Рік після вироку: як судили Олега Сенцова

Рік після вироку: як судили Олега Сенцова

25 серпня 2015 року Ростовський суд в Росії засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років колонії суворого режиму, звинувативши у тероризмі.

В травні 2014 року у Сімферополі російські силовики затримали Олексія Чірнія. Правоохоронці розповіли, що з собою у нього був повний рюкзак вибухівки і він збирався підірвати пам'ятник Леніну.

Пізніше Олексій зізнається, що він разом з Геннадієм Афанасьєвим та Олександром Кольченком діяли під керівництвом Олега Сенцова. А також всі вони належали до «Правого сектора» – так стверджувала російська пропаганда.

Тоді ж Сенцова і звинуватили у тероризмі. Докази будували в основному на зізнаннях бранців, яких весь час катували.

«Коли мене вже катували током і били по статевим органам, то я дуже швидко почав казати, що давайте я вам все підпишу лише зупиніться», – поділився колишній політв’язень Геннадій Афанасьєв.

Пізніше Афанасьєв відмовиться від своїх свідчень. А Сенцова та інших перевезуть з Криму в слідчий ізолятор під Москвою. Там вони більше року чекали на вирок суду.

Сенцова засудили до 20 років суворого режиму, а Олександру Кольченку дали 10 років. Після вироку хлопці з усмішкою заспівали гімн України. Вони відбувають покарання в Якутській колонії.

Загалом у російському полоні, за офіційними даними, перебуває, як мінімум 40 українців. Олег Сенцов заявляє, що не домагатиметься звільнення понад усе і воліє бути у загальному списку політв'язнів.


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: