10 найсильніших паспортів світу 2024 року

10 найсильніших паспортів світу 2024 року
Найкращі паспорти світу для необмежених подорожей. Топ-10
фото з відкритих джерел

Оновлений рейтинг найкращих паспортів світу для необмежених подорожей

Які держави дають своїм громадянам найбільшу свободу для пересування. 

Рейтинг паспортів світу за версією Henley Passport Index

Henley Passport Index – це щоквартальний рейтинг найвпливовіших паспортів світу, який оновлюється з використанням даних Міжнародної асоціації повітряного транспорту (IATA). Список базується на кількості країн, до яких власники паспортів можуть в'їжджати без спеціальних міжнародних документів. Ця ініціатива компанії Henley & Partners, яка спеціалізується на консультаціях з питань громадянства та резидентства, триває вже 18 років.

Суть такого рейтингу найкращих паспортів світу полягає в тому, що державі додається один бал за кожну країну, до якої можуть поїхати її громадяни без візи або за якою можна отримати візу по прибуттю або електронний дозвіл на в'їзд (ETA). Бали не призначаються у випадках, коли потрібна віза або коли власнику паспорта потрібно отримати затверджену урядом електронну візу до відльоту. Найвищі показники мають країни, що набрали 193-194 бали. 

Які країни мають найсильніші паспорти?

Франція 

Французький паспорт
Французький паспорт

Французькі паспорти відкривають доступ до 194 країн, дозволяючи громадянам подорожувати без необхідності отримувати візи чи інші дозволи. Франція вже давно впевнено утримує лідерську позицію. Станом на весну 2024 року, Франція набрала 194 балів за рейтингом і ділить перше місце з Іспанією, Німеччиною, Італією, Японією та Сінгапуром.

Іспанія

Іспанський паспорт
Іспанський паспорт

Власники іспанських паспортів мають унікальні можливості для подорожей. Країна є дуже престижною і привабливою для бізнесу, купівлі нерухомості, туризму, навчання та інвестицій. Тому Іспанія стабільно посідає перші місця в рейтингу, дозволяючи власникам її паспортів відвідати 194 країни світу. 

Сінгапур

Сінгапурський паспорт
Сінгапурський паспорт

Країна має одну з найбільш розвинених економік та слугує важливим глобальним центром фінансів. Тому Сінгапур вкладає значні зусилля у розвиток свого паспортного відділу, що дозволяє забезпечити своїм громадянам високий рівень свободи пересування по всьому світу. Наразі володарі сінгапурських паспортів можуть відвідати 194 країн без необхідності отримання візи перед подорожжю, що робить їх одними з найбільш мобільних у світі.

Німеччина

Німецький паспорт
Німецький паспорт

Німеччина, як одна з провідних економік світу і ключовий член Європейського союзу, активно працює над зміцненням свого паспортного статусу. Це сприяє розвитку економічних, культурних та дипломатичних зв'язків з іншими країнами і власне статусу країни, що входить до списку найсильніших паспортів світу. Німецькі паспорти відкривають доступ до 194 країн без візи.

Італія

Італійський паспорт
Італійський паспорт

Італія – член Європейського союзу, активний учасник міжнародних відносин, що невпинно продовжує зміцнювати паспортний статус, сприяючи розвитку туризму, економічних та культурних зв'язків з іншими країнами.

Громадяни, що мають італійські закордонні паспорти можуть подорожувати до 194 країн, використовуючи внутрішній документ.

Японія 

Японський паспорт
Японський паспорт

Японія – країна дуже розвиненою економікою, передовими технологіями та культурним впливом, що відображається в її високому статусі на міжнародній арені. Крім того, Японія володіє сильними дипломатичними відносинами з багатьма країнами світу, що сприяє підтримці та розвитку її паспортного престижу. Тож не дивно, що власники японських паспортів можуть вільно відвідувати 194 країн. 

Фінляндія

Фінський паспорт
Фінський паспорт

Фінляндія отримала 193 бали та посідає друге місце, разом з Нідерландами, Південною Кореєю, та Швецією. Фінський закордонний паспорт дозволяє відвідувати 193 країн без необхідності отримання візи. 

Фінляндія відома своєю стабільною економікою, високим рівнем життя та розвинутою соціальною інфраструктурою, що сприяє підвищенню престижу її паспорта. Крім того, країна є активним учасником міжнародних відносин і дипломатичних ініціатив, що дозволяє їй утримувати своє місце в списку країн з потужними паспортами.

Швеція

Шведський паспорт
Шведський паспорт

Ще одна представниця країн зі стабільною економікою, високим рівнем життя та прогресивними соціальними стандартами. Швеція активно співпрацює з іншими країнами в економічних, політичних, соціальних та оборонних напрямках, що сприяє зміцненню статусу її паспорта у світі. Тому завдяки можливостям дипломатії цієї держави, паспорти Швеції дозволяють відвідати 193 країн без візи.

Нідерланди

Нідерландський паспорт
Нідерландський паспорт

Нідерланди стабільно посідають топові місця в рейтингу найкращих паспортів світу, і ось чому: сильна економіка, міжнародні гуманітарні програми, висока якість життя. Тому закордонний паспорт Нідерландів відкриває вільний доступ для подорожей в 193 країн. 

Південна Корея

Південнокорейський паспорт
Південнокорейський паспорт

Паспорт Південної Кореї вважається одним із найсильніших паспортів у світі та забезпечує значні можливості для міжнародних подорожей, дозволяючи відвідати 193 країни. Південна Корея продовжує посилювати значущість свого паспорта за рахунок величезних інвестицій, а також дипломатичного, культурного і технологічного впливу у світі. 

Які країни мають найслабші паспорти?

Водночас, до десятки найслабших паспортів світу увійшли наступні країни:

  • Сирія – 29 країн
  • Ірак – 31 країна
  • Пакистан – 34 країни
  • Ємен – 35 країн
  • Сомалі – 36 країн
  • Непал –  40 країн
  • Лівія – 40 країн
  • Палестина – 41 країна
  • Північна Корея – 42 країни

Найслабшим паспортом у світі залишається паспорт Афганістану, який надає безвізовий доступ лише у 28 країнах.

Який рейтинг українського паспорту?

Український закордонний паспорт впевнено посідає 31 місце, що вказує на зростання сили документа. Наразі, українці можуть вільно відвідувати 148 країн, а сама Україна обігнала в рейтингу Сербію, Албанію, Грузію, Туреччину та Китай. 

Про що свідчить рейтинг?

Враховуючи те, що з кожним роком рейтинги країн зростають, це вказує на те, що можливості для подорожей відкриваються все більше. Деякі країни особливо просунулися в рейтингах за останні 10 років (в період за 2014 – 2024 роки). 

Країни, що піднялись найвище в рейтингу паспортів за останні 10 років
Країни, що піднялись найвище в рейтингу паспортів за останні 10 років

Зокрема, ОАЕ піднялися з 55 місця на 11, отримавши безвіз до +40 країн. Можливості для мандрівок збільшили Колумбія (з 64 місця на 40), Східний Тимор (піднявся з 77 на 56 позицію), а також Косово, Перу, Гренада. Зокрема Україна та Китай увійшли до десятки країн, які максимально покращили свої позиції в рейтингу за останні 10 років. Таким чином, Україна піднялася з 53 на 35 місце, а Китай – з 83 на 62 місце.      

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Ексголовнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний
Не робіть з Залужного кумира, але й не робіть з нього ухилянта
Карін Кнайсль планує побудувати будинок у Росії
Колишня очільниця МЗС Австрії пояснила, чому вирішила поселитись поближче до Путіна
За відомостями СБУ, 25 червня 2014 року Андрій Клюєв отримав паспорта громадянина Росії
Клюєв з Москви судиться з Зеленським за паспорт. Що вирішила Феміда?
Ірландці виявились не готовими до змін у поглядах на традиційну родину
Родина та роль жінки: ірландці неочікувано відреагували на можливі поправки до Конституції
Українська телеведуча жодного разу не назвала Росією агресором
Слідом за Лорак російський паспорт отримала ведуча Регіна Тодоренко
Юля Юріна намагалася отримати громадянство України, але її справа перебуває у режимі очікування понад рік
Українська співачка родом з країни-агресорки у кліпі спалила свій російський паспорт
Влада Росії вчиняє «широкомасштабні порушення» міжнародного права
«Задушлива атмосфера страху»: ООН пояснила, що діється на окупованих територіях України
Швейцарія не хоче бачити серед клієнтів банків росіян
Російський паспорт стає «чорною міткою» для клієнтів банків у Швейцарії
Українцям без паспорта РФ відмовляють в медичних послугах, виплатах, навчанні, реєстрації майна
РФ вимагає від гауляйтерів повної паспортизації населення ТОТ: названо терміни
Дата публікації новини: