НАБУ отримало доступ до телефона Авакова. Нові подробиці корупційного скандалу в МВС

НАБУ отримало доступ до телефона Авакова. Нові подробиці корупційного скандалу в МВС

Сина Авакова «обґрунтовано підозрюють» у сумнівній закупці для МВС. Суд дозволив Антикорупційному бюро перевірити телефонні дзвінки Авакова.

Колишній заступник міністра Сергій Чеботар і син міністра Арсена Авакова Олександр фігурують у матеріалах кримінального провадження за фактом сумнівної закупівлі рюкзаків за завищеною вартістю для потреб міністерства внутрішніх справ. Національне антикорупційне бюро України вважає обох «обґрунтовано підозрюваними» у причетності до злочину. Про це «Главкому» стало відомо з ухвали Солом`янського суду Києва від 15 серпня 2016 року.

Цим рішенням суд задовольнив клопотання НАБУ про доступ детективів до інформації щодо телефонних дзвінків міністра Арсена Авакова з червня 2014 року по серпень 2016 року.

Відповідно до судових матеріалів, справу було порушено внаслідок закупівлі 6000 рюкзаків у постачальників, яких начебто, лобіював Чеботар. Нагадаємо, у лютому минулого року було укладено два відповідні договори. Перший - між МВС та фізичною особою-підприємцем (ім`я не зазначене у судових документах) на постачання міліції 1000 рюкзаків (загальною вартістю 2,1 млн гривень), другий – з компанією «Дніпровенд» щодо закупівлі 5000 рюкзаків (14,495 млн гривень). Окрім протекціонізму з боку керівництва МВС, детективи Бюро вказують також і на завищену вартість закупівлі.

Участь у переговорній процедурі брали п'ять учасників: ТОВ «Дніпровенд», фізична особа - підприємець, ТОВ «ВО «Таллегпром», ТОВ «Ібіс», KROKO PROIZVODJA RAZVOJ d.o.o.

Приводом для таких висновків міг стати відеозапис, викладений у лютому 2015 року на сервісі Youtube, в якому люди, схожі на Олександра Авакова і тодішнього заступника глави МВС Сергія Чеботаря домовляються про закупівлю рюкзаків для потреб МВС.

Згодом журналісти програми «Схеми» навели кілька аргументів на користь того, що відео може бути справжнім.  Додатково на справжність відео можуть вказувати матеріали іншої кримінальною справи щодо розкрадання арештованого піску співробітниками МВС. В рамках цього розслідування СБУ вело стеження за Чеботарем. Про це свідчать дані з Єдиного реєстру судових рішень.

Відповідно до відео на Youtube, людина, яку називають під час розмови Сашею, обіцяє до 2015-го року поставити для МВС 100 рюкзаків (очевидно, невелика пробна партія). Його співрозмовник, схожий на Чеботаря, на це погоджується, а далі вони обговорюють закупівлю ще 2000 рюкзаків після Нового року.

«Золотий» рюкзак

З ухвали Солом`янського суду Києва випливає, що Національне антикорупційне бюро не піддає сумніву факт переговорів між сином Авакова та Сергієм Чеботарем. «На даний час існує обґрунтована підозра вважати, що колишній заступник Міністра внутрішніх справ України, діючи спільно з сином Міністра внутрішніх справ, дав завідомо незаконні вказівки членам комітету з конкурсних торгів щодо організації проведення переговорної процедури закупівлі рюкзаків та організував проведення процедури закупівлі таким чином, щоб переможцем по лотам 1-3 було визнано «ТОВ «Дніпровенд»», - стверджували детективи у суді.

avakovСин Арсена Авакова - Олександр

За їх даними, жодної господарської діяльності ця компанія не здійснювала та рюкзаки не виготовляла. Також встановлено, що представником «Дніпровенду» на офіційних переговорах з МВС виступив товариш Олександра Авакова. Ім`я «товариша» у судових документах не зазначене, проте раніше журналісти з`ясували, що контактною особою від «Дніпровенду» на переговорах з МВС був Володимир Литвин, керівник харківської ІТ-компанії Turboseo. Цей земляк Авакова також має фірму по пошиву одягу.

За версією НАБУ, координувати дії всіх спільників шляхом надання вказівок міг Арсен Аваков, у прямому підпорядкуванні якого перебував Чеботар.

За даними слідства у «Дніпровенду» відсутнє необхідне обладнання, кваліфіковані працівники, наявність документального підтвердженого досвіду виконання аналогічних договорів. Остання податкова звітність компанії до контролюючого органу була надана 7 лютого 2014 року. Також встановлено, що засновник та директор «Дніпровенду» по факту не займається справами компанії.

З огляду на перелічені факти, НАБУ вважає, що закупівля відбулась за завищеними цінами, а товар поставлених не в повному обсязі, що є наслідком «змови» службових осіб МВС України з менеджментом «Дніпровенду».

З`ясувалось і те, що отримавши гроші (14,495 млн гривень) «Дніпровенд» перерахував їх фіктивним компаніям за неіснуючі послуги.

У детективів також викликає сумніви і відбір в якості постачальника 1000 рюкзаків фізичної особи – підприємця (ім`я якого у судових документах не вказано). У розслідуванні НАБУ зазначається, що цього бізнесмена та його представника не було у списку розсилки запрошень від МВС для участі у переговорних процедурі.

Варто відзначити, син Авакова Олександр раніше стверджував, що не має жодного стосунку до поставок рюкзаків для потреб МВС. А сам міністр внутрішніх справ наголошував, що тендерна процедура закупівлі була бездоганною. «Рюкзаки були поставлені та експлуатуються у спецпідрозділах. Невелика кількість залишилася на складах, бажаючі можуть оцінити модель через звернення до прес-служби. Ні я, ні моя дружина, як раніше заявляли каплінообразні (випад на адресу нардепа Капліна, - «Главком»), ні син мій, - як заявляють зараз - не мають і не мали відношення до постачальників, які в результаті конкурсу поставили продукцію», - заявляв він.

Заради з`ясування обставин злочину, суд задовольнив клопотання НАБУ про доступ до інформації про телефонні дзвінки кількох фігурантів розслідування, в тому числі міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Справа Чеботаря

Спусковим гачком для розслідування цієї справи, вочевидь, став зазначений вище відеозапис, який начебто був зроблений наприкінці 2014 року у службовому кабінеті Сергія Чеботаря. Наскільки йому можна довіряти?

sergij-chebotar-mi-hochemo-zminiti-militsiju-na-krashche-foto-video-49658-0Сергій Чеботар – радник глави МВС

Як вже зазначалося, данні з Єдиного реєстру судових рішень вказують, що два роки тому за колишнім заступником Авакова і справді здійснювалось відеоспостереження .

Так, відповідно до ухвалиПечерського суду Києва минулорічної давнини, на сервісі Youtube був викладений інший відеозапис під назвою «Як заступник міністра МВС (ім`я у судових документах видалене – «Главком») домовлявся про відкати на мільйони гривень», зроблений Службою безпеки України з компроматом на Чеботаря.

Запис, що з`явився  у грудні 2015 року на Youtube, а згодом – на сайті «Антикор», містив оперативне відео кримінального провадження Служби безпеки за фактами розкрадання співробітниками МВС і підлеглого йому держпідприємства «Спецсервіс» значного обсягу річкового піску на території Бориспільського району (Київська область). Ймовірно, мова йде про арештоване майно, яке підлягало реалізації через уповноважену організацію.

Як згодом встановила Військова прокуратура, зазначені записи насправді були зроблені Головним управлінням по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління Служби безпеки України в рамках контррозвідувальної справи.

Варто зазначити, що на сайті «Антикор» можна знайти публікацію і відеоролик під назвою, схожою на назву відеоролика, що згадується у слідчих та судових матеріалах: «Як заступник міністра МВС Чеботар домовлявся про відкати на мільйони гривень». А на сайті Youtube досі розміщено ідентичні відеоролики під назвою «Як Чеботар пісок продавав».

Наразі Головна військова прокуратура розслідує, хто «злив» оперативне відео СБУ у загальний доступ.

Як відомо, в травні минулого року, через скандал з тележурналістами, які зазнали нападів за спробу зняти будинок Чеботаря, він був змушений звільнитися. Постраждалі заявляли, що серед нападників був навіть зять заступника міністра внутрішніх справ – Олег Поліщук. Незважаючи на скандал, екс-заступник міністра залишився в правоохоронній системі – на посаді радника міністра Арсена Авакова.

Федір Орищук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: