістом відділу прогнозування діяльності нафтогазового сектора та начальником відділу з питань функціонування нафтогазових підприємств Міненерго. За часів Януковича обіймав посаду начальника відділу балансу нафти і нафтопереробної промисловості департаменту Міненерго та заступника директора департаменту з питань виробництва традиційних та альтернативних видів палива.

Юрій Данилко

радник на громадських засадах із 11 січня 2017 року

Помічник депутата VII скликання Романа Чернеги (партія «Удар»). Останній був заступником начальника з правових питань відділення реалізації нафтопродуктів ВАТ «Укрнафта» в Івано-Франківській області, а з січня 2015-го -  голова Державної служби України з питань праці.

Повний тезка Юрія Данилка – співзасновник компанії «Данилко, Кушнір, Солтис та Яким`як». За адресою цієї фірми, свідчать данні аналітичної системи YouControl, прописана також фірма «Колоенерго», яка продає прилади альтернативної енергетики. Її керівник і засновник Володимир Володін був офіційним спостерігачем від партії «Удар» на виборах 2012 року

Олександр Лісніченко

радник на громадських засадах із 13 червня до серпня 2016 року

Директор департаменту нафтогазового комплексу Міністерства енергетики.

Тарас Кузьмич

радник на громадських засадах із 19 травня 2016 року

Його повний тезка був головним консультантом головної служби зовнішньої політики Секретаріату президента часів Віктора Ющенка. Після Євромайдану працював директором департаменту міжнародного співробітництва Міністерства аграрної політики.

Оксана Мацунич

радник на громадських засадах із 10 травня 2016 року

Відомо, що її повна тезка є співзасновницею компанії «Печерський Квартал». Мова йде про житлово-офісний комплекс «Печерський Квартал» в історичному центрі Києва на бульварі Дружби Народів.

Олександр Білан

радник на громадських засадах із 29 квітня 2016 року

Після Євромайдану певний час обіймав посаду директора департаменту корпоративних та майнових відносин Міненерго. Раніше був членом наглядової ради оператора газотранспортної системи компанії «Укртрансгаз», але звільнений 2016 року.

Олександр Владиченко

радник на громадських засадах із 3 серпня 2016 року

Донедавна обіймав посаду директора департаменту вугільно-промислового комплексу Міністерства енергетики. Його повний тезка є співзасновником орендного підприємство «Шахтоуправління Донбас» з окупованої Жданівки, як і Владиченко Максим Олександрович (можливо, його син).

Анна Лущай

радник на громадських засадах із 19 травня 2017 року

Колишня помічниця народного депутата Остапа Семерака.

Михайло Гриньків

радник на громадських засадах із 27 квітня 2017 року

Людина з таким ім`ям обіймала посаду начальника групи автотранспортного забезпечення Львівського державного університету безпеки життєдіяльності.

Іван Висоцький

радник на громадських засадах із 11 липня 2014 року

Не має інформації.

Для перегляду повного списку радників Ігоря Насалика - перейдіть за посиланням.

Федір Орищук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: