Азаров відсудив у держави Україна свою персональну пенсію

наші гроші
Азаров відсудив у держави Україна свою персональну пенсію
Микола Азаров

Офіційно високопосадовцю часів Януковича припинено пенсійні виплати з 1 квітня 2015 року

Екс-прем’єр-міністр Микола Азаров, який після Революції гідності втік до Росії, продовжує боротися за статки і майно, яке вимушено залишив в Україні. Наприкінці травня його представники через суд добилися зняття арешту з особистих речей та майна, куди ввійшли раритетні витвори мистецтва, низка літератури, зброя, оціночною вартістю в кілька мільйонів доларів. Це – так звані «скарби» Азарова, про їх знахідку бравурно рапортували ледь не всі силовики країни.

Наразі Азаров через суди фактично добився відновлення виплати пенсії, яку не отримує, починаючи з 1 квітня 2015 року. Для державного бюджету така економія становить 207 тис. грн на рік!

Річ утім, що Микола Янович має пенсію, яка підпадає під дію Закону України «Про статус народного депутата України» і становить 17 252,84 грн на місяць. Кошти нараховуються на його рахунок, відкритий в Ощадбанку.

Як стало відомо «Главкому» з низки ухвал, що розміщені в Єдиному державному реєстрі судових рішень, прем'єр ось-ось поновить отримання цих грошей. 

Нагадаємо, 21 грудня 2015 року пенсія Азарова була арештована. Цю санкцію видав Печерський районний суд, задовольнивши клопотання слідчого ГПУ.

Згідно з матеріалами справи, екс-прем’єр фігурує у кримінальному провадженні з розтрати бюджетних 220 млн. грн. Слідство з’ясувало, що протягом жовтня 2010 року-липня 2013 року тодішній президент Віктор Янукович у змові з головою Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, прем'єр-міністром, міністром фінансів, членом наглядової ради ПАТ «Укртелеком», директором ТОВ «ЕСУ», службовими особами Держспецзв'язку організували фінансування за рахунок державного бюджету виконання робіт з побудови виділеної телекомунікаційної мережі спеціального призначення.

При цьому, за умовами продажу пакета акцій ВАТ «Укртелеком» усі витрати мало покрити ТОВ «ЕСУ», пов’язане з олігархом Рінатом Ахметовим. У цьому провадженні Азарову оголосили підозру ще у вересні 2014-го за ч. 5 ст. 191 КК України («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»).

Слідчий суддя Карабань, вивчивши деталі цієї справи, наклав арешт на пенсію колишнього прем’єра із забороною проводити видаткові операції Пенсійному фонду. З цього моменту постмайданна влада отримала формальну зачіпку для аргументації невиплат високопосадовцю-втікачу команди Януковича.

Апеляційний суд Києва став на бік Азарова. В ухвалі суду від 4 лютого 2016 року зазначено, що пенсію не можна відносити до майнових прав в розумінні ст. 190 Цивільного кодексу України та ч. 6 ст. 170 КПК України, оскільки відносини з отримання пенсії належать не до цивільної галузі законодавства, а є інститутом права соціального забезпечення. Тому апеляційна інстанція відмовила в арешті пенсії екс-можновладця. До речі, у суді захисник розпинався, що «вимушеного переселенця» Азарова було позбавлено єдиного джерела доходів та засобів для існування, оскільки він ніде не працює і не має інших доходів, окрім пенсії.

Нові подробиці пенсійної справи з’явилися 24 лютого. Того дня Печерський райсуд арештував 2,3 млн. грн., що належали Миколі Азарову. Виявляється, що частина з цих коштів була пенсією, яку з 2012 року колишній прем’єр поклав на депозит в Ощадбанку. Цей факт взяв до уваги Апеляційний суд Києва і повторно вивів з-під удару гроші пенсіонера-втікача.

Запекліші баталії розгорнулися довкола питання щодо відновлення виплати самої пенсії. Маючи на руках позитивні ухвали київської апеляції, захисник Азарова подав позов до Подільського районного суду з вимогами визнати протиправними дії столичного Центрального об'єднаного управління Пенсійного фонду. Останнє відмовлялося поновлювати виплати, бо хоче бачити особисто Миколу Яновича з відповідною заявою у коридорах свого відомства. Феміда дії пенсійників розцінила як бездіяльність і зобов’язала вирішити питання щодо поновлення виплати.

Не погодившись із цим, Пенсійний оскаржив в апеляції рішення суду першої інстанції. Поза тим Київський апеляційний адміністративний суд 28 вересня 2016 року виніс постанову, якою зобов'язав Центральне об'єднане управління Пенсійного фонду в Києві розглянути заяву представника Азарова щодо поновлення виплати пенсії. Вищий адміністративний суд України 31 травня 2017 року також підтвердив законність рішення апеляції.

Це означає, що вимога пенсійників ближчим часом побачити у Києві Азарова,  не пройде. Адже «вишка» чітко розтлумачила: екс-прем’єр має право подати заяву з поновлення виплати пенсії через свого представника за довіреністю (того ж адвоката, який представляв його інтереси у судах - «Главком»), посвідчена нотаріусом. Після прийому документів держслужбовці мають 10 днів для відновлення виплати людині, яку в Україні підозрюють у відмиванні десятки мільйонів гривень.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: