Реформатори та «смотрящіє». Або чому поради міністру дає особистий водій

Реформатори та «смотрящіє». Або чому поради міністру дає особистий водій

Міністри призначають своїми радниками особистих водіїв, представників партійних квот чи просто лояльних до себе людей – давніх знайомих за попереднім місцем роботи. Професіонали-консультанти в оточенні топ-чиновників не у пошані.

«Главком» публікує списки радників міністрів освіти, аграрної політики та юстиції.

У попередньому матеріалі ми оприлюднили перелік радників міністерства оборони, мінмолодьспорту, мінкульту, міністерства охорони здоров`я та міністерства закордонних справ.

Кожний з міністрів в українському Уряді оточує себе армією радників, які за своїм статусом мають допомагати експертизою під час прийняття державних рішень. На практиці деякі очільники міністерств у кращому випадку формують власну команду в першу чергу за партійною, а не професійною ознакою. Подеколи, радником міністра стають люди, зовсім не відомі здобутками у профільній чи спорідненій галузях. Як з`ясувалось при вивченні списку радників міністра юстиції, «поради» чиновнику такого рівня можуть давати навіть водії.

Найбільше професійних радників серед восьми проаналізованих міністерств, які досліджувалися в рамках цієї та попередньої публікацій, зібрали у свою команду керівник Міністерства освіти Лілія Гриневич та міністр оборони Степан Полторак.

У свою чергу міністерства юстиції та агрополітики – майже еталонні приклади формування пулу радників за принципом «свій - чужий».

Міністерство аграрної політики

Радники на громадських засадах міністра МінАПК Тараса Кутового:

Євгеній Гавловський. 30-річний виходець з Полтави був довіреною особою Петра Порошенка на президентських виборах 2014 року, та 147-м у списку «Блоку Петра Порошенка» на парламентських виборах дворічної давнини. Людина з  таким прізвищем є засновником компаній «Укрвуглепром» та «Хендсом».

Сергій Швидкий.  Пенсіонер. У 2014 році самовисувався в депутати у Харківській області, колишній помічник народного депутата Анатолія Гіршфельда (власника «Укранської промислової енергетичної корпорації»). Наразі Гіршфельд входить до депутатської групи парламенту «Воля народу», яка часто виступає донором голосів під час важливих президента голосувань у сесійній залі парламенту.

Юрій Горстка. На місцевих виборах 2015 року висувався від «Опозиційного блоку» у Херсонську облраду, раніше був місцевим депутатом від Партії регіонів та членом комісії з агропитань. Є співзасновником  ГО «Ділова Каховка», яка на виборах президента підтримувала Петра Порошенка. Також є власником і директором компаній «Чумацький шлях» та «Геліос-1». Останню, за даними «Наші гроші», раніше суд оштрафував за незаконне використання комунального майна Слобідської селищної ради - підприємство експлуатувало 16 дощувальних машин з 2012 року по 2014 рік.

Роман Бічевий. Керівник Благодійного фонду «Розвиток українського села». Співзасновником цієї організації є Ігор Кобеля, якого минулого року призначили в.о. голови правління Державної акціонерної компанії «Хліб України», а згодом він виграв конкурс на посаду голови правління цієї компанії. У 2014  - 2015 роках Кобеля також займав посади в.о. директора ДП «Спец­агро» та начальника відділу планування та обліку трансляцій фінансово-економічного управління Національної телекомпанії України. До анексії – був начальником управління фінансів Мінтуризму Криму. 

Олексій Імас. У минулому – керуючий директор інвесткомпанії «Intef Capital». Проектний менеджер Інтернет-платформи EasyВusiness. В середині 2014 року Імас розміщував резюме на сайті пошуку роботи. Експерт у сфері M&A, корпоративних фінансів, має понад десять років досвіду в відомих міжнародних компаніях: Ernst & Young, Трійка Діалог, UFC Capital.

Дмитро Растрігін. Працював в голландській Agro Group, має більш ніж 12-річний досвід роботи з провідними багатонаціональними і місцевими компаніями в Україні, Росії та сусідніх країн в галузі сільського господарства, виробництва і торгівлі продуктів харчування та інше. Експерт ГО «ReformsUA», метою якої є впровадження ефективних реформ в аграрному секторі України.

Дмитро Ушенко. Людина з таким прізвищем раніше працювала інвестаналітиком та є засновник компанії «Дівако».

Радники та помічники Патронатної служби міністра МінАПК Тараса Кутового

Ігор Крамаренко. У 2015 році працював заступником начальнику відділу забезпечення діяльності міністра агрополітики Олексія Павленка. Чотири роки тому був довіреною особою кандидата в нардепи Ярослава Діденка. Наразі останній є членом депутатської фракції «Солідарність» у Київраді та заступником голови постійної комісії міськради з питань власності. У VII скликанні парламенту Ігор Крамаренко працював помічником депутата від Комуністичної партії Сергія Гордієнка. Рік тому Печерський суд Києва заарештував Гордієнка в рамках розслідування кримінальної справи про голосування за «диктаторські закони».
В декларації за 2014 рік зазначено, що Крамаренко володіє лише квартирою в 31 кв. м. та машиною, хоча марку він не вказав, вписавши у графу лише «2009» рік випуску.

Діана Богдашевська.  Працювала у патронатній службі міністра АПК.

Ганна Борисова. Також працювала у патронатній службі міністра.

Леся Сікорська. Не має даних.

Цікаво порівняти цей перелік зі списком радників попереднього міністра АПК – Олексія Павленка (що перебував на посаді до квітня 2016 року)

Радники екс-міністра Олексія Павленка на громадських засадах:

Олексій Зубрицький. Раніше займав посаду заступника голови робочої групи з питань приватизації держпідприємств Мінагрополітики, входив до конкурсної комісії з відбору керівників підприємств, що належать до сфери управління Держагентства лісових ресурсів (при МінАПК).

Марина Зеленкова. Співвласниця компанії «Бульвар», де іншим засновником виступав Олексій Зубрицький – зазначений вище радник міністра. Чотири роки тому була представником на виборах до парламенту (від БЮТ) голови Незалежної профспілки гірників Донбасу Миколи Волинко, учасника донецького Євромайдану.

Олег Проценко. Засновник ГО «Реформи.УА», де керівником працює згадуваний вище Зубрицький.

Дмитро Лось. Помічник колишніх народних депутатів Юрія Одарченка (керівник київського «БЮТу») та Євгена Добряка (також «БЮТ»). Наразі Лось зазначений як помічник депутата від «БПП» Андрія Павелко (у 2012 році йшов до ВР за списками «БЮТ»).

Олег Волошин.Колишній голова правління «Вімм-Білль-Данн Україна», а згодом – голова правління  «Дубномолоко».

Андрій Масальський. Помічник колишніх народних депутатів Ігоря Гриніва та Олександра Третякова. У 2005 році – начальник Управління зв’язків з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів, за часів Януковича - керівник управління інформполітики ДК «Укрспецекспорт».

Іван Сулима (Михайлович). Не має даних. Можливо, родич Михайла Сулими – керівника та власника агропідприємства СТОВ «Зоря» з Кіровоградської області.

Олександр Суляєв. Заступник керівника координаційної ради МінАПК з питань відновлення та розвитку систем зрошення, працював президентом інвестиційної компанії «Спарта».

Іван Фурсенко. Перший заступник директора Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, на посаді радника міністра АПК – ще з 2013 року. Працював також на керівних посадах в «Аспен-Україна», «Ерідан», ТОВ «Росер».

Міністерство юстиції України

Радники на громадських засадах міністра юстиції Павла Петренка:

Василь  Бень (Богданович). На профільних сайтах з пошуку роботи можна знайти резюме людини з таким прізвищем, що претендувала на посаду особистого водія керівника.

Ігор Алексєєв. Працював заступником міністра юстиції – керівником апарату. Член «Народного фронту», був помічником Павла Петренка, коли останній працював нардепом.

Андрій Помазанов. Член депутатської фракції «Народний фронт», раніше працював на посаді начальника головного управління юстиції у Києві.

Ігор Довгошеєв.Колишній помічник депутата від БЮТ Миколи Федорука (колишній голова Чернівців), був членом виконавчого комітету Чернівецької міськради,  керував «Агентством Фінансово-економічної безпеки «ЗУБР».

Сергій Драюк. Член фракції «Народний фронт», у минулому – начальник управління організаційного та кадрового забезпечення Державної виконавчої служби України.

Георгій Логвинський. Член парламентської фракції «Народний фронт», у минулому – голова адвокатського об’єднання «Експертна рада МЮ України», в середині нульових працював радником депутата Мустафи Джемільова. 

Олександр Дроздик. Юрист з Чернівців, член парламентської фракції «Народний фронт», працював у «Адвокатській компанії «МЛГруп».

Олександр Кубраков. Працював радником голови Київської міської державної адміністрації часів Олександра Попова, у 2015 році – директор дирекції з управління проектами транспортної інфраструктури КП «Київське інвестиційне агентство». Разом з колишнім заступником голови КМДА Русланом Крамаренко (займав посаду при Януковичі та частково у 2014 році) є засновником ТОВ «Місто для людей».

Володимир Малицький. Працював у структурі Державної інспекції сільського господарства.

Анжела Ніколаєнко. Не має даних.

Олена Косолапова. Не має даних.

Юрій Лепеха. Не має даних.

Олександр Цимбаленко. Не має даних.

Владислав Білий. Не має даних.

Світлана Кащенко. Не має даних.

Патронатна служба міністра юстиції Павла Петренка:

Ольга Марченко. Керівник патронатної служби. Інших даних не має.

Костянтин Данілкович. Не має даних.

Олександра Журахівська. Була помічником Павла Петренка, коли той працював народним депутатом, також займала посаду помічника депутата «Народного фронту» Андрія Іванчука.

Міністерство освіти і науки

Радники на громадських засадах міністра освіти та науки Лілії Гриневич:

Наталія Шульга. Виконавчий директор «Українського наукового клубу» (кандидат біологічних наук).

Володимир Бахрушин. Член науково-методичної ради Міносвіти, професор кафедри системного аналізу і обчислювальної математики.

Михайло Винницький. Національний університет «Києво-Могилянська Академія», доцент, керівник Докторської програми «Суспільні трансформації».

Станіслав Горський. Директор департаменту Науково-дослідного інституту Прикладних інформаційних технологій 

Олександр Чубатенко. Народний депутат України VII скликання ВР, голова правління Київської економічно-політичної фундації, займав посаду голови підкомітету з питань науки та інноваційної діяльності комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти.

Оксана Винницька.Людина з таким прізвищем раніше займала посаду директора Івано-Франківського обласного центру соціальних служб для молоді.

Костянтин Корнієнко. У 2015 році – заступник директора Департаменту транспортної інфраструктури КМДА.

Іванна Коберник. Відома журналістка, громадський активіст, у минулому працювала прес-секретарем лідера партії «Фронт змін» Арсенія Яценюка.

Оксана Макаренко. У минулому – помічниця народного депутата Лілії Гриневич.

Тетяна Нанаєва. Директор освітніх програм ІNTEL в Україні.

Помічники міністра освіти та науки Лілії Гриневич:

Тетяна Антонюк. Не має даних.

Валентина Мацан. Працювала головним спеціалістом в Управлінні зв`язків зі ЗМІ Міносвіти.

Радники міністра освіти та науки Лілії Гриневич:

Ніна Соколова. Була помічником Лілії Гриневич, коли та працювала у парламенті, також працювала помічником депутата від «Народного фронту» Світлани Войцехівської.

Тетяна Бондарюк. У 2015 році працювала першим заступником керівника апарату прем`єр-міністра України.

Юлія Юрченко. (перебуває у декретній відпустці).

Ірина Скоропад. (перебуває у декретній відпустці).

Роман Матвійко (звільнився з посади радника за власним бажанням)

Перелік радників міністрів міністерства оборони, мінмолодьспорту, мінкульту, міністерства охорони здоров`я та міністерства закордонних справ читайте тут.

Федір Орищук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: