Яка вона – «Самопоміч»? Партійна каса Садового

Яка вона – «Самопоміч»? Партійна каса Садового

Чим і як живе сьогодні проект «президента Садового»?

Перша парламентська проба «Самопомочі» в 2014 році стала успішною. Чим і як живе сьогодні ця партія?

Мережа «Самопомочі»

До мережі партії варто віднести 74 територіальні організації зі статусом юридичної особи. За результатами місцевих виборів «Самопоміч» отримала 912 депутатських мандатів, тобто посіла 10-те місце у партійному рейтингу по країні. «Самопоміч» представлена майже рівномірно по всій країні. Сильними регіонами для партії, з огляду на результати останніх місцевих виборів, можна назвати Львів – 155 тис. виборців, Київ – 102 тис. виборців. Харків – 77 тис., Київську область – 63 тис. і Дніпро 60 тис. Узагалі не розраховували на підтримку виборців у Миколаєві, Одесі, Рівному, Сумах, Черкасах, Чернігові. Оскільки дані організації не висували своїх кандидатів до облрад на місцевих виборах восени 2015 року.

Політична партія «Об'єднання «Самопоміч» заснована Андрієм Садовим 29 грудня 2012 року на базі однойменної громадської організації «Об'єднання «Самопоміч». Цікаво, що громадську організацію створено того ж самого дня, але на сім років раніше – у грудні 2005 року.  Відтоді обидві структури діють паралельно.

До мережі «Самопомочі» варто віднести також і ГО «Об'єднання «Самопоміч», 59 територіальних відділень якого значно підсилюють і допомагають партії, надаючи свої офіси місцевим парторганізаціям. Прикладами сумісного розміщення партії і ГО «Самопоміч» є чернігівські, херсонські  організації. Також ГО «Самопоміч» слугувала партії своєрідним фільтром при формуванні місцевих команд. На початку всім бажаючим давали можливість ввійти до складу місцевої ГО «Самопоміч», таких у місті могло бути кілька. А лише згодом, придивившись до команди та її лідерів, «Самопоміч» давала (або не давала) дозвіл на створення місцевої партійної організації.

Про Садового

Картинки по запросу садовий главком

Народжений у Львові Андрій Іванович Садовий здобув інженерну освіту, а згодом – економічний фах, має кваліфікацію магістра державного управління. У 30 років уже став депутатом львівської міськради. Створивши Інститут розвитку міста та громадське об’єднання «Самопоміч», Андрій Садовий заявив про свої мерські амбіції. З 2006 року Садовий уже тричі обирався міським головою Львова. 

Паралельно з політичною кар’єрою Садового проявлялись і його бізнесові успіхи. Початок було закладено в 1993 році із заснування разом з місцевими журналістами радіостанції «Люкс». Тепер Андрію Садовому належить ТРК «Люкс», до складу якого входять радіо Lux FM (власне окреме мовлення також має радіо Lux FM Львів), інтернет-газета Zaxid.net, Телеканал 24, Радіо 24, Football 24 та Рекламне агентство «Люкс».

Гроші партії

За дев’ять місяців на рахунок «Самопомочі» надійшло 815 внесків від фізичних осіб на загальну суму 918,2 тис. грн. Внесків від юридичних осіб на користь партії не надходило. Окремим платежем у рамках державного фінансування партій «Самопоміч» отримала 12,46 млн грн

Найбільші внески на партійний рахунок за весь період надходили з Києва, Вінниці, Хмельницького, Львова, Горішніх Плавнів, Обухова, Запоріжжя, Херсона, Луцька, Дніпра, Чернігова і Одеси. 

Найбільшим спонсором «Самопомочі» за дев’ять місяців із сумою 130 тис. грн є Смілянець Максим Петрович з Чабанів, що під Києвом. Максим є одним із засновників ТОВ «Українські магістральні мережі» та ТзОВ «Платформа ТВ». Підприємець у сфері телекомунікації та партнер ПАТ «Датагруп», засновник якої Олександр Данченко наразі є народним депутатом від «Самопомочі».

Наступний – Федюк Любомир Мирославович – вніс 62 тис. грн. Пан Федюк є помічником на громадських засадах народного депутата, голови виконавчого комітету партії «Самопоміч» Олега Лаврика. Сам Любомир Мирославович два роки тому працював  юрисконсультом у ТОВ «Кредит і брокер», «Експерт», а в 2015-му вже розмістив своє резюме на сайтах пошуку роботи.

Третій у рейтингу спонсорів – Баланович Станіслав Васильович. Він є ще одним помічником-консультантом на постійній основі народного депутата від «Самопомочі» Олега Лаврика, який вніс на рахунок партії 50 тис. грн. Станіслав розпочинав свій бізнес з «Київського сирника», який, вочевидь, не заважає працювати йому у Верховній Раді за трудовою угодою. Є підстави думати, що саме керівник виконкому «Самопомочі» Лаврик дбає через свою команду про наявність на партійному рахунку коштів.


Нардеп від «Самопомочі» Олег Лаврик – партійний касир?Нардеп від «Самопомочі» Олег Лаврик – партійний касир?

Ще одним вагомим спонсором партії став Палагнюк Борис Леонідович, який вніс 22,5 тис. грн. Колишній помічник двох народних депутатів від партії «Батьківщина» (Валерія Сушкевича та Ксенії Ляпіної), а зараз – керівник «Незалежного фінансового брокера життя» в Хмельницькому.

Депутат Вінницької обласної ради Ковальов Андрій Євгенович два дні поспіль зробив два внески на загальну суму 19 999 грн. Цікаво, що вже два роки (2014 і 2015) тимчасово безробітній керівник асоціації автоперевізників у Вінницькій області показує нульовий дохід членів своєї родини. Але це не заважає йому успішно користуватись власним автомобілем Toyota Сamry 2013 року випуску.

На окрему увагу заслуговують спонсори партії – народні депутати України. Зокрема, за вказаний період внески зробив Данченко Олександр Іванович (з найбільшою серед народних обранців сумою у 80 тис. грн)нардеп, обраний за списками «Самопомочі», колишній гендиректор і співзасновник ПАТ «Датагруп». За минулий, 2015-й, рік пан Данченко задекларовував 1,7 млн грн власного доходу.

Данченко ОлександрДанченко Олександр

Більш скромними були внески таких народних обранців:

  • Льва Підлісецького – 2500 грн;
  • Любомира Зубача – 2400 грн;
  • Оксани Сироїд – 1700 грн;
  • Сидоровича Руслана – 1300 грн;
  • Соболєва Єгора – 700 грн;
  • Романової Анни – 600 та 500 грн;
  • Маркевича Ярослава – 800 грн;
  • Діденка Ігоря – 800 грн.

Тож лише третина з 26 членів парламенту від «Самопомочі» вирішили фінансово підтримати рідну партію.

Партійні офіси

Головний офіс партії зареєстровано за адресою вул. Сахарова, 42 у Львові. Партія орендує 18,5 кв. м у ПАТ «Промбудприлад», одним з акціонерів якого є ВАТ «Південьзахіделектромережбуд». Це підприємство свого часу протягом восьми років очолював Андрій Садовий. За інформацією ЗМІ, до ПАТ «Промбудприлад» має відношення голова виконавчого комітету «Самопомочі», народний депутат України Олег Лаврик. Це припущення підтверджує те, що «Самопоміч» жодного разу за дев’ять місяців не заплатила за оренду свого головного офісу, накопичуючи борг. У вересні партія додатково орендувала офіс на 318,2 кв. м у львівської міськради.

Свій київський офіс «Самопоміч» орендує у ТОВ «Бігметр». Це нежитлове офісне приміщення площею 164,46 кв. м за адресою вул. Золотоустівська, 50. Вартість оренди цього офісу в третьому кварталі для партії становила 138 грн за кв. м – значно дешевше за сусідні офіси в Шевченківському районі, оренда яких коштує близько 500 грн за кв. м.

Щодо регіональних офісів, то низка обласних організацій «Самопомочі» вказали в останніх звітах свої безкоштовні офіси як спонсорські внески певних фізичних осіб. Проте досі «бездомними» обласними парторганізаціями залишаються Вінниця, Дніпропетровськ, Житомир, Одеса та Чернігів.

Волонтери в партійних офісах

Дев’ять місяців поспіль «Самопоміч» не вказувала жодного працівника центрального апарату, хоча площа лише задекларованих орендованих партією  приміщень сягає 500 «квадратів». Мабуть, там сумно, самотньо та гуляє вітер. Проте є версія, що питання з найманими працівниками «закриває» однойменна ГО. Ще в далекому 2005 році штат ГО «Самопоміч» для одного лише Львова на платній основі налічував 12 осіб. За 11 років з того часу кількість завдань в об’єднання явно збільшилась та розширилась за межі Львова. До того ж обидві організації зареєстровано за однією й тією ж адресою – по вул. Сахарова, 42 у Львові.

Висновок

Згідно з меседжами, які відправляє дана партія в суспільство, вона претендує на звання політичної сили нового типу. Партія, котра хоче «взяти і зробити» – чесно, відповідально і з думкою про українців. Такий шанс партія вже має, отримавши мандати  на всіх рівнях влади. Десятикратне збільшення фінансового ресурсу за рахунок бюджету – серйозний виклик для «Самопомочі» зміцнити структуру і не змарнувати отриманий ресурс. 

Матеріал підготовлено аналітиками Центру «Ейдос» в рамках проекту «Моніторинг фінансування політичних сил – основа доброчесності української політики» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Фонд не несе відповідальності за зміст матеріалу. Інформація в матеріалі здобута за допомогою сервісу youcontrol.com.ua

Ігор Світлий, Центр «Ейдос»

Читайте також: «Партійна каса №1. БПП поклав до «кишені» президента 25 мільйонів з держбюджету»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: