Вікторія Сюмар Народна депутатка України

Ми платимо найвищу ціну в світі за інфантильність

Українські воїни щодня ризикують власним життям
фото: ЗСУ

Ми вижили завдяки тим, хто не побоявся взяти на себе відповідальність і зброю. Завдяки єдності

Два роки через єдиний марафон українцям розповідали про «слабку росію і чмобіків», «каву на набережній в Криму» і що в 2023 вже точно «перемога». За мільярди таких потрібних гривень.

Новий 2024 приходить «холодним душем» реальності з новими правилами мобілізації, відкладеною демобілізацією ще щонайменше на 14 місяців (і то не факт), попередженнями Юлії Свириденко про ймовірні не виплати пенсій і зарплат і не розумінням міністра фінансів де взяти гроші на нових 500 тисяч мобілізованих.

Військові почали говорити про «сильну росію, яка вчиться і робить висновки», про прорахунки щодо їх ставлення до втрат, яких вони не рахують, і про активізацію ворога. І про наші втрати, тієї ж Мар'їнки.

Попри всі пропагандистські зусилля телемарафону, реальність бере гору. І після розслабляючих інформаційних ванн вона особливо болюча.

Це закономірний наслідок не лише неадекватної інформаційної політики, але політики загалом. Бо політика і, особливо, війна, неможливі без чіткої стратегії, як стратегія неможлива без оцінки ресурсів: економічних, фінансових, зброї, і людей. Все те, що треба для війни.

Як і без чесної розмови з людьми: про колосальні проблеми і екзистенційні виклики, з якими стикнулася країна. І про силу противника.

В стратегії співставляються власні ресурси з ресурсами ворога: скільки там людей, грошей, зброї і економічних потужностей. І відповідно до цієї нудної і ретельної оцінки робиться аналіз і формуються задачі.

І головне: в стратегії не буває, як у кіно – імітація відповідно до придуманого і виписаного сценарію. І смерть, біль, кров і сльози тут теж не постановочні. Вони реальні для мільйонів людей і країни, яка стікає кровʼю…

Цей текст до того, що ми платимо найвищу ціну в світі за інфантильність. І за віру в пропаганду марафону «для підняття духу» від професійних серіальщиків.

Час дорослішати. Бо як казав один відомий олігарх, «життя – це великий супермаркет, але на виході завжди каса». Наша плата за недооцінку ворога, недовіру до союзників і їх попереджень, невміння визначати пріоритети і заміняти їх «будівництвом доріг», неспроможності будувати стратегії – надто висока. Ми розраховуємося життями…

Час нарешті будувати реалістичні стратегії. З необхідністю будувати серйозну лінію оборони, залучати під це не Мінцифри, а всіх і вся – від місцевого самоврядування до бізнесу. Мінувати де можна, аби ворог, який наступає, не пройшов.

Час готувати резерви і приділяти цьому найсерйознішу увагу. З підготовленими полігонами та інструкторами, з ресурсами, а не декларативними нормами в законі про обовʼязкову воєнну підготовку всіх з 18 до 25 років без жодного розуміння хто, де і як це буде робити. З системою мотивацій, як, наприклад, рекрутинг чітко до операторів дронів чи інженерно-саперні війська.

Час, бляха, відправити в Авдіївку і на інші фронти всі наявні дрони. І інвестувати в РЕБи, аби хоч трохи захиститися від ворожих дронів розвідників та від ударних дронів. Саме так, це і пріоритети нашої команди також, і скоро в нас будуть дуже хороші новини. (Це для тих, хто скаже, що лише критикувати легко)

Час належно оцінити, що нам неймовірно багато вдалося за ці два роки – утвердити свою державність, остаточно народити політичну націю, вигнати ворога з багатьох кілометрів, значно ослабити його флот і відсунути з Чорного моря.

Хороше треба розвивати, недоліки – виправляти, стратегію – розробляти, людей – готувати, зброю – виробляти і… досить вже теплих ванн.

Ми вижили завдяки тим, хто не побоявся взяти на себе відповідальність і зброю. Завдяки єдності. Ми здатні бути дорослими, сприймати чесну правду про проблеми і здобутки: доведено 22 місяцями найбільшої, після другої світової, війни і героїчними українцями в ній...

Читайте також:
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

«Очікується масовий депутатопад»
Чому депутати масово складають мандати
Країни ЄС розмістили замовлення лише на 60 тис артилерійських снарядів
Країни ЄС не передали Україні й половини боєприпасів з обіцяного мільйона – ЗМІ
Нова версія дрона українського виробництва літає на відстань 1100 км
Міністр Камишін анонсував дрон, який зможе долетіти від Києва до Санкт-Петербурга
Україна зупинила поетапну заборону використання фосфатів у побутовій і промисловій хімії
Знову цвітуть водойми, хвиля фосфатна б'є... Шмигаль продовжив екологічну катастрофу здоров'я нації
У квартирі Паленика, за словами прокурора, виявили $115 тис., які були розфасовані по упаковках з-під кави
Ховав гроші у пачках із кавою: прокурор повідомив деталі обшуків у судді Паленика
Володимир Зеленський у Конгресі США
Війна в Україні переросте в партизанську, якщо допомога зменшиться – Зеленський у Конгресі США
10 країн проголосували проти, а 23 утрималися
Генеральна Асамблея ООН проголосувала за негайне припинення вогню в Газі
У ISW переконані, що заяви Кирила контрастують з останніми спробами Путіна представити себе як центристську фігуру
Аналітики ISW заявили про розкол між Путіним і патріархом Кирилом
Естонія повідомила, скільки ЗСУ потрібно снарядів на рік, аби отримати перевагу над окупантами
Естонія повідомила, скільки ЗСУ потрібно снарядів на рік, аби отримати перевагу над окупантами
Дата публікації новини: