План «Шатун», або Кому потрібен «долар по 8»

План «Шатун», або Кому потрібен «долар по 8»

«Їздити на «мерседесі» серед жебраків мені неприємно», – виголошував Балашов перед пенсіонерами

«Україна замерла в очікуванні нового Майдану» – такими заголовками сьогодні повняться російські ЗМІ. Справді, із самого ранку рух транспорту на Хрещатику та частково на Інститутській було перекрито, а кілька сотень людей біля Нацбанку та Верховної Ради під мовчазним супроводом правоохоронців виголошували чергове «Ганьба!». Та, звісно, ці мітинги і поруч не стояли з революціями, які довелося пережити українцям. А розібратися в тому, хто, кого і за що вивів, вдалося далеко навіть не всім учасникам тих протестів...

Хто протестує в центрі столиці?

Для початку розберемося у акціях, що відбувалися сьогодні в Києві.

Так, з 9-ї ранку під стінами парламенту на акцію «Народний імпічмент» зібралися ошукані вкладники банків. Організатори – Координаційний комітет ошуканих вкладників і позичальників – повідомили, що під час акції буде оголошено збір підписів з вимогою відставки глави НБУ Валерії Гонтаревої, яка, за їхніми словами, призвела до знецінення гривні, масового банкрутства банків і втрати мільйонами людей своїх вкладів.

При чому, вкладники під ВР були представлені двома різними групами. Люди із блакитними прапорами з написом «Досить! Час дій!» під пісні «Океану Ельзи» та «Скрябіна» вишукувались у колонну «Мирна хода». Інші – із прапорами банків «Михайлівський», «Дельта», «АТ «Банк» («Фінанси і кредит». – «Главком») фікції та кидалово» – стукали у барабан та нестрункими голосами закликали Порошенка «віддати» їхні гроші, відправити Гонтареву «на нари», а «банду – геть». «Не потрібна ваша Європа. Нам трусів немає за що купити», – горланила щосили жіночка із намистом з кредиток на шиї.

Прапорів там, здавалося більше, ніж самих обманутих вкладників. До того ж «затесалися» в цей натовп і противники окремих бізнесменів від політики із меседжами на плакатах: «Жеваго – сучий пес», «Бахматюк – злодій», «Аваков! Виправдовуйся за дії підлеглих або йди геть!» та інші.

Пожежники-чорнобильці вимагали належного закону пенсійного забезпечення. До останніх із будівлі Ради навіть вийшов депутат Борислав Береза, вислухав низку зауважень та забрав листа, адресованого спікеру ВР, пообіцявши напряму передати його Парубію. «Хай хоч не він, так хоч заступники його когось з нас приймуть», – говорили йому в слід протестувальники.

Борислав Береза спілкується з мітингувальникамиБорислав Береза спілкується з мітингувальниками

В цей самий час під НБУ продовжувався оголошений партією Рабиновича та Мураєва «За життя» безстроковий мітинг, до якого приєдналися ще одні любителі вуличного піару – партія Балашова «5.10».

Прихильники партії 5.10Прихильники партії «5.10»

Люди із прапорами цих політсил виголошували вимоги звільнити Гонтареву, скасувати «непід’ємні» тарифи та повернути… «долар по 8». Ці протестувальники фактично перебували у великій клітці. Щоб дістатися НБУ, треба було пройти через загорожі, металошукачі та показати правоохоронцям вміст сумки. У деяких учасників вуличних акцій, як пізніше повідомили в поліції, було вилучено кілька ножів та травматичну зброю.

Контингент на обох акціях – під Верховною Радою та НБУ – приблизно однаковий: це переважно студенти та пенсіонери. За одним винятком, у «тусовці» Рабиновича-Балашова ще й чимало людей на підпитку. Вони явно не розумли ані «своїх» вимог, за які стоять на морозі, ані кінцевої мети.


Учасник акції протесту під НБУУчасник акції протесту під НБУ

З імпровізованої сцени Геннадій Балашов піарив податкову систему, яку пропонує його партія, та скаржився на Тимошенко, Порошенка та інших, які борються з корупцією, а корупції при цьому стає дедалі більше.

«Я не жебрак, я мільйонер. Але їздити на своєму «мерседесі» серед жебраків мені неприємно, – виголошував епатажний бізнесмен, вочевидь вважаючи такі меседжі нормальними для аудиторії. – Повірите нам – ми візьмемо всю владу, і будемо жити краще. Не повірите – нічого, гірше жити не будемо, будемо жити так само. Але весь світ – буде жити краще».

– Ми вже відстояли своє. Нам іти можна? – запитали дві жінки похилого віку у молодого хлопця спортивної зовнішності під промову про щасливе майбутнє від Балашова.

– Ще трохи треба постояти, – розчарував жіночок той у відповідь.

Як раніше повідомляв «Главком», постояти на морозі під Нацбанком коштує близько 140 гривень.

Зароблені кошти за участь в акції протестуЗароблені кошти за участь в акції протесту

План «Шатун»?

Загалом на вівторок, 15 листопада, до поліції надійшло із десяток заявок на проведення акцій. Станом на 12:30, за даними поліції, участь у мітингах брали 6 тисяч людей. Для забезпечення правопорядку в центрі Києва було виділено 5 тисяч правоохоронців. У зв’язку із терористичною загрозою ще з учорашнього дня Національна поліція та Нацгвардія перейшли на посилений режим роботи. Глава МВС Арсен Аваков доручив силовикам вживати жорстких заходів та запобігати будь-яким спробам провокацій.

Ошуканих вкладників підтримують також Опозиційний блок та «Батьківщина».

Окрім відставки Гонтаревої, на протестах лунає тема тарифів. Учасники акцій закликають скасувати підвищення цін на світло, газ та опалення.

За однією з версій, лідери опозиційних партій таким чином намагаються натиснути на чинну владу та спровокувати дострокові вибори. За іншою – протести у Києві – це частина кремлівського плану «Шатун», про який раніше повідомляла Служба безпеки України.

За даними слідства, цю інформацію підтверджує, зокрема, листування, вилучене з поштової скриньки радника президента Росії Владислава Суркова. Операція з дестабілізації ситуації запланована на 15–25 листопада та включає в себе проведення масових акцій протестів по Україні для дискредитації органів державної влади і організації дострокових парламентських виборів. «Процес має перерости в блокування урядових структур, розширення претензій та вимог до влади. За задумом російських кураторів, акціям протесту планується створити видимість масової підтримки», – повідомив минулого тижня начальник департаменту СБУ Анатолій Дубик. Вибори потрібні Росії для збільшення проросійських сил у Верховній Раді для зриву процесу євроінтеграції України.

Під час свого виступу у Верховній Раді представник Опозиційного блоку Олександр Вілкул уже заявив, що його партія розпочинає акції протесту у регіонах. «Опозиційний блок не хоче бунту заради бунту, заміни однієї партії війни на іншу партію війни. Нам потрібна єдина мирна самостійна Україна», – переконує екс-регіонал. Він висунув вимоги: скасувати тарифи, встановити мінімальну зарплату у розмірі 4,5 тисячі гривень та мінімальну пенсію у розмірі 2,5 тисячі гривень, забезпечити виплати всім вкладникам, зупинити зростання цін, не допустити продажу сільгоспземель та інші.

Справжні і не тільки мітингувальники

Блогер Кирило Сазонов назвав акцію під Нацбанком феєричною – бо на ній були як реальні потерпілі, так і ті, що стояли за дедлайном та не могли пояснити, чого вони хочуть.

«Мені здається безсоромним використання європейської символіки на проплаченому мітингу і автопікеті. Тим більше безсоромно це напередодні Революції гідності. Ті, хто це зварганив, точно не бували на Майдані, бо знали б, що справжній протест, драйв, віру у власні сили не можна купити і проплатити», – висловила свою думку про мітинг під ВР перший віце-спікер парламенту Ірина Геращенко.

За словами нардепа Сергія Лещенка, план «Шатун» вигадали піар-технологи, щоб навішувати ярлики «агент Суркова» на всіх, хто критикує владу. Мета – звести нанівець акції, які готували опозиційні сили. «Але не думаю, що на це багато хто ведеться в Україні. Для багатьох очевидно, що нинішня влада у своїх спробах збагачуватись на корупції переходить навіть межу лояльності своїх прихідників», – додав він.

«Головним успіхом російського плану є практично абсолютне переконання нашого суспільства в тому, що жодного подібного плану не існує як такого», – висловив свою думку у Facebook політолог Олексій Голобуцький.

Журналіст Дмитро Корнейчук припустив, що, організовуючи мітинги за допомогою таких політсил, як партія Мураєва та Рабиновича, Банкова просто зачищає можливість для подальшого спекулювання інших мітингувальників на цій темі.

«Не оберете в першому турі – буде війна і кров. Пікетуватимете Нацбанк – упаде гривня. Підете з протестами на Печерськ – будуть теракти і кров. Невдоволені кратними тарифами – рука Путіна. «Шатун». А вбитих, поранених солдатів і цивільних після однотурового обрання у 100 разів більше, ніж до?.. Медведчук два роки за столом переговорів – не рука Путіна, не «Шатун»?» – запитав лідер «Громадянської позиції» Анатолій Гриценко.

Журналіст Денис Бігус роз’яснив «на пальцях» як «популісти» Порошенко і Рада вирішили питання компенсації грошей, що згоріли в «прокладках» банку «Михайлівський».

Як зреагувала Рада?

Для невідкладного розгляду у Верховній Раді президент Порошенко вніс законопроект – про внесення змін до низки законів щодо відшкодування фізичним особам через систему гарантування вкладів фізичних осіб шкоди, завданої зловживанням у сфері банківських та інших фінансових послуг. Ще зранку у Верховній Раді депутати проголосували за включення до порядку денного законопроекту, поданого напередодні президентом, – 5390.

«Законопроект спрямований на захист фізичних осіб, яких було ошукано через сумнівні схеми власників деяких банків. На сьогодні ошукано близько 14 тисяч осіб. Середній розмір вкладів – від 5 до 10 тисяч гривень. Законопроект про захист ошуканих вкладників – це результат особистої зустрічі президента з цими вкладниками», – повідомив представник Порошенка в парламенті Артур Герасимов, наголосивши на необхідності невідкладного розгляду проекту змін та його ухвалення.

По обіді цей проект було розглянуто на парламентському комітеті з питань фінансової політики і банківської діяльності. На засідання комітету запросили і представника ошуканих вкладників. І одностайно проголосували «за». «Ми зробимо все для захисту інтересів ошуканих вкладників. Ми гарантуємо, що закон підтримує фракція партії «Блок Петра Порошенка», фракція партії «Народний фронт». Наше спільне завдання – переконати депутатів інших фракцій також підтримати документ», – заспокоював мітингувальникам нардеп Герасимов.

О 16-й годині на вечірньому засіданні Верховної Ради спікер Андрій Парубій запропонував розглянути його за скороченою процедурою. Для того, щоб зібрати необхідну кількість голосів, це питання йому довелося ставити на голосування тричі.

Далі у своїх доповідях з трибуни депутати усіх фракцій підтримали скорішу необхідність прийняття цього документу, проте із різними посилами.

Про байдужість керівництва НБУ до цього питання розповів голова профільного комітету Сергій Рибалка. Депутат від БПП Ірина Луценко запевнила, що всі свідомі депутати підтримують даний проект, та додала, що потрібно зібрати голоси інших політсил, які виводять людей на протести. «Опозиційний блок, «Батьківщина», підтримайте цей проект. Якщо не підтримаєте, осі ошукані вкладники побачать ваше лицемірство», – закликала вона з парламентської трибуни. Олександр Долженков з Опозиційного блоку запевняв, що не треба їх закликати і називати лицемірами, фракція проголосує, а от іншим слід замислитися над тим, чим можливо було б провернути «таку схему без зговору із керівництвом з боку регулятора».

«Протягом останніх 10 років близько 600 мільярдів гривень було викачано з української економіки через так зване банкрутство банків та злочинний механізм рефінансування. Люди теж постраждали. Але цим зараз прикриваються ті, хто далі хоче заробляти на цих схемах», – віщав з трибуни лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк. Про те, як постмайданна влада за три роки своєї непрофесійної роботи привела до ситуації, коли люди отримали курс гривні, втричі нижчий, ніж був до того, говорила лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко. «Люди не знали як жити. Вони об’єдналися в єдину раду ошуканих вкладників, щоб натиснути на президента і примусити діяти. Ваше об’єднання спрацювало! Ми підтримаємо законопроект. Але це перемога людей. Без тиску вулиці ні цей президент, ні ця Рада, ні цей Кабмін діяти не можуть», – додала вона. Максим Бурбак у свою чергу теж пообіцяв голоси «Народного фронту», але додав, що серед натовпу на вулиці були присутні не лише реальні вкладники, а й ті, кого «привезли за 500 гривень з Житомира розхитати ситуацію».

У принципі, позиція усіх сил була зрозумілою. Полум’яні промови, певно, адресувалися виборцям. Тож буквально за кілька хвилин 285 голосами проект було підтримано…

Щоправда, більшість ошуканих вкладників про це вже дізнавалися з новин. Бо ще близько третьої почали розходитися по домівках…

Як депутати покращили життя ошуканих вкладників
Згідно із новим законом, до вкладу прирівнюються кошти, залучені від фізичної особи як позика або вклад до небанківської фінанустанови через банк, що виступив повіреним за відповідним договором і віднесений до категорії неплатоспроможних, якщо банком не було поінформовано фізичну особу під розпис про непоширення на такі кошти гарантій, передбачених законом «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».
Передбачається доручення Фонду гарантування вкладів фізичних осіб вивчити документи щодо кожної фізичної особи, яку прирівняно до вкладника і кошти якої прирівняні до вкладу, та не пізніше 20 робочих днів із дня набрання чинності закону розпочати виплату відшкодування коштів фізичним особам, які набули право на таке відшкодування.
Також Фонд гарантування вкладів фізичних осіб наділяється правом заявляти вимоги до небанківських фінансових установ, якими від фізичних осіб були залучені як позики або вклади кошти, що прирівнюються до вкладів. Стягнуті з таких небанківських фінансових установ кошти включатимуться до ліквідаційної маси відповідного банку.
Законопроектом передбачено звернення фонду до суду та накладення арешту на кошти та майно осіб, до яких такі вимоги висунуто.
Крім того, законопроектом пропонується встановити для фінансових установ заборону на залучення коштів фізичних осіб із зобов'язанням щодо їх повернення, у тому числі шляхом отримання позики, у разі, якщо це прямо не передбачено законом про діяльність відповідної фінансової установи, а для банків – заборону здійснювати без відображення в зобов’язаннях та активах банку операції шляхом залучення коштів фізичних осіб з метою їх прямого розміщення в кредити. 
Банки зобов’язуються при виконанні функцій повіреного, агента, представника або посередника із залучення коштів від фізичних осіб на користь третіх осіб попередньо ознайомлювати у письмовій формі таких фізичних осіб про те, що такі кошти не є банківським вкладом.

Катерина Пешко, Станіслав Груздєв (фото), «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: