Лукашенко загодовує свиней елітною картоплею

Лукашенко загодовує свиней елітною картоплею
Свині у домогосподарствах Білорусі харчуються картоплею
фото із відкритих джерел

Доки у Європі зростає дефіцит картоплі, білоруси згодовують продукт свиням, бо експорт виробникам не світить 

Самопроголошений президент Білорусі Лукашенко, окрім політичних проблем, отримав ще одну.  Річ у тому, що цьогорічний урожай картоплі б'є рекорди в Білорусі. Продукт треба  вигідно продати, а покупців, принаймні у Європі, – майже нема.  Білоруси уже зробили тисячі драників, чаклунів та книшів, але картоплі все одно надто багато. До того ж зростання врожаю уже вплинуло на ціноутворення продукції, пише «Sputnik Білорусь».

За даними видання, білоруські фермери сподіваються бодай окупити витрати на вирощування врожаю. Але з погляду рядового покупця те, що відбувається, не може не тішити – картоплі багато, ніякого дефіциту, широкий вибір за розмірами та сортами є. Картоплі настільки багато, що подешевшали навіть напівфабрикати з картоплі.

Білоруські журналісти видання наводять слова місцевого фермера Михайла Шруба. «Попит не виріс і не міг вирости. Попит на картоплю знижується через природні причини», – розповів виробник. На його думку, одна з причин у тому, що у населення поменшало підсобних господарств, а отже люди почали купувати менше картоплі на корм худобі. Проблеми з надлишком були і минулого року. У цьому може залишитися більше надлишків. У найкращому разі вони можуть піти на корм худобі.

За словами Шруба, фермери резервували певні обсяги під стабілізаційні фонди Білорусі, а в результаті законтрактовано лише невеликий відсоток врожаю, і це далеко не все. На його думку, це лише стримує продажі, тому що у виробника менше можливостей оперативно приймати рішення щодо цін. А фермерам тільки і залишається, що годувати елітною картоплею, яка могла б бути відправлена на експорт, – свійських тварин у господарствах.

Про проблему зі збутом картоплі говорила і представник фермерського господарства «Сула» Крістіна Радевич. «Згідно із відкритими джерелами, ціна на неї (картоплю – «Главком») впала більше ніж на 18%. Сьогодні на ринку надлишок картоплі. І навіть знижка не стимулює покупця», – зазначила вона. Її господарство робить все можливе, щоб продати той обсяг, який був запланований до продажу у грудні, але чи це вдасться – велике питання. За рахунок російського ринку збільшити продаж явно не вдасться, бо й там надлишок. 

Що стосується розширення переробки, то Михайло Шруб згоден з тим, що тут ще є простір для роботи. Проте не все так просто: не кожен сорт, придатний для виробництва чіпсів, крохмалю чи напівфабрикатів для картоплі фрі. У Білорусі переважно вирощують бульбу, яку треба зберігати у сирому вигляді, а потім готувати за традиційними рецептами.

Нагадаємо, у Європі середні ціни на картоплю зросли на 158% порівняно з роком раніше. Ціни на картоплю у Європі стрімко зростають, оскільки через сильні дощі частина урожаю залишається не зібраною, а попит на продукцію, особливо перед Різдвом, стрімко зростає. Про те, що відбувається в ЄС, пише Bloomberg. Зростання цін на картоплю є останнім прикладом зростання кількості культур, які постраждали від зміни клімату. Фермери в Бельгії, Франції та Великої Британії нарікають: трактори не можуть вийти у поля, бо через сильні дощі деякі із них перетворились на болото, що дуже обмежує збір. Посіви ризикують згнити, якщо залишити картоплю у вологій землі занадто довго.

Прогноз урожайності в Європі і так був низьким в останньому сезоні, але ситуація в ЄС ще більше посилилася через затяжні зливи. За повідомленням експертів продовольчого ринку, вартість картоплі у європейських країнах вже досягла максимуму за останні 14 років. За даними аналітиків Mintec, минулого тижня ціни на картоплю зросли на 158% порівняно з роком раніше і становили 465 фунтів стерлінгів за тонну (21421 грн).

Читайте також: Лукашенко відправився в турне Африкою (фото)

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Автори ідеї переконані, що зміни хоч і незначні, але досить важливі
Влада Киргизстану змінює прапор країни, щоби він більше не асоціювався з бідністю
Президент США Джо Байден
Байден пояснив, як Трамп вплинув на його рішення повторно балотуватися у президенти
Держсекретар США Ентоні Блінкен
Блінкен пояснив, чому Росію необхідно зупинити в Україні
«Підвищення тарифів призведе до прискорення інфляції, а скорочення валютних надходжень приведе до подальшої девальвації гривні і додатковому тиску на показник інфляції»
Зерновики просять «Укрзалізницю» не підвищувати тариф на вантажні перевезення: це матиме катастрофічні наслідки для економіки
Повітряних сили показали, як знищували ворожі дрони вночі (відео)
Повітряних сили показали, як знищували ворожі дрони вночі (відео)
Владимир Зеленский призвал союзников помочь Украине по ПВО
Зеленский озвучил ключевое условие возвращения большинства переселенцев в Украину
Прибувши трохи раніше запланованого терміну, Штайнмаєр чекав під палючим сонцем біля дверей літака Airbus A350 Бундесверу майже півгодини
Президента Німеччини Штайнмайєра забули зустріти в аеропорту Катара (відео)
Володимир Зеленський та Дональд Туск
Зеленський привітав Туска з призначенням та зробив йому пропозицію
Сили оборони надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра Херсонської області
Окупанти за підтримки авіації намагалися прорвати оборону на двох напрямках – Генштаб
Дата публікації новини: