Ізраїль не влаштувала відповідь ХАМАСу на мирні ініціативи

Ізраїль не влаштувала відповідь ХАМАСу на мирні ініціативи
Танк ізраїльських сил оборони від'їжджає від Сектора Гази
фото із відкритих джерел

Підготовка до операції у Рафаху з боку Ізраїлю продовжиться

Ізраїль не відмовляється від планів провести операцію в Рафаху, має намір цим чинити тиск на рух ХАМАС. Про це пише The Times of Israel з посиланням на заяву офісу ізраїльського прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньягу.

«Ізраїльський військовий кабінет одноголосно проголосував за продовження підготовки операції у Рафасі з метою військового тиску на ХАМАС для прогресу у звільненні заручників та досягненні цілей війни», – цитує видання заяву канцелярії.

Згідно з ним, недавня відповідь ХАМАСу на мирні ініціативи не задовольняє Ізраїль. Проте, уточнили в офісі, Ізраїль направить представників на переговори з метою виробити угоду, яка влаштовує ізраїльську сторону.

Після цього в Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) повідомили, що ведуть обмежені дії у східній частині Рафаха проти сил ХАМАС. Військові пообіцяли незабаром надати більш детальну інформацію.

Раніше представник ЦАХАЛу Даніель Хагарі заявив, що ВПС Ізраїлю в понеділок завдали ударів по більш ніж 50 об'єктах у Рафаху.

Газета The Jerusalem Post 6 травня повідомила, що Ізраїль приступив до вивчення відповіді, яку дали в ХАМАС на нещодавні пропозиції про перемир'я в секторі Газа. Відповідь ХАМАС отримали і у Вашингтоні.

Нагадаємо, Ізраїль розпочав завдавати ударів по цілях у Рафаху на півдні сектору Гази через кілька годин після того, як ХАМАС оголосив, що прийняв єгипетсько-катарську пропозицію про припинення вогню. 

Ізраїльські військові заявили, що здійснюють «цілеспрямовані удари» по позиціях ХАМАСу в східній частині Рафаха. Це трапилося кілька годин після того, як Ізраїль попередив десятки тисяч палестинців про необхідність евакуюватися з частини міста перед наступом.

Водночас прем'єр-міністр Біньямін Нетаньягу заявив, що хоча пропозиція, яку прийняв ХАМАС, «далека від основних вимог Ізраїлю», але Тель-Авів відрядить перемовників для продовження переговорів про угоду.

Президент США Байден у розмові з Нетаньягу вкотре підтвердив занепокоєння з приводу вторгнення в Рафах. У Держдепі зазначили, що американські посадовці вивчають відповідь ХАМАСу, зокрема, чи погодився він на варіант угоди, яку підписав Ізраїль і міжнародні перемовники, чи на щось інше. Деталі домовленостей не розголошуються.

За даними єгипетських посадовців, ідеться про припинення вогню в кілька етапів, починаючи з обмеженого звільнення заручників і часткового виведення ізраїльських військ з території Гази. Вони стверджують, обидві сторони також вестимуть переговори про «постійне затишшя», яке приведе до повного звільнення заручників і масштабнішого виведення військових Ізраїлю.

Читайте також: Ізраїль планує військову операцію на півдні Сектора Гази

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: