Чому зникає з публічного поля і чим хворіє Кадиров: розслідування

Чому зникає з публічного поля і чим хворіє Кадиров: розслідування
Володимир Путін (ліворуч) розмовляє з Рамзаном Кадировим під час зустрічі у Кремлі в Москві, 28 вересня 2023 року
фото: Михайло Метцель/Kremlin/EPA-EFE

З вересня 2023 року в адміністрації президента Росії почали розробляти сценарій на випадок вимушеної зміни влади у Чечні

Кремль зіткнувся з проблемою, яку сам собі створив, вибудувавши у Чечні модель одноосібної влади. Але стан здоров'я Рамзана Кадирова не залишає надій на його одужання, і тепер Москві необхідно оперативно вирішувати, як зберегти стабільність після смерті чеченського диктатора. «Нова газета. Європа» провела масштабне розслідування , у якому з’ясувала, чому так часто зникає з публічного поля і чим хворіє Рамзан Кадиров. 

У січні 2019 року лікарі вперше поставили Кадирову діагноз «некроз підшлункової залози», після цього він почав брати відпустки через «тимчасову непрацездатність».  

Читайте також: Кадиров визнав, що довів Чечню до ручки

8 жовтня у П'ятигорську відбулося засідання Національного антитерористичного комітету, на якому були присутні голови всіх регіонів СКФО, окрім голови Чечні. Тоді ж анонімний телеграм-канал «СКФО Telegraph» поширив повідомлення про поганий стан здоров'я Кадирова, нібито пов'язаний з його отруєнням. Версію отруєння оперативно спростував помічник голови Чечні Ахмед Дудаєв.

У 2019 році, мало хто надав значення тому факту, як сильно схуд Рамзан Кадиров, але саме різка втрата у вазі – перший симптом розвитку панкреонекрозу, вкрай серйозного захворювання з високим ступенем летальності.

Саме з 2019-го мінімум двічі на рік Кадиров почав проходити регулярні, у тому числі й хірургічні, процедури в Центральній клінічній лікарні управління справами президента РФ.  

Навесні 2022-го стан здоров'я Кадирова став стрімко погіршуватися, проте ця тема стала «топовою» лише минулого року – внаслідок відмови нирок та застою рідини у легенях Кадиров збільшився у розмірах у півтора рази. Форма його живота набула всіх ознак панкреатогенного асциту.

Відсутність на федеральному посланні Путіна в лютому 2023-го, мовчання під час заколоту Пригожина, пропуск наради президента РФ з главами північнокавказьких регіонів, присвяченої улюбленій темі Кадирова – туризму, – усі ці моменти ставали торік приводом для чуток про хворобу Кадирова і змушували його з'являтися на публіці, аби довести, що він ще контролює ситуацію.   

Про госпіталізацію Кадирова в стані коми першим повідомив анонімний чеченський телеграм-канал «Нійсо». Очевидно, цю інформацію злив хтось із оточення Кадирова. За даними джерел «Нова газета Європа», Кадиров потрапив до лікарні з гострою легеневою недостатністю, що розвинулась у нього внаслідок передозування транквілізатором «Дормікум». Для стабілізації дихальної функції Кадирова підключили до штучної вентиляції легеней, для чого ввели у медикаментозний сон, так звану «медикаментозну кому». Власне, звідси пішли чутки про кому чеченського лідера.

Проте слово «кома», яке пролунало в одному контексті з прізвищем Кадиров, спровокувало справжнє інформаційне цунамі. Спростовувати чутки про смерть Кадирова було складно: цього разу стан здоров'я не дозволяв голові Чечні терміново повернутися до республіки.

Рамзан Кадиров відвідує дядька Магомеда Кадирова у лікарні, 20 вересня 2023 року
Рамзан Кадиров відвідує дядька Магомеда Кадирова у лікарні, 20 вересня 2023 року
фото RKadyrov_95 / Telegram

20 вересня у соцмережах з'явилося відео, на якому Кадиров сидить у лікарняній палаті біля ліжка свого дядька Магомеда, утиканого трубками та крапельницями. Сам голова Чечні на цьому відео нічого не каже і майже не рухається. Замість нього кажуть його найближчі соратники – Адам Делімханов та Бекхан Таймасханов. Лікар, співробітник ЦКЛ Управління справами президента, повідомляє, що пацієнт (імені якого він не уточнює) перебуває в лікарні два тижні і ще приблизно стільки ж йому необхідно пролікуватися до повної виписки. За дивним збігом саме стільки часу Рамзан Кадиров провів у Москві, за офіційною версією – «у службовому відрядженні». Це був перший випадок за час його правління, коли він залишив республіку так надовго.

А коли він з'явився у Чечні, то знову знявся у відеоролику разом зі своїм дядьком. У репортажі про відкриття мечеті, яке відбулося  6 жовтня 2023 року, у кадр потрапив і Магомед Кадиров. Виглядав він при цьому абсолютно здоровим, ніби й не лежав ще кілька тижнів тому «при смерті» у лікарні. А ось Рамзан Кадиров, насилу пересував ноги.

Дядько Кадиров Магомед і сам Кадиров на відкритті мечеті в Грозному у жовтні 2023 року
Дядько Кадиров Магомед і сам Кадиров на відкритті мечеті в Грозному у жовтні 2023 року
фото: grozny.tv

Результати МРТ мозку Кадирова привели його близьких «у пригнічений стан». Одне з джерел видання, близьке до соратника голови Чечні, депутата Держдуми Адама Делімханова, інтерпретувало реакцію рідних Кадирова на діагноз лікарів так:

Операції прикриття

Щоб хоч якось знизити градус дискусії на тему «смертельно хворого Кадирова», стартувала «потужна піар-компанія» федерального рівня. У ній були задіяні топові російські політики, включаючи президента Росії. У вересні минулого року до кризової ситуації підключилися вже федеральні піарники. В інформаційній кампанії задіяли голову Росгвардії Віктора Золотова та міністра МНС Олександра Куренкова. Розмови з ними видали за «робочі зустрічі» глави Чечні, який перебуває «в тривалому службовому відрядженні в Москві». Однак по інтер'єру приміщення, в якому проходили ці «робочі зустрічі», журналісти швидко вирахували локацію – це був кабінет головного лікаря ЦКЛ Управління справами президента РФ.

Читайте також: Ліквідація чи відставка: у Кремлі розглядають декілька сценаріїв усунення Кадирова

Після повернення Кадирова до Чечні наприкінці вересня минулого року в інформаційному просторі республіки також стартував справжній марафон під назвою «Рамзан Кадиров відвідав, відкрив, перерізав стрічку, вручив…». Фантастична «гіперактивність Рамзана Кадирова», на думку Ахмеда Дудаєва, стала «кращою відповіддю базікам та провокаторам усіх мастей». Навряд чи з ним погодилися б лікарі, знайомі з історією вороби Кадирова.  Вже з вересня 2023 року в адміністрації президента Росії почали розробляти сценарій на випадок вимушеної зміни влади у Чечні.

Раніше повідомлялося, журналісти опублікували відео зустрічі хворого лідера Чечні Рамзана Кадирова з очільником Росгвардії Віктором Золотовим, зроблене 21 вересня. Ролик із зустріччю мав бути викладений на каналі Кадирова, але від цього відмовились, бо чеченський лідер мав дуже поганий вигляд та ледь розмовляв. Про це повідомили у російському проєкті «ВЧК-ОГПУ», у розпорядженні якого з’явилося відповідне відео.

Повідомляється, що зйомки зустрічі Кадирова з Золотовим відбувалися у приміщеннях, розташованих поруч із п'ятим корпусом центральної клінічної лікарні, де перебуває лідер Чечні. Золотов на ролику стверджує, що зустріч відбулася начебто у приміщенні Росгвардії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: