Деокупація Придністров'я за допомогою України: Санду розcтавила крапки над «і»

Деокупація Придністров'я за допомогою України: Санду розcтавила крапки над «і»
Президентка Молдови також заявила, що не вважає можливим включити до складу уряду лідерку (башкана) автономного регіону Гагаузія
фото: з відкритих джерел

Майя Санду: «Офіційно нам ніколи не поступало пропозицій від української сторони. І не офіційно теж»

Президентка Молдови Мая Санду заявила, що ніколи б не погодилась на спільну операцію з Україною стосовно деокупації Придністровʼя. А також вона пояснила, чому досі не включила в уряд скандальну лідерку Гагаузії. Про це вона заявила в інтерв’ю російському блогеру Юрію Дудю.

У Санду запитали, чи справді під час повномасштабної війни від України надходили пропозиції допомогти Кишиневу «закрити питання» з Придністров’ям, де досі перебуває невелика кількість російських військ.

«Ніколи не було ніяких таких офіційних заяв – те, що ми читали, що деякі люди говорили у засобах масової інформації… Але офіційно – кажу з повною відповідальністю – таких пропозицій не було. І неофіційно теж. Від офіційних осіб не було такої пропозиції», – відповіла Санду.

«Ми завжди казали і будемо казати, що для нас вирішення придністровського конфлікту лише мирним шляхом. Військовим шляхом – ми не погодимося на це», – додала президентка Молдови.

Президентка Молдови також заявила, що не вважає можливим включити до складу уряду лідерку (башкана) автономного регіону Гагаузія у зв’язку з ризиками, які це створює, та почекає висновку Конституційного суду щодо своїх дій.

Санду поставили запитання про те, чому вона вже багато місяців зволікає з призначенням до складу уряду Молдови башкана Гагаузії Євгенії Гуцул, представниці оголошеної неконституційною популістської партії «Шор».

«Вона не представляє гагаузький народ, вона представляє корумповане угруповання. І я не вважаю, що такі люди можуть бути… Це навіть проти інтересів нашої країни, і це ризик для нашої національної безпеки», – відповіла президентка Молдови.

«Не можу погодитися, що вона чесно обрана», – зазначила Санду, підтвердивши, що хоче дочекатися завершення розслідування, яке веде прокуратура, та висновку Конституційного суду щодо законності зволікань з призначенням Гуцул до складу уряду.

На подальші питання Мая Санду додала, що не вважає свої дії порушенням закону.

«Я не можу призначити в уряд людину, яка представляє кримінальне корумповане угруповання… У законі не написано, коли вона повинна бути призначена. Подивимося, що скаже суд», – сказала Санду.

Нагадаємо, суд у Молдові відкрив судовий процес над очільницею Гагаузії Євгенією Гуцул, яку звинувачують у проросійськості та спрямуванні російських коштів на фінансування партії «Шор». 

Як повідомлялося, 21 квітня відбулося зібрання проросійських партій Молдови у Москві, щоб обʼєднатися в політичний блок «Перемога». Вони мають на меті завадити вступу до ЄС та усунути чинне керівництво країни від влади.

Раніше голова автономної Гагаузії у складі Молдови Євгенія Гуцул відвідала Росію та зустрілася із російським диктатором Володимиром Путіним, який пообіцяв надати підтримку гагаузькому народу. 

Читайте також: Конфлікт у невизнаному Придністров’ї: дипломат розповів, як його вирішити

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Майже 100 шахт із 114 визнані росіянами нерентабельними
Окупанти пускають під ніж останні українські шахти на Донбасі
З’їзд молдавських «опозиціонерів» у… Москві
Кіркоров на «Побєді». Кремль склав новий план окупації Молдови Сусіди
Гуцул стверджує, що кримінальну справу, у якій вона фігурує, «сфабрикували» за указом президентки Молдови
Молдова скерувала до суду справу проти лідерки Гагаузії
Атака на війська США стала першою з початку лютого, коли підтримувані Іраном угруповання в Іраку припинили напади на американські військові об’єкти
Атака на військову базу США у Сирії та створення антиєвропейського блоку: головне за ніч
Миротворча місія представлена військовими з боку Росії, з боку так званої «ПМР», яка контролюється Росією та Молдови
Придністровські маріонетки Кремля хочуть розмістити «миротворців» на підконтрольній Кишиневу території
За два роки великої війни вироки в Україні два отримали десятка іноземців, які незаконно переправляли осіб через державний кордон
Перегони на човнах. Як іноземці «рятують українців від війни» і що їм за це буває Війна і право
Президенти Зеленський, Макрон і Путін на зустрічі у 2019 році
Зеленський, Макрон та Путін: опитування показало, кому найбільше довіряють жителі Молдови
Як встановили правоохоронці, фігуранти домовлялися з бажаючими про місце зустрічі і привозили в приватний будинок неподалік від місця незаконного перетину
Тікали у Придністровʼя. На Одещині перекрили лазівку для ухилянтів
Євгенія Гуцул, лідерка Гагаузії, на переговорах у Сочі у березні 2024 року
ISW: Кремль залучає проросійських діячів Молдови для розхитування ситуації в країні
Дата публікації новини: