Розвідка США заявила, що за вбивством Хашоггі стоїть саудівський крон-принц

Розвідка США заявила, що за вбивством Хашоггі стоїть саудівський крон-принц

Байден заявив, що ознайомився з доповіддю розвідки США про вбивство Хашоггі

За даними американських спецслужб, наслідний принц Саудівської Аравії Мохаммед бін Салман особисто схвалив операцію, під час якої було вбито саудівського журналіста Джамаля Хашоггі в жовтні 2018 року.

Про це йдеться у звіті американської розвідки, оприлюдненому в п'ятницю, 26 лютого, у Вашингтоні.

У звіті наголошується, що наслідний принц ще з 2017 року мав «абсолютний контроль над органами безпеки і розвідки королівства», що у свою чергу робить малоймовірним проведення «операції подібного характеру без згоди наслідного принца», цитує інформагентство dpa.

На користь такого твердження свідчать також участь в операції близького радника бін Салмана і підтримка кронпринцом насильницьких методів, спрямованих на те, щоб змусити мовчати тих критиків королівства, які перебувають за кордоном, зазначається у звіті.

Адміністрація Байдена надала довгоочікуваний розсекречений звіт розвідки.

Звіт був оприлюднений після телефонної розмови президента Джо Байдена з королем Саудівської Аравії Салманом бен Абдулазізом Аль-Саудом у четвер.

Незабаром після оприлюднення звіту держсекретар Ентоні Блінкен оголосив про нові «санкції Хашоггі», які обмежать візи в США для осіб, що діють від імені іноземного уряду, які безпосередньо беруть участь у «серйозній, екстериторіальній контрдисидентській діяльності, в тому числі які придушують, переслідують, погрожують або завдають шкоди журналістам, активістам чи іншим особам, які вважаються дисидентами через свою діяльність».

У своїй заяві Блінкен зазначив, що санкції можуть охоплювати і членів сім'ї, будуть негайно застосовані до 76 осіб із Саудівської Аравії, які брали участь у погрозах дисидентам за кордоном, включаючи, але не обмежуючись цим, вбивство Хашоггі.

Нагадаємо, у грудні 2019 року, п'ять осіб засудили до смертної кари у справі про вбивство в консульстві Саудівської Аравії в Туреччині журналіста Джамаля Хашоггі. Ще трьох засудили до 24 років позбавлення волі після розслідування. Всього в розслідуванні брала участь 31 особа, з яких 21 людину взяли під варту.

Хашоггі був убитий в консульстві Саудівської Аравії в Стамбулі, Туреччина, 2 жовтня 2018 року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: