Відбудова після війни. Маємо вивчити досвід інших країн

Такі міста, як Маріуполь, треба відновлювати з нуля
фото з відкритих джерел

Україна не перша, хто має відновлюватись після руйнівних подій

Для того щоб виграти боротьбу за післявоєнну реконструкцію та модернізацію країни, треба вивчати уроки минулих трагедій – війн та природних катаклізмів.

Вивчення цих кращих практик та багатьох чужих помилок дозволить нам зробити менше помилок власних – а такі точно будуть.

З питань післявоєнної допомоги та координації міжнародних донорів написано багато книжок. Я поки що прочитав тільки три з них:

  1. Losing Iraq – трагічна історія, як самі іракці не змогли об’єднатися заради відновлення країни після Хуссейну, та помилки, які зробили американці в процесі демократизації.
  2. Delivering aid differently – книжка 2010 року про координацію донорів після цунамі в Індонезії в 2004; відновлення Камбоджі після громадянської війни 1991, повенів в Пакистані, допомоги Ефіопії, Кенії та Таджикістану. Автори багато приділяють уваги важливості інформаційних систем моніторингу допомоги. Я спілкувався з автором – Wolfgang Fengler та зв’язав його з українською командою, яка займається схожим завданням.
  3. Good intentions – про те, що не завжди те, що донори обіцяють, вони фактично роблять, і як все ж таки збільшити їх ефективність підтримки. Книжка 2000 року та базується на досвіді конфліктів та війн 90-х: Камбоджа, Сальвадор, Мозамбік, Боснія, Палестінські території.

У нас немає привілеї виказувати себе неофітами. Давайте більше читати та вивчати досвід – треба робити й донорів ефективнішими – самі вони не навчаться…

Читайте також:
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: