Рада Європи визнає Тимошенко і Луценка політичними в’язнями (Документ)

Рада Європи визнає Тимошенко і Луценка політичними в’язнями (Документ)

ПАРЄ готує спеціальну резолюцію з приводу політичних в’язнів в Європі

Наступного тижня Парламентська Асамблея Ради Європи знову звернеться до українського питання. Цього разу європейці не готують окремої резолюції щодо ситуації в Україні, проте документи, які там будуть розглядатися, нас таки стосуватимуться.

3 жовтня на засіданні ПАРЄ планують заслухати доповідь щодо політичних в’язнів німецького депутата Крістофа Штрассера та схвалити спеціальну резолюцію «Визначення поняття політичного в’язня», в якій закріплюються чіткі критерії для надання людині цього статусу.

До цього, після чергових резолюцій різних європейських структур з натяками на політичну складову процесів проти Тимошенко та Луценка, українські посадовці кожного разу вказували, що напряму їх політичним в’язнями ніхто не називав. З наступного тижня це може змінитися.

Адже ПАРЄ в своєму попередньому документі стосовно України, ухваленому 26 січня 2012 року чітко записали, що статті, за якими засудили Тимошенко – політичні, й їх треба термінового декриміналізувати. Чого зроблено не було.

Європейський парламент в резолюції від 24 травня 2012 року також назвав процеси проти Тимошенко й інших опозиціонерів «політично мотивованими», проте слова «політичні в’язні» також не вжив.

Рішення Європейського суду з прав людини щодо ув’язнення Юрія Луценка також вказало на політичну складову переслідування опозиціонера, визначивши порушення цілої низки статей Європейської конвенції з прав людини, в тому числі й 18 – «політичні переслідування».

Враховуючи все це, якщо визначення «політичний в’язень» буде затверджене на найвищому рівні з відповідними чіткими критеріями, нічого не заважатиме в наступних резолюціях щодо України назвати речі своїми іменами. Поглянувши на проект документу ПАРЄ щодо політичних в’язнів, не складно передбачити, що ув’язнення Тимошенко й Луценка майже за всіма параметрами збігається з пропонованими критеріями – це і порушення Європейської конвенції при ув’язненні, і політичні мотиви переслідування, а також заангажований судовий процес.

Поки що ПАРЄ тільки звернеться до країн членів Ради Європи звільнити людей, які підпадають під визначення політичного в’язня. Проте це тільки перший крок, наступний - визнання такими українських опозиціонерів.

«Главком» публікує переклад проекту Резолюції ПАРЄ щодо політичних в’язнів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: