Станіслав Груздєв Фотокореспондент «Главкома»

Янукович. Хто дістав із колоди джокера?

«Я воскрес», – сказав він. Щоправда, сказав він це після судового засідання

Він знову вірить, що не потоне, а тому згоден йти на юридичний та кар’єрний авантюризм. Віктор Янукович, самоусунений президент України.
Його така очікувана і така раптова згода давати свідчення українському суду запустила як потаємні, так і явні механізми у вітчизняній політиці.
Це тільки на перший погляд Янукович з’явився неждано-негадано. Але, якщо придивитися уважніше, то ми побачимо вивірені та обдумані кроки та дії, які супроводжували його ростовські спічі.
Допит Януковича став неоголошеним, але символічним початком майбутніх виборів. Ситуація в країні після нових платіжок та падіння доходів громадян дадалі більше наближає настрої суспільства до точки кипіння. Люди вже втрачають залишки довіри до тих, хто сьогодні за кермом держави. Вони зрозуміли, що платіжки вже сьогодні, а обіцянки про підвищення мінімалки – це завтра. Вони вже бачать, що політика накопичення грошей МВФ, а потом повернення їх із відсотками не працює. Адже економіка не демонструє оздоровлення, а зростання цін на соціальні товари щодня шокують покупців.
Та й у самій владі вже давно зрозуміли, що треба випускати пару невдоволення. А тому дострокові вибори парламенту неминучі. Сьогодні переобрання Верховної Ради потрібно всім, ось тільки кожен бачить час виборів по-своєму. Головна інтрига передвиборної баталії розгортається в стані влади, а не опозиції. БПП та НФ виросли на одному електоральному полі, а тому кожен розраховує зібрати свій врожай раніше, ніж це зробить сусід по коаліції. Владі терміново необхідно каналізувати невдоволення громадян. Питання лише в термінах та обличчях.
І ось тут скайпом із Ростова з’являється Янукович. Як джокер у старій колоді вітчизняної політики. Дехто розцінив це як спробу повернення «старої команди», або навіть «сім’ї». Але навіть їм зрозуміло, що це безперспективно. Для одних українців вони – зрадники, невдахи та втікачі. Для інших – символ корупції, який треба запроторити за ґрати.
На сьогодні для всіх зрозуміло, що «воскресіння» Януковича не вплине на рейтинги тих, хто орієнтований на протестний електорат. Це також не вплине на тих, хто ще донедавна офіційно входив до коаліції. А ось на пряму конкуренцію БПП та НФ поява самоусуненого дає ефект каталізатора.
Майже весь допит він казав, що «не пам’ятає» та «не знає». Він заявляє, що не знає, хто і коли йому дзвонив, забув навіть про дзвінки із Путіним. Янукович навіть не міг, за його словами, згадати що робив у дні розстрілу Майдану. Аж ось раптово він згадує один факт про день голосування у Верховній Раді постанови про його усунення: «Я мав розмову з деякими депутатами Верховної Ради, які не голосували, і вони доводили цю інформацію… Я мав особисту розмову з Яценюком. Це було по телефону». Це дає можливість по-новому поглянути на керівництво «Народного фронту». Виходить, що зв’язок між Януковичем та Яценюком був дуже важливим для обох. Що там було? Торгівля? Гарантії безпеки? Чи не надто часто тодішні лідери Майдану заходили на Банкову, і що вони там все ж таки обговорювали? Ось яку інтригу заклав ростовський біженець.
Надто прозоро виглядають натяки того, хто дістав із колоди джокера. Зрозуміло, що це може бути лише той, хто має прямий номер у кабінет генерального прокурора.
Можливо, саме тому «Народний фронт» так боїться виборів і намагається не коментувати слова Януковича. Виходить, що їм є що приховувати та є причина боятися втратити в результаті виборів депутатську недоторканність. Адже тоді багатьом доведеться боятися кримінального переслідування з боку вже колишніх партнерів по коаліції та переховуватися в країнах, із якими немає угоди про взаємну видачу злочинців.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: