У Польщі закінчився перший тур місцевих виборів: результати екзитполів

У Польщі закінчився перший тур місцевих виборів: результати екзитполів
Виборчі дільниці у Польщі закрилися о 21:00
фото: oporaua.org

Правоконсервативна опозиційна партія «Право і справедливість» Ярослава Качинського (33,7%) лідирує на виборах до сеймиків воєводств Польщі

У неділю, 7 квітня, жителі Польщі голосували на виборах до органів місцевого самоврядування. Загалом по всій Польщі було утворено 31 460 дільниць, голосування відбувалося з 7:00 до 21:00. Партія «Право і справедливість» набрала найбільшу кількість голосів 33,7%. Про це повідомляє tvp.info.

За результатами екзитполів «Право і справедливість» 33,7%, «Громадянська платформа» 31,9%, «Третій Шлях» 13,5%, «Конфедерація» 7,5%, «Лівиця» 6,8%, «Безпартійні самоурядовці» 2,7%.

У Польщі закінчився перший тур місцевих виборів: результати екзитполів фото 1
фото: tvp.info

Правоконсервативна опозиційна партія «Право і справедливість» Ярослава Качинського (33,7%) лідирує на виборах до сеймиків воєводств Польщі. Однак представники партії «Громадянська платформа» Дональда Туска (31,9%) мають найвищі шанси стати мерами найбільших міст.

Дані екзитполу свідчать, що на виборах мерів великих міст перемогли у першому турі представники партії влади. Зокрема, у Варшаві вже у першому турі перемагає чинний мер Рафал Тшасковський («Громадянська платформа»), який з результатом 59,8% випередив кандидата Тобіаша Бохенського 18,5% («Право і справедливість»).

У першому турі перемагає також чинний мер Гданська Александра Дулькевич 62,3% («Громадянська платформа»).

Мером міста Катовіце став Марцін Крупа 66, 5% («Громадянська платформа»). 

Нагадаємо, що у неділю, 7 квітня, жителі Польщі голосували на виборах до органів місцевого самоврядування. Загалом по всій Польщі було утворено 31 460 дільниць, голосування відбувається з 7:00 до 21:00.

На виборах зареєстровано майже 190 тисяч кандидатів, які балотуються на посади в органах місцевого самоврядування. Поляки голосують за депутатів рад гмін, повітів, міст, воєводських сеймиків, а також за війтів, бургомістрів (голів повітів) та мерів.

Другий тур має відбутися через два тижні, 21 квітня, якщо кандидати не наберуть принаймні 50% голосів у першому турі.

Також, що 12 грудня 2023 року Сейм Польщі проголосував за вотум довіри складу Ради міністрів на чолі з прем'єр-міністром Дональдом Туском.

До слова, у суботу, 6 квітня, кандидат від лівого націоналістичного уряду Словаччини Петер Пеллегріні переміг на президентських виборах, зміцнивши контроль над країною проросійського прем’єр-міністра Роберта Фіцо.

Читайте також: Дональд Туск став новим прем'єром Польщі: що про нього відомо

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: