Як політику змішали з брудом. Львівський досвід

Як політику змішали з брудом. Львівський досвід
фото: ZiK

Чи поховає сміттєва катастрофа у Львові політичні перспективи міського голови

Другий тиждень рятувальники намагаються загасити пожежу на Грибовицькому сміттєзвалищі, яка розпочалася наприкінці травня. Через непередбачувані обставини під час пожежі стався зсув сміття, внаслідок чого троє людей загинуло, ще одна особа досі вважається зниклою безвісти.

Екологічна катастрофа спричинила також і політичний скандал. Найбільше дісталося міському голові Львова Андрію Садовому. Меру, якому дуже часто пророчили велике політичне майбутнє у Києві, спіткало неочікуване випробування. Виявилось, що за фасадом розрекламованого, найбільш привабливого для туристів міста України, накопичилась ціла гора сміття в прямому і переносному сенсі. Роками проблема не вирішувалась, і нині ця лавина непотребу може поховати усі політичні перспективи Садового.


Розуміючи складність надзвичайної події, яку важко вирішити власними силами, Садовий публічно заявив, що ця проблема виходить за межі обласного центру і є державною. Міський голова спробував перевести проблему з регіонального рівня на загальнодержавний. Андрій Садовий звернувся до президента Петра Порошенка та прем’єра Володимира Гройсмана із проханням оголосити Львів та села Малехів і Великі Грибовичі зоною надзвичайної екологічної ситуації. Однак особливого співчуття і підтримки Садовий, лідер партії «Самопоміч, яка тепер оголосила себе опозиційною, у Києві не знайшов.

Під час телефонної розмови з Петром Порошенком глава держави дав зрозуміти львіському міському голові, що плече підставляти не збирається. «Сміття треба прибирати, а не робити на ньому велику політику», - цитує президента прес-служба Порошенка.

З критикою на адресу Садового виступила і колишній соратник Садового нардеп Ганна Гопко. Нагадаємо, вона пройшла у парламент, отримавши перше місце у списку «Сомопомочі», але згодом почала голосувати всупереч волі фракції і була виключена з неї. 31 травня Гопко, яка вже давно координує свою діяльність з БПП, звернулася з депутатським зверненням до міського голови Львова, у якому усю відповідальності за трагедію на сміттєзвалищі поклала саме на міську владу, «яка багато років нічого не робила».

Гопко вимагає у міського голови надати усю інформацію про інвесторів, які зверталися до міськради з пропозиціями вирішення «сміттєвого питання» за останні 10 років, а також пояснити, чому всі пропозиції були відхилені. Більш того, вчора у пресу потрапила інформація про те, що депутати фракції БПП у Верховній Раді отримали «темники» з рекомендаціями, як коментувати кризу, що склалась у Львові внаслідок пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі.  «Варто нагадати, що Андрій Садовий є незмінним міським головою Львова з 2006 року. Власне, більша половина того сміттєзвалища утворилася вже при ньому. Він мав би прозвітувати перед містом та урядом, що зроблено за ці 10 років, щоб вирішити проблему сміття. Андрій Садовий володіє партією, що має одну з найактивніших фракцій парламенту. До березня 2016 року «Самопоміч» входила до урядової коаліції. Однак, маючи чималий політичний вплив, Андрій Садовий жодного разу не поставив питання вирішення проблеми сміття поки не спалахнула пожежа і не загинули люди», - цитують джерела інструкцію депутатам.

Всі ці факти переконливо доводять, що політичні опоненти вирішили скористатись техногенною катастрофою, аби звести політичні рахунки з Садовим. Вже сьогодні у самому Львові біля Ратуші було гаряче. Опоненти міського голови, представники ВО «Свобода», УНА-УНСО, громадські активісти увірвалися до міськради. Сутичок не вдалося уникнути. Щонайменше чотири нацгвардійці отримали тілесні ушкодження, одному постраждалому викликали «швидку». Люди вимагали відставки Садового та притягнення міського голови до відповідальності. Щоправда самого мера на той час в будівлі вже не було. Очевидці кажуть, що він сів в авто і поїхав у невідомому напрямку. Тим часом до будинку міського очільника принесли мішки зі сміттям.

Чому політику змішали з брудом? Хто має відповідати за трагедію на сміттєзвалищі? І як західній столиці Україні подолати наслідки колапсу? Ці питання «Главком» поставив відомим на усю Україну львів’янам, які представляють різні політичні табори, і є як соратниками, так і політичними конкурентами Садового.

Олег Березюк, лідер фракції «Самопоміч» у парламенті

[IMAGE_AUTHOR]samopomich.ua[/IMAGE_AUTHOR]

Що сталося і хто винен?

Очевидно, що першопричиною є навмисний підпал сміттєзвалища. Такої інтенсивності пожеж не було там дуже довго. Більше того, такі пожежі ніколи просто так не стаються весною, на початку літа, тому що погода у Львові, у цьому регіоні взагалі в цей час є мокрою і холодною, а цього року особливо. Підпал було здійснено для того, аби закрити сміттєзвалище. Але можливо, ці люди не думали, що їх дії призведуть до такого масштабу екологічних наслідків, до трагедії - загибелі людей. Чому на Західній Україні потрібно було робити цю дестабілізацію зараз? Саме в Кабінеті міністрів нині лежить два місяці проект на погодженні Європейського інвестиційного банку, вже розроблений технічний проект з рекультивації землі сміттєзвалища. Львів і область були на фінішній прямій вирішення цього питання по суті. І цей конфлікт, по великому рахунку, його затримує. Тільки ворогам України потрібна дестабілізація на Заході.

Що робити далі?

Сьогодні в навколишніх селах і у Львові потрібно вводити надзвичайний стан і вирішувати проблему комплексно. Бо не тільки Львів, а й навколишні міста не мають куди вивозити сміття.

Є три речі, які потрібно зробити. Перша – стабілізувати екологічну ситуацію на самому сміттєзвалищі. Без допомоги держави, участі МНС і серйозної технічної підтримки зробити це неможливо.

Друге – забезпечення вивозу сміття з навколишніх сіл, міст і безпосередньо Львова. Третє – негайно визначити місце для нового полігону (сміттєзвалища), залучити кошти Європейського інвестиційного банку для рекультивації, виведення з експлуатації існуючої екологічної рани, створення нового сміттєзвалища разом із заводом глибинної переробки сміття. Все ж уже готово. Є проект, який готувався 4 роки, він пройшов експертизу, тобто за цей час і обласний центр, і навколишні села виконали 90% підготовчої роботи. Залишилося найти фінансування, оскільки держава ніколи не виділяла грошей для таких великих полігонів. Тепер слово за Кабміном.

Хто використовує катастрофу в політичних цілях?

Ви бачте, як усі уникають обговорення проблеми. Нікого не видно! Тільки після публічної заяви (мера Андрія Садового), що потрібно оголошувати зону надзвичайної екологічної ситуації, до Львова прилетіли літаки і вчора працювали люди на звалищі. Не треба зараз шукати, хто винен. Інституційно винна держава, яка завалила сміттям всю країну. 675 звалищ тільки на території Львівщини! А таких звалищ 60 тисяч по всій Україні. Натомість сьогодні приводять під ратушу людей, які дестабілізують ситуацію ще більше. Кому це потрібно?

Руслан Кошулинський (екс-віце-спікер, «Свобода»)

Що сталось і хто винен?

Першопричина - це бездіяльність міського голови пана Садового у вирішенні питання вивезення і складування побутових відходів мешканців Львова. Це проблема не нова, але за 11 років його керування містом вона не вирішувалася. Постійна брехня щодо його вирішення призвела до таких наслідків, втрати людських життів.

Що робити далі?

Сьогодні бюджет розвитку міста Львова – це 1 млрд 50 млн гривень. На депозитному рахунку лежить зараз близько 400 млн гривень. На поточному рахунку є понад 400 млн гривень. Є ділянка, яка підготовлена обласною радою, обласною адміністрацією для нового полігону для відходів. Міський голова мав би взяти ці гроші, розробити план побудови нового полігону, просити вибачення у мешканців за те, що сталося. Окрім того, мав би попросити інші сусідні зі Львовом органи місцевого самоврядування прийняти на своїх полігонах відходи зі Львова, допоки не буде зведено новий полігон. За це заплатити. Таким чином це питання могло би вирішитися.

Хто використовує катастрофу в політичних цілях?

Насправді, на цій проблемі піариться Андрій Садовий. Я був депутатом Львівської міської ради з 2010-го по 2012-й рік минулої каденції. У нас кількість ухвал на сесії про визнання незадовільною діяльність міського голови в екологічному напрямку, зокрема в питанні Грибовицького сміттєзвалища, була надзвичайно великою. Ми робили виїзні сесії, зобов’язували його вирішити проблему, приїхати до Грибовичів. Він обіцяв людям вирішити проблему, обіцяв, але жодного кроку не зробив. Кількість інвесторів, які приходили і просили дати можливість заробити на цьому, аби місто позбавилося екологічних проблем, вимірювалася десятками. Але жодне підприємство, яке зверталось до міського голови, не взяло участь в роботі. Я особисто приводив у 2010-му році потужних інвесторів. Але їх посилали прямим текстом. За це відповідальний міський голова. Чи визнає він цю відповідальність? Ні, не визнає. Він і не показує громаді, як вийти з цієї ситуації.

Тарас Возняк, політолог, редактор часопису Ї

[IMAGE_AUTHOR]hvylya.net[/IMAGE_AUTHOR]

Що сталося і хто винен?

Є дві причини – об’єктивна і суб’єктивна. Об’єктивна – це потреба закриття цього звалища, відкриття нового, будівництво сміттєспалювального заводу тощо. Ці речі зав’язані на наявності грошей, політичній волі чи її відсутності. Є і суб’єктивні фактори. Насамперед є політикани, які хочуть скористатися з трагедії людей. Основним підбурювачем в даному випадку виступає партія ВО «Свобода», котра була відлучена від міського бюджету на останніх виборах. Вони страшенно скучили за цим бюджетом. Вочевидь, вони це і організовують (акції протесту біля міськради). Тобто вони не вирішуватимуть проблему, а максимально її розкручуватимуть. При їхній владі, яка була тут 5 років, вони так само нічого абсолютно не зробили. Бо робить же не тільки міський голова, а й депутати. Зараз вони (ВО «Свобода») також мають свою фракцію у міській раді і мають повноваження. Але організовувати рейвах і рватися до бюджету – це їхнє основне завдання зараз.

Як вирішити проблему, що робити далі?

Ця проблема стосується 1 млн мешканців, а не політичних інтересів таких рептилій як ВО «Свобода» чи інших партій, навіть долі міського голови. В даній ситуації вирішити проблему без участі обласної адміністрації, обласної ради і Кабінету міністрів не можна. Оскільки новий об’єкт має будуватися не на площі Ринок в центрі, яка є під юрисдикцією Львівської міської ради, а вочевидь десь поза містом. А поза містом означає, що потрібно виділення землі, а тут можливий конфлікт з місцевою громадою, тим більше коли ідеться про запровадження повноформатного самоврядування по країні. Маленька політична гра «політиканствующих» партій повинна бути знівельована, бо справа дійсно набагато серйозніша, ніж це виглядає збоку. Нині сміття зі Львову вивозиться, все працює. Але я поки що великої політичної волі і відповідальності державних мужів не бачу. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: