Технології передвиборного обману. Як жителям Києва наснився казковий парк

Технології передвиборного обману. Як жителям Києва наснився казковий парк
Парк «Нивки»

«Нивки» так і не перетворилися на обіцяний сучасний екопарк

Півтора року тому, під час чергової виборчої кампанії у Києві, мер міста Віталій Кличко пообіцяв перетворити парк «Нивки» на сучасний екопарк. Проект передбачав дитячі та водні зони, велогенератори енергії для заряджання ноутбуків, смартфонів та планшетів. Крім того, Кличко анонсував розміщення у парку накопичувачів дощової води, якою поливатимуть газони, системи утилізації батарейок, а також «розумий дім», що функціонуватиме виключно завдяки альтернативним джерелам енергії.

Однак усі ці обіцянки виявилися мильною бульбашкою, що лопнула… наступного ж дня після закінчення передвиборної кампанії. Та кияни про це дізналися лише тепер.

unnamed_5Парк «Нивки»

Гучно починалось – тихо закінчилось

Проект, як тепер виявилось, закрився ще рік тому, тобто одразу після голосування на місцевих виборах. Причина – відсутність фінансування. Про це «Главкому» розповіла Світлана Михайловська, заступник директора з представництва інтересів компаній – членів Європейської бізнес-асоціації. Саме ЄБА виступала основним засновником проекту, який став частиною піар-кампанії столичного мера.

«Зараз там активно працює група «Ековідродження». Фактично це ініціатива самих мешканців будинків, що розташовані навколо парку», – зазначила Михайловська. Тобто за фактом це означає, що міська влада та бізнесмени, котрі її підтримали під час виборів, відмовились від обіцянок, які роздавали перед виборами.

Ентузіазму (і фінансування) фактично вистачило лише на ремонт тієї частини доріжок та встановлення нових лавок, які прилягають до центрального входу у парк. «Це вхідна група з боку проспекту Перемоги. Мається на увазі демонтаж старих лавок і встановлення нових, плюс облагороджено територію: там нове покриття, доріжки, зроблено зручний в’їзд для людей з обмеженими можливостями», – пояснила Михайловська.

Однак сайт проекту «Екопарк «Нивки», який лопнув ще рік тому, досі існує, хоча остання новина щодо розвитку проекту з’явилася (саме так!) восени 2015 року.

unnamed_2_01Сайт проекту «Екопарк «Нивки» повідомляє минулорічні новини

На сайті також міститься перелік компаній-засновників, який також ніхто не оновлював.

unnamed_3Сайт проекту «Екопарк «Нивки»

Усі ці бізнес-структури підписались, що відбудують зелену зону. Нині вони навіть не хочуть згадувати про виборчу авантюру, до якої долучилися рік тому. Зокрема, на інформаційні запити «Главкома» щодо стану проекту та участі у ньому з чотирьох засновників відповів лише «Платинумбанк». У фінустанові «Главкому» повідомили, що компанія вийшла з проекту понад рік тому. Чому ж назва компанії досі «висить» на сайті «Екопарк «Нивки», у «Платинумі» не знають. Інші ж ініціатори проекту – «1+1 медіа», страхова компанія Grawe, Вosch – так і не знайшли що відповісти. Очевидно, нині у цих компаній вже немає бажання фігурувати в історії з невдалим проектом, за допомогою якого надурили киян.

Як повідомлялось, зараз один з найбільших парків столиці  зазнає незворотної руйнації. Доріжки та сходи тут нищаться через зсуви ґрунту, оскільки унікальний парк розташований на схилах.

unnamed

Доріжки та сходи нищаться через зсуви ґрунту

unnamed_1

Парк «Нивки»

На інформаційний запит «Главкома» щодо робіт, які нині здійснюються у «Нивках», а також загального стану парку у комунальному об’єднанні «Київзеленбуд» відповіли: «До кінця 2016 року у парку «Нивки» буде проведено ремонт освітлення і ремонт пішохідних доріжок. Наразі ремонтні роботи не ведуться».

«Нивки» – парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення, розташований на території Шевченківського району Києва. Найближчі станції метро – «Берестейська» (у східній частині парку) і «Нивки» (у західній частині) – розташовані в безпосередній близькості. Умовним роздільником є залізничне полотно міського електропоїзда і річка Сирець.

Створено парк у 1972 році рішенням Державного комітету УРСР з охорони природи на базі існуючих зелених насаджень.

unnamed_6Парк «Нивки»

Як відомо, Шевченківський район столиці після останньої революції очолив Олег Гаряга. До цього досвіду державного управління чиновник не мав.

Наталія Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: