Головна селянка країни. Аграрні мільярдери роблять ставку на Тимошенко?

Головна селянка країни. Аграрні мільярдери роблять ставку на Тимошенко?

Тимошенко вирішила зіграти у ферму

Юлія Тимошенко, з’їхавши тимчасово з «антитарифної» тематики, конкретно взялася за сільський електорат.

Минулими вихідними «Батьківщина» та Блок Порошенка провели свої партійні з’їзди, на яких ішлося про участь у виборах в об'єднані територіальні громади. Втім, якщо президентська сила зробила це вже за звичкою в закритому режимі, то у Тимошенко свій захід перетворили на справжнє шоу. Власне, захід білосердечних подавався не як з’їзд, а як «Всеукраїнське селянське віче» з тисячами присутніх гостей, дорогою сценою, завішеною плазмовими екранами, і Юлією Володимирівною – головною зіркою дійства.

.

Тимошенко зібрала на своє аграрне шоу 10 тисяч людей

«Віче» було проведено дуже технологічно. Тимошенко презентувала програму розвитку села з 11 кроків, акцентувавши на стратегії збільшення кількості сімейних фермерських господарств у 36 разів – до півтора мільйона, як у Польщі. Вона запевнила, що після реалізації цього плану Україна увійде до кола великих аграрних країн (нагадаємо, Україна й так у топі світових експортерів зерна та олії) і зможе прогодувати 320 мільйонів людей. «Батьківщина» вимагатиме прийняття закону про стратегію розвитку села, надання фермерам доступу до дешевих кредитів і введення єдиного податку з одного гектара. Всі ці обіцянки супроводжувалися традиційним для Тимошенко заламуванням рук з приводу зубожіння простого народу («в аграрній країні люди голодують») та необхідності «вирвати село з рук тих, хто хоче розвивати лише аграрну мафію».

Роздратована дорогими піар-акціями політичної конкурентки Банкова не забарилася з реакцією. Депутат від БПП Вадим Денисенко, активно залучений до агітбригади президентської команди, того ж дня запропонував Тимошенко відверто розповісти селянам про умови фінансування її політичної сили аграрними кланами. Йдеться, зокрема, про одіозних Богдана Губського, Андрія Веревського, Сергія і Олександра Буряків. Усі вони – колишні депутати від БЮТ.

За даними президентської команди, одіозні політики знову присягнули на вірність ТимошенкоЗа даними президентської команди, одіозні політики знову присягнули на вірність Тимошенко

Також представник БПП закликав лідерку «Батьківщини» пояснити, чому серед авторів закону про продовження мораторію на продаж сільгоспземель не було жодного представника її фракції, а за сам закон не голосував кожен четвертий депутат «Батьківщини».

Чий же мораторій?

Нагадаємо, тему з продажем землі Тимошенко почала експлуатувати одразу на початку нового політичного сезону. Вона оголосила про створення руху за проведення всеукраїнського референдуму щодо заборони продажу землі сільгосппризначення. Також «Батьківщина» зареєструвала законопроект про подовження мораторію до 1 січня 2022-го року. Але коаліція швидко нейтралізувала цей революційний запал: несподівано внесла свій законопроект про подовження мораторію на продаж землі та оперативно його прийняла. Юлія Володимирівна, звісно, приписала собі цю заслугу, запевнивши, що влада злякалась організованого нею єднання селян. Але після цього «Батьківщина» була змушена шукати нові «фішки» на селянському фронті.

Повернути втрачене

Під час виборчих кампаній Тимошенко та її політичної сили соціологи зазначали, що «Батьківщина» та її лідер показує кращі результати, ніж прогнозують передвиборні опитування. Пояснювалося це тим, що ЮВТ має потенціал різко добирати голоси за рахунок сільського електорату, який не так щільно покритий соціологічними замірами. Як показали останні не дуже вдалі для «Батьківщини» парламентські вибори, її електоральним ядром залишаються аграрні центральні та західні області (Галичина – меншою мірою). Тож не дивно, що «Батьківщина», натхненна зростанням рейтингів, своїми акціями та заявами намагається нагадати про себе якраз виборцям сіл та містечок.

«Електорат аграрних областей центру та півночі України – це був базовий електорат Соцпартії, який потім перехопила «Батьківщина», – пояснює політтехнолог Андрій Золотарьов. – Виборець Юлії Володимирівни – соціалістичний та соціал-демократичний за своїми поглядами. Тому вона вирішила поспішити і у своєму стилі масових помпезних шоу заявити про наміри любити і дбати про маленького українця з села. І почала з фермерів, які є одними зі стовпів господарського, економічного та соціального життя на селі. Питання в іншому: чи варто в ситуації, коли партія напіврозібрана після виходу з неї Турчинова, замахуватися на проведення таких шоу. Але, так чи інакше, свої претензії на електорат «одноповерхової України», який частково було розтягнуто іншими партіями, Тимошенко заявила».

Власне, лідерка «Батьківщини» намагається повернути той електорат, що втратила. Зв’язками з аграріями у Тимошенко традиційно займається перший заступник голови партії Іван Кириленко – давній соратник та орговик, що опікувався цією тематикою ще в команді Павла Лазаренка і працював міністром аграрної політики та віце-прем’єром за часів Кучми.

Іван Кириленко – головний «аграрій» у ТимошенкоІван Кириленко – головний «аграрій» у Тимошенко

У нинішній парламентській фракції «Батьківщини», окрім мастодонта Кириленка, на аграрному напрямку також залучено «неофіта» Вадима Івченка – колишнього заступника голови Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад. Цей нардеп запам’ятався широкій громадськості бійкою з Єгором Соболєвим з «Самопомочі». Депутатська «дискусія» велася якраз щодо земельного питання – за словами Соболєва, Івченко намагався продавити корупціогенну ініціативу віддати депутатам місцевих рад право змінювати призначення і роздавати землі за межами населених пунктів. Івченко – заступник голови Аграрного комітету, і деякі його колеги скаржаться, що він у дусі своєї шефині-опозиціонерки категорично виступає проти більшості ініціатив, які розглядаються на засіданнях комітету.

«Він завжди проти всього»: колеги з Аграрного комітету Ради скаржаться на Вадима Івченка«Він завжди проти всього»: колеги з Аграрного комітету Ради скаржаться на Вадима Івченка

Показово, що ще один депутат, який нещодавно приєднався до фракції «Батьківщини» після довиборів по округу в Херсонській області, Юрій Одарченко, також робив ставку на сільський електорат, обіцявши під час кампанії зупинити «геноцид села». Агітувати за свого однопартійця їздили саме Кириленко та Івченко.

Забагато конкурентів

Для залучення голосів селян «Батьківщині» доведеться розкидати ліктями всіх інших бажаючих потовктись на цьому полі – від Олега Ляшка з його вилами до нещодавно реанімованої Аграрної партії. В останній нещодавно виник скандал, за яким можна також розгледіти «вуха» Тимошенко. Так, на президії Аграрної партії один з її членів – голова агропромислової корпорації «Сварог» Андрій Гордійчук – за словами інших членів президії, звинуватив партійне керівництво в кадрових чистках. Сам він такі закиди на свою адресу спростовує. Деякі члени партії вважають, що Гордійчук розхитує ситуацію на замовлення екс-депутатів від БЮТ, власників «Сварога» братів Буряків. Нібито кінцева мета «заколотників» – покласти Аграрну партію до туфельок Тимошенко.

Політикам справді є за що боротись – на сільських територіях проживає близько 15 мільйонів людей. За спостереженнями соціологів, вони більш схильні до патерналізму та консерватизму, тож за грамотно побудованої комунікації з популістським фльором можна розраховувати на їхні симпатії. Дата наступних парламентських виборів – у густому тумані, але Тимошенко – один з головних двигунів розпуску цього парламенту, де вона контролює найменшу фракцію. У неї вже є успішний досвід боротьби за цей пласт виборців, є потужні фракції «Батьківщини» в місцевих радах, але слід враховувати, що і влада з її потужним адмінресурсом такий ласий шмат електорального пирога так просто не віддасть.

Павло Вуєць, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: