Три країни-члени НАТО домовилися розміновувати Чорне море

Три країни-члени НАТО домовилися розміновувати Чорне море
Представники Туреччини, Румунії та Болгарії погодились сформувати тристоронню ініціативу зі знешкодження вибухових речовин у Чорному морі
фото: msb.gov.tr

У межах угоди кожна з країн залучить по три мінних тральщики і один корабель управління

Туреччина, Румунія і Болгарія підписали угоду про спільний план з розмінування Чорного моря внаслідок війни Росії проти України. Досягти угоди вдалося після багатомісячних переговорів між союзниками по НАТО. Про це повідомляє Reuters.

Міністр оборони Туреччини Ясар Гюлер, його румунський колега Ангел Тілвар і заступник міністра оборони Болгарії Атанас Запрянов підписали в Стамбулі меморандум про взаєморозуміння, щоб сформувати тристоронню ініціативу зі знешкодження вибухових речовин.

«З початком війни виникла загроза плавучих мін у Чорному морі. Для боротьби з нею, ми домовилися сформувати цільову групу по боротьбі з мінами в Чорному морі», – сказав Гюлер.

Морські міни становлять загрозу для експортних маршрутів України через Чорне море з моменту вторгнення Росії в лютому 2022 року. Водночас кілька комерційних суден постраждали, включно з балкером, що прямував у порт на Дунаї для завантаження зерна в грудні минулого року.

За словами представника Міністерства оборони Туреччини, в межах угоди будуть задіяні по три мінних тральщики від кожної країни і один корабель управління.

Командувачі ВМС трьох країн сформують комітет для управління операцією, заявив Гюлер, додавши, що після закінчення війни в Україні до неї можуть бути залучені й інші чорноморські держави.

Турецький міністр заявив, Анкара розглядає потенційний внесок у цю ініціативу нечорноморських союзників по НАТО як «цінний», але вона буде відкрита тільки для кораблів «трьох прибережних країн-союзників».

Нагадаємо, Військово-морські сили планують масштабну операцію з розмінування акваторій Азовського та Чорного морів. Згідно з плануванням, розмінування торговельних шляхів може зайняти до пів року.

Зазначимо, розмінування території України після розв’язаної Росією війни займе 757 років, якщо цим займатимуться 500 команд саперів.

Як повідомлялося, країни-члени НАТО Туреччина, Румунія і Болгарія близькі до укладення угоди про створення спільних сил для знешкодження мін у Чорному морі, які з'явились внаслідок вторгнення Росії в Україну.

Раніше стало відомом, що група кораблів ВМС Болгарії та Румунії розпочала тралення (пошук та знешкодження морських мін) уздовж берегів Болгарії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: