Станіслав Аржевітін Народний депутат України

Валютні витівки влади: з людьми не можна так гратись

Ситуація з законом про 15% на продаж валюти не зрозуміла.

Ситуація з законом про 15% на продаж валюти не зрозуміла. Комітет з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики відкликає цей документ з метою доопрацювання. Очевидно його знову доведеться включати в порядок денний.

За моїм розумінням цей законопроект потрібен на кілька місяців, адже треба до Нового року протриматись, щоб мати трохи зайвої валюти на ринку, щоб Нацбанк не спалював зайві золотовалютні резерви і заспокоїти ситуацію на міжбанку. Законом передбачено, що через два місяці після прийняття закону доведеться платити. Це свідчить про те, що всі хто знає і читає повинен завтра і післязавтра прибігти і здати свою валюту. Не бачу іншої потреби в законі, крім того, щоб на цей короткий час зробити ілюзію поповнення валюти на валютному ринку, а потім його б відмінили або не підписали. Не думаю, що з людьми можна так гратись.

Закон передбачає єдину норму: при продажі валюти знімати 15%. Так, є деякі преференції, умовно кажучи, пільги. Якщо у вас депозит валютний і валюту поміняли на гривню, то податком ви не обкладаєтесь. Якщо ви купили цінні папери уряду у валюті чи цінні папери нацбанку у валюті, по яких не оподатковується дохід, по ним не сплачується податок при обміні. Це означає, що держава хоче, щоб валюту понесли до неї. Через два місяці, якби закон вступив в силу, то людям не залишилось би інших варіантів, як нести валюту в банк і класти на депозит або нести державі, вкладаючи в облігації, емітовані в валюті. Це довгострокова мета цього закону.

Коли мова йде про прості й доступні речі, як податки на фізичних осіб, податок на валюту, це доступно і зрозуміло кожному. Такі закони перед виборами ніхто не приймає, а тепер коли вибори минули, то аналогічним податком обклали юридичні особи, зараз всі юридичні особи, які завозять в Україну валюту повинні в обов’язковому порядку продавати її національному банку, а він віддає гривню, звичайно навіть не по ринковому курсу.

Важко сказати, що будуть робити люди у випадку інфляції з доларами, що оподатковуються. Вимальовується дуже дивна державницька позиція, з одного боку уряд демонструє українцям, що тримати заощадження в доларах набагато вигідніше, ніж в гривні. Для цього держава дозволила випускати державні цінні папери номіновані в валюті і аналогічно сертифікати національного банку, емітовані в валюті. По цих інструментах зібрано 2,5 млрд доларів. Натомість закон про 15% на продаж валюти, це зворотне рішення.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: