«Динамо» - еліта Європи, «Шахтар» - нестримна сила. Огляд європейських ЗМІ

«Динамо» - еліта Європи, «Шахтар» - нестримна сила. Огляд європейських ЗМІ

«Главком» оглянув ЗМІ країн, яким протистояли наші команди цього тижня у єврокубках

Перша частина поточного тижня стала знаковою для футбольної України в сенсі повернення клубів нашої держави на європейську арену. Якщо київське «Динамо» та луганська «Зоря» зіграли свої перші матчі в груповому раунді Ліги Європи, то донецький Шахтар спробував свої сили на аналогічному етапі Ліги чемпіонів.

Наші представники закінчили свої поєдинки з різним ступенем успіху на табло, проте варто визнати одне – цей тиждень для нас можна вважати в цілому вдалим.

«Главком» не полінився «пройтися» по ЗМІ країн, яким протистояли наші команди, щоб зрозуміти більше.

Почнемо з більш «свіжої» у пам’яті Ліги Європи. Найкращим з наших представників, якщо брати за критерій кінцевий рахунок матчу, стало київське «Динамо», яке на «Олімпійському» переграло албанський клуб «Скендербеу» (3:1). ЗМІ цієї країни, зокрема суспільно-політичний портал ABCNews, акцентують увагу на різниці між командами-суперниками.

2_04

«...Ми грали з клубом, який можна зарахувати до еліти європейського футболу, лише вдруге в історії. (Висока і, скажемо відверто, оцінка, яка є авансом, нинішнього рівня нашого віце-чемпіона - примітка автора) В актив гравців «Скендербеу» можна записати бажання й уміння боротися та жагу досягнення мети як такі, проте важко чогось досягти проти того, хто тебе значно сильніше. В цьому матчі перемогли господарі – гравці найбільш відомого клубу України й одного з найбільш успішних на європейській арені. Так, наші виконавці виклались більше, ніж на 100 відсотків, але взяти бодай очко було надто важко… Про що говорити, якщо бюджет клубів складає 90 мільйонів у Динамо (З високою вірогідністю, знову ж таки, аж надто оптимістична цифра від албанських колег – примітка автора) проти всього лише півтора у «Скендербеу»...»

А от журналісти видання спортивного ухилу Sport Ekspres від свого клубу очікували більшого. Але й Динамо албанці віддають належне:

1_02

«…Будьмо реалістами. Те, що наша команда пройшла в груповий раунд Ліги Європи, - це вже досягнення. Проте не варто також казати й те, що амбіції «Скендербеу» цим обмежуються. Так, початок турнірного шляху нашого клубу вийшов невдалим. Навіть з урахування того, що «Динамо» є досвідченим і успішним клубом на європейській арені, й кияни вигравали в нас у товариських матчах вже не раз, ми мали б зіграти краще, й примножити здобуте в першій половині вже в другому таймі...»

На відміну від двох інших наших команд, і так само вдома (втім, у випадку з «чорно-білими» фактор свого поля, як відомо, відносний), луганська «Зоря» розпочати турнір з перемоги не змогла. Підопічні Юрія Вернидуба поступилися на «Арені Львів» шведському «Естерсунду» (0:2).

Ресурс Corren в оцінку перемоги свого представника суттєво додав пафосних барв, а також згадав, що в другій половині «Зоря» грала непогано:

7

«…«Естерсунд» продовжує ламати стереотипи – дебют в Лізі Європи проти українського Луганська закінчився перемогою з рахунком 2:0. Зазвичай матчі на території України проходять важко, але наш клуб виклик прийняв достойно. Після першої половини без голів, яка пройшла з невеликою кількістю шансів, як для «Естерсунда», так і для «Зорі», все пішло по-іншому. Початок другої половини вийшов таким, про який можна було лише мріяти – ми використали свій момент... Втім, справедливості заради, треба сказати, що Луганськ ледь не наблизився до того, щоб відігратися за той час, який залишився до кінця тайму. Однак коли Геро забив другий м’яч, це вже було не тільки суттєве полегшення, адже тиск на оборону «Естерсунда» був серйозним, а й така собі вишенька на торті. Гості заслужили такий результат…»

Сайт Fotbollskanalen вважає, що важливим є не тільки результат і вимір футбольного щастя шведського клубу, а й фінансова складова:

3

«…Той успіх, якого було досягнуто в четвер, показав, як треба стартувати в Лізі Європи, якщо хочеш підкорити таку серйозну мету, як вихід з групи… «Естерсунду» підкорилася історична перемога. Крім трьох очок і почестей на батьківщині, «Естерсунд» заробив 3.5 мільйони крон, додавши їх до вже зароблених 25-ти мільйонів крон в кваліфікації турніру…»

Чинний чемпіон України, донецький «Шахтар», свій матч проти італійського «Наполі» теж виграв, проте вже в межах більш престижного змагання – Ліги чемпіонів (2:1). Матч на ОСК «Металіст» подарував приємні емоції усім шанувальникам «помаранчево-чорного» клубу.

Мабуть, найвідоміше й найбільш авторитетне італійське спортивне видання La Gazzetta dello Sport:

4_01

«…Саррі (Тренер Наполі – примітка автора.) не вперше (і не можна не сказати, що такі слова є справедливими) говорить, що команда недостатньо готова в ментальному сенсі. Проте також не вперше складається враження, що через ранній початок сезону (мова про підготовку до кваліфікації Ліги чемпіонів) зараз команда далека от оптимальних кондицій і в такому вимірі підготовки, як фізичний стан гравців. «Наполі» в змозі регулярно вигравати, проте тільки тоді, якщо цей клуб «ловить» свою хвилю, коли «партенопеї» дають грати. Наставник, який використовує всього 14-15 футболістів, повинен розуміти, що з таким людським ресурсом він не зможе залишатися на вершині до кінця травня... Один з ключових факторів успіху – вміння вигравати матчі, які складаються не на твою користь, навіть тоді, коли тобі протистоїть, здавалося б, нестримна сила (а саме таким «Шахтар» був не раз у цей вечір). Неаполітанцям ще треба цьому навчитися… І головне. Варто пам’ятати, що саме з «Шахтар» «Наполі» належить боротися за друге місце в квартеті…»

Максим Салівон, для «Главкома»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: