Десант «Руського міра». Після двох років війни в Україну знову ринули артисти з Москви

Десант «Руського міра». Після двох років війни в Україну знову ринули артисти з Москви

В Мінкульті не знають, як зупинити гастролі російських артистів в Україні. Законних підстав немає

З початку цього року російські артисти знову зачастили до України. Найпривабливішим для гастролерів, звичайно, є Київ. Про це свідчать афіші МЦКМ (Жовтневий палац) та Центрального будинку офіцерів, де часто проходять антрепризні російські постановки. Так, на найближчий час в Жовтневому палаці заплановані вистави «Мизери» (21 березня), «Мужчина нарасхват» (31 березня ), Жениться вам надо, барин!» (7 квітня), «Милая моя» (25 травня), «Він в Аргентині» (2 червня), а на 28 березня в Будинку офіцерів запланована вистава «Бобслей для взрослого мужчины». Все це за участю російських акторів. Крім того концерт в квітні в Жовтневому палаці запланувала російська співачка Поліна Гагаріна.

За даними Міністерства культури України, в списку російських культурних діячів, які загрожують національній безпеці України, наразі 83 людини.

В «чорному списку» є «метри» російського кіно, такі, як зірка «Кавказької полонянки» Наталія Варлей, народний артист Олег Табаков, «гардемарин» Дмитро Харатьян, актор та режисер Іван Охлобистін. Значаться там багато поп-виконавців: найскандальніші Валерія, Кобзон та Газманов, а ще - Юлія Чичеріна, Стас П’єха, Микола Расторгуєв та інші.

Гострі суперечки щодо доцільності гастролей українських артистів в Росії і російських – в Україні точаться останні 2 роки.

Наприклад, відсутній в забороненому списку російський репер Тіматі, влітку минулого року хотів дати концерт в Одеському клубі Ibiza, та йому завадив голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі. Він прямо дав зрозуміти, що відтепер в Україні артисту не місце. «Тим, хто порівнює прагнення України до свободи та незалежність з наркоманією – не місце на українських сценах. Вважаю Ibiza кращим клубом Європи, але не розумію, як ви могли запросити Тіматі, який повністю виправдовує російську агресію, називає Україну «молодшим братом», п’є та вживає наркотики. Не кажучи вже про те, що це кращий друг Кадирова, у якого руки по лікоть в крові українців на Донбасі», – пояснив заборону концерту Одеський губернатор.

Відміна концерту обурила співака. Він написав у себе в Instagram, що любить і Одесу і Україну в цілому, просто так вийшло, що «артисти стали заручниками обставин» і висловив сподівання, що це тимчасово. Трохи згодом він виклав в Instagram фото своєї маленької дочки Аліси у вишиванці.

Наплив гастролерів з Росії спровокував обурення серед вітчизняних артистів. Актор національного театру ім. І. Франка, народний артист Анатолій Гнатюк навіть підготував відкритий лист на ім’я міністра культури В’ячеслава Кириленко. Артист наразі збирає підписи під ним. Гастролі російських конкурентів він вважає «ганебним явищем» і не розуміє, чому під час війни з російсько-терористичними військами в Києві спокійно збирають касу артисти країни-агресора.

«По-перше, російські актори у нас заробляють чималі гроші, а по-друге, ці гастролі під час війни – це порушення всіх можливих меж людської гідності і поваги до Батьківщини», – сказав Гнатюк «Главкому». За словами артиста, довгий час українські театральні актори не мали можливості нормально розвиватись і створювати високохудожні вистави. Все через брак фінансування і шаленої навали московських гастролерів в Україні. «Гастрольна система була налаштована лише на московський контент. Результат – розчинення національної свідомості багатьох громадян України у чужій і, як виявилося, ворожій культурі несмаку сусідньої держави. В решті війна з РФ за збереження своєї національної ідентичності і території України», – говорить артист.

Цілком згоден з такою логікою і художній керівник театру «Золоті ворота» Стас Жирков. «Не питання в тому, що ми маємо комусь заборонити їздити до нас – питання в тому, який продукт до нас везуть», – каже «Главкому» Жирков.

За словами режисера, російські артисти везуть до України «не якісний дешевий продукт». «Російські артисти забирають в нас, українських акторів та режисерів наші гроші», – каже він. Жирков переконаний, що відновлення гастролей російських колег відбувається тому, що жителі Півдня та Сходу України досі не прийняли позицію, що Україна – єдина держава. «Люди не будуть напружуватись – їм краще купити квитки на тих артистів, яких вони бачать по телевізору, подивитися вистави російською мовою, які для них насправді є більш сприйнятні, і все», – пояснює режисер.

На думку Жиркова, в Україні має працювати комісія фахівців, яка б вирішувала, чи несе якусь загрозу та чи інша вистава чи артист і не пускала б в наш театральний простір кого завгодно. «Ми лише почали вирощувати своїх глядачів, які знаються на українському театрі і не хочемо, щоб це припинилось», – каже він.

-- Прогалина в законі

Як розповів «Главкому» заступник Міністра культури України Ростислав Карандєєв, в Україні на сьогодні не існує законодавчих підстав щодо призупинення гастролей російських артистів на території України. Ті майданчики, які надають сцену для російських гастролерів, знаходяться поза сферою управління Мінкульту.

«Зверніть увагу, де ці гастролі відбуваються: в Києві це переважно сцена Жовтневого палацу, який є власністю Федерації профспілок України, Будинок офіцерів, де зал виконує функцію прокатного майданчика, ще є кілька майданчиків, які використовуються в подібний спосіб», – пояснює заступник міністра «Главкому».

Карандєєв каже, що Мінкульт інформував дирекції цих закладів, закликав не влаштовувати там концертів російських акторів, та, на жаль, керівники Жовтневого палацу та Будинку офіцерів не прислухались до цих рекомендацій.

«Відповідь одна: їм потрібно якось жити та підтримувати зал. Мені дуже прикро, що економічний інтерес у керівництва названих вище закладів переважає над їх громадянською позицією», – зізнається чиновник.

Прохання «Главкому» поспілкуватись із директором Жовтневого палацу (МЦКМ) Борисом Холоденком було відхилено. «Директор не публічний, не любить спілкуватись з пресою, в силу своєї зайнятості», – так пояснила ситуацію його секретар Оксана. Вона запевняє, що перш ніж запрошувати артиста давати концерт, дирекція палацу перевіряє списки заборонених артистів. «У нас виступають лише ті, кого нема в тому списку. Митців багато, не можна ж всіх перекреслити», – пояснила представниця МЦКМ.

На думку заступника міністра культури Карандєєва, незалежно від того, висловлювались російські артисти проти України, чи навіть якщо вони не мають своєї політичної позиції, їх гастролі в Україні в нинішніх умовах не є доречними.

«Справа навіть не у війні, а у необхідності захисту української національної ідеї від тиску так званого «руського міра» і фактично духовного поневолення українського народу», – вважає чиновник.

Не лише менеджери концертних майданчиків, але й ті українські артисти, які сприяють гастролям росіян, відмовляються від коментарів. Так, Антон Лірник відомий по проекту «Дует імені Чехова» (резидент Comedy Club), привозить до Києва ряд російських акторів, які беруть участь у спектаклі «Мужчина нарасхват». Чому Лірник співпрацює з росіянами, а не зі співвітчизниками? Коментувати ці питання артист не відважився. Його концертний директор пов’язав відмову із надзвичайною зайнятістю артиста. До речі, на офіційному сайті «Дуету» в розділі «Про ДиЧ» вказано, що в їх широкій географії виступів вони особливо пишаються виступами на запрошення Дмитра Медведєва, голови Чеченської республіки Рамзана Кадирова, президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва та екс-президента України Віктора Януковича.

Зазначимо, що є і зворотній бік медалі у цієї проблеми. Багато українських зірок і досі часто виступають в Росії. Наприклад, поп-співачки Ані Лорак та колишня депутат від Партії регіонів Таїсія Повалій, виступали в Москві на святковому концерті до Дня захисника вітчизни. Часто їздить з концертами в Росію і Світлана Лобода. Що дивно, їй на відміну від Лорак при цьому вдається уникати шквалу критики в Україні. При цьому Лобода має виступи і на великих концертах, що мають телеверсії, а також обслуговує приватні замовлення. Наприклад, минулого літа вона виступала на вечірці дружини російського медіамагната Сергія Кожевнікова.

Серед українських виконавців на гастролі до Росії їздять також і Віра Брежнєва, гурт «ВІА Гра», Андрій Данилко та інші. В скандальну історію потрапила і Народна артистка Ірина Білик, яка в серпні минулого року опинилась в окупованому Криму. Селфі з Іриною виклав співак Філіп Кіркоров, і це спровокували справжній шквал критики на адресу співачки. На фото вона були не тільки з Кіркоровим, але і з «господарем» московської поп-тусовки Ігорем Крутим. Після цього Ірину називали «запроданкою», хоча вона не гастролювала країною-агресором.

Источник: «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: