Чи треба розганяти цей парламент? Сім свіжих аргументів для президента

Чи треба розганяти цей парламент? Сім свіжих аргументів для президента

Що показали останні довибори?

Сьогодні ЦВК офіційно визначилось з усіма переможцями на довиборах в Раду по семи округах. Звісно, ці довибори були «куцими», до того ж відбувались у «мертвий сезон» посеред літа, та їхні результати все ж дозволяють виокремити поточні тенденції, які матимуть вплив на політичне життя в країні в найближчий час. Головний висновок: нинішній склад Верховної Ради не відповідає поточним суспільним настроям.

Отже, трійка призерів по кожному з округів виглядає так.

Округ № 23 (Волинська область)

Ірина Констанкевич («Укроп»)

Людмила Кирда («Батьківщина»)

Сергій Була (Радикальна партія)

Округ № 27 (Дніпропетровська область)

Тетяна Ричкова (самовисуванець)

Загід Краснов (самовисуванець)

Тетяна Ричкова (самовисуванець-клон)

Округ № 85 (Івано-Франківська область)

Віктор Шевченко («Укроп»)

Сергій Насалик («Блок Порошенка»)

Ольга Сікора («Батьківщина»)

Округ № 114 (Луганська область)

Сергій Шахов («Наш край»)

Валерій Мошенський (самовисуванець)

Олег Кобзар (самовисуванець)

Округ № 151 (Полтавська область)

Руслан Богдан («Батьківщина»)

Олексій Рябоконь (самовисуванець)

Олександр Мигаль (самовисуванець)

Округ № 183 (Херсонська область)

Юрій Одарченко («Батьківщина»)

Андрій Путілов («Блок Порошенка»)

Михайло Опанащенко («Відродження»)

Округ № 206 (Чернігівська область)

Максим Микитась (самовисуванець)

Юрій Власенко («Батьківщина»)

Дмитро Блауш (Радикальна партія)

Зневіра в політиках

фото: ukrinform.ua

Середня явка у всіх семи округах склала лише 35,8 %, тобто люди просто не бачили сенсу в цих довиборах. Найбільш катастрофічна відвідуваність дільниць була на 183-му окрузі на Херсонщині – 16,39 %, а наймобілізованішими виявились виборці 114-го округу Луганщини – 63,07 %. Утім, на Луганщині процес відбувався з такими порушеннями, що у спостерігачів з’являються логічні сумніви в достовірності цих цифр. До того ж, день виборів став найспекотнішим у році, побивши температурні рекорди. А це не могло не відбитись на ентузіазмі виборців щодо походу на дільниці.

Провал «Блоку Порошенка»

Обидва кандидати від президентської партії, які реально претендували на перемогу (Путілов та Насалик-молодший) програли. Тут свою роль могли відіграти як власні прорахунки штабів кандидатів, так і недовіра виборців до скомпрометованого партійного бренду, що є поганим дзвіночком для президента та його команди. Недарма негласні ставленики Банкової в інших округах «заховались» за самовисуванням та лейбом «Нашого краю», який вважають проектом Банкової. Утім, технологія «самовисуванців»  надала можливість провести до парламенту трьох депутатів, які безпосередньо асоціюються з Адміністрацією президента, – волонтерку Тетяну Ричкову, луганського діяча з неоднозначною репутацією Сергія Шахова та одіозного забудовника Максима Микитася. Власне, близький до АП політтехнолог Віктор Уколов і не приховував такої схеми. Людей, яких підпільно підтримувала Банкова, він визначив як кандидатів, що «не приховували свого позитивного ставлення до БПП». «Серед семи округів кандидати, що не приховували свого позитивного ставлення до БПП, схоже, перемагають лише у двох округах - у Дніпрі та на Чернігівщині», - так описував попередні результати голосування Уколов у своєму блозі. Про Шахова, який зі скандалами взяв перше місце на Луганщині, він промовчав чи то через його одіозність, чи то через невизначеність на цьому окрузі на той момент. При цьому «Батьківщина», що взяла два мандати, а в більшості інших округів увійшла до трійки призерів, за логікою пропрезидентського політтехнолога, зазнала… поразки: «Треба відзначити, що «Батьківщина», яка вважається партією, що має найвищий рейтинг, мала б перемогти в усіх семи округах, а не лише у двох. Для лідера такий результат можна вважати поразкою».

«За цією логікою, Петро Олексійович узагалі має піти у відставку, бо від його політичної сили не обрано жодного кандидата», – знизує плечима в бесіді з «Главкомом» один із депутатів «Батьківщини». Але загалом на Банковій можуть бути більш-менш задоволені результатами цих виборів – один із мандатів для «Укропу» (Констанкевич) став результатом попередніх домовленостей команди президента з Ігорем Палицею, партнером Коломойського. Проте формальне висування кандидатів від «Блоку Порошенка», які «за договорняком» взагалі не ведуть власної кампанії, стаючи тлом для іншого кандидата, не прикрашає імідж президентської сили. Так 234 голоси, що отримав кандидат від БПП на чернігівському окрузі, виглядають просто принизливими для партії влади.

Ріст «Батьківщини» підтвердився

«Батьківщина» отримала стільки ж мандатів, як і «Укроп», але при цьому її представники стали призерами в п’яти округах із семи. Причому обидві перемоги вийшли принциповими – кандидати від партії Тимошенко випередили висуванців Банкової. Юрій Одарченко зміг обійти голову Херсонської обласної ради Андрія Путілова, на якого працював увесь адмінресурс, а Руслан Богдан – пирятинського міського голову Олексія Рябоконя, якого підтримував колишній депутат від БПП від 151-го округу, а нині міністр аграрної політики Тарас Кутовий. До того ж, саме кандидат від «Батьківщини» зміг упритул підібратись до явного фаворита-важковаговика на 206-му окрузі – забудовника Максима Микитася. Якби демократичним партіям вдалося домовитись тут про підтримку єдиного кандидата, про що велись розмови, результат міг би бути зовсім іншим.

Мажоритарка: перемога грошей над ідеями

Звичайно, вести розмови про «ідейність» мажоритарних виборів, тим більш улітку в умовах низької явки, дещо наївно. Майже всі переможці – так звані «ресурсні кандидати», що не шкодували грошей на засівання округів. «Гречана» технологія майже відійшла в минуле, проте підкуп «добрими справами» нікуди не дівся. Констанкевич на Волині від імені благодійного фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» роздавала путівки до приватівського табору «Артек-Буковель». Шевченко організовував екскурсії до приватівського курорту «Буковель», співвласником якого є його брат-депутат. Шахов роздавав соціальні картки від благодійного фонду «Наш край», якими нібито можна буде розраховуватись за електроенергію. Одарченко створив «Академію ігор» для сімейного відпочинку та розвитку дітей. Богдан роздавав подарунки дітям. Микитась відкривав дитячі майданчики, ремонтував садочки, купував обладнання для місцевих фельдшерсько-акушерських пунктів. Також ходили чутки, що він використовував піраміду підкупу, яку свого часу на виборах по іншому чернігівському округу освоїв нинішній нардеп від БПП Сергій Березенко.

Але конкуренти, яким не так пощастило, використовували переважно ті ж самі методи, тож виборці можуть бути задоволені покращенням благоустрою своїх округів. Проте ці вибори будуть зайвим наочним прикладом для тих, хто доводить, що мажоритарка – велике зло. Також їхні результати показали, що влада в умовах падіння популярності буде останньою зацікавленою в зміні такої виборчої системи.

Програш «молодих облич»

 

Єгор Фірсов збирав пожертви на вибори, але цього виявилось замало

Нині дуже популярна думка, що суспільство вимагає нових молодих некорумпованих лідерів, які будуть фінансуватись не олігархами, а самими ж виборцями через краудфандинг. Під цю тему вже навіть створюється кілька партій із «новими обличчями». Проте за результатами цих виборів ми не побачили жодного прогресу в цьому напрямку. Звісно, можна назвати новими обличчями і Констанкевич з Ричковою, але за ними обома стоять конкретна олігархічна група, така залежність не дозволяє назвати новоспечених депутатів вільними й незалежними. Показовим став провал на 206-му окрузі екс-депутата від БПП Єгора Фірсова, який стверджував, що провадив свою кампанію виключно за рахунок добровільних пожертв. І навіть свій велосипед на аукціон виставляв, щоб надрукувати агітаційну газету. Але «лайки» у «фейсбуці» і шалена підтримка популярного Шустера конвертувались у дуже скромні 2 тисячі голосів і п’ятий результат. Микитась для чернігівців виявився зрозумілішим. У супермодного в соцмережах «Демальянсу», який висував на цьому ж окрузі заступника голови партії Ігоря Андрійченка, – тисяча голосів і дев’яте місце. Для порівняння, клон Микитася отримав приблизно стільки ж.

Параліч «Опозиційного блоку»

Спадкоємці Януковича на цих виборах отримали нульовий результат

Усі «страшилки» про те, що «московська п’ята колонна» ось-ось здобуде реванш, розбиваються об реалії. «Опозиційний блок» розраховував на перемогу в Луганській області, де висунув Бориса Лебедєва, та в Дніпропетровській, де підтримував Загіда Краснова. Але провалився і там, і там. Особливо показовою виглядає поразка на базовій Луганщині, де з великими боями, але переміг кандидат від фактично пропрезидентської сили. На Херсонщині кандидат від «Опозиційного блоку» також міг показати кращий результат, ніж четверте місце – навіть позаду висуванця від «Відродження». Партія, яка позиціонує себе як головну опозицію в країні, виявилась нездатною боротися навіть у своїх електоральних вотчинах. Хоча у випадку з «Опоблоком» якраз не можна виключати чергових домовленостей із владою.

Провал головних парламентських партій

Не тільки «Опоблок» та БПП не змогли провести своїх партійних кандидатів. «Народний фронт», щоб не ганьбитись, уже традиційно взагалі відмовився від участі у виборах. Нічого не продемонстрували «Самопоміч» та Радикальна партія. У «Самопомочі» з мажоритаркою ніколи не складалось, а от Олег Ляшко розраховував на перемогу принаймні на своїй базовій Чернігівщині. Але його кандидат пропустив вперед не тільки Микитася, а й маловідомого кандидата від «Батьківщини», яка нині – всього лише ппредставлена найменшою фракцією у Раді.

Павло Вуєць, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: