Верховна Рада підтримала законопроєкт про медичний канабіс у першому читанні

Верховна Рада підтримала законопроєкт про медичний канабіс у першому читанні
Ліки на основі медичного канабісу використовуються для знеболення та усунення побічних ефектів від хіміотерапії
фото з відкритих джерел

Закон підтримало 268 депутатів

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт №7457 про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) у медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності. Про це повідомила народна депутатка Ірина Геращенко.

«Багатостраждальний законопроєкт про медичний канабіс прийнято в першому читанні. Його підтримало 268 депутатів, в тому числі частина фракції «ЄС».  Я теж голосувала за, хоч до законопроєкту є багато запитань і він потребує допрацювання у другому читанні», – написала Геращенко.

Ліки на основі медичного канабісу використовуються для знеболення та усунення побічних ефектів від хіміотерапії при онкологічних захворюваннях; для усунення епілептичних нападів; для усунення спастичності м’язів при розсіяному склерозі; для полегшення болю при фантомних болях після травм та ампутацій; для покращення стану нервової системи та сну; для лікування посттравматичного синдрому.

Загалом рослина конопель містить понад 100 різних речовин, які по-різному впливають на організм людини. Але в медицині використовуються лише два типи речовин – канабідіол (КБД) і тетрагідроканабідол (ТГК). Канабідіол не є психотропною речовиною, тоді як ТГК може мати вплив на свідомість залежно від концентрації.

Медичний канабіс буває різних видів: такий, що містить виключно КБД, або такий, що містить як КБД, так і ТГК у певних пропорціях. У країнах, де легалізований медичний канабіс, будь-які препарати на основі канабісу відпускаються виключно за рецептом лікаря, але при цьому не мають надвисоких концентрацій ТГК, які впливають на свідомість людини.

Комітет з питань здоров’я нації надав позитивний висновок урядовій ініціативі та рекомендував Верховній Раді внести в порядок денний, а за результатами розгляду в першому читанні прийняти його за основу з урахуванням необхідності внесення змін до інших структурних частин законів та/або інших законодавчих актів, що не були предметом розгляду в першому читанні. Крім того, члени комітету запропонували скоротити наполовину строк подання суб’єктами права законодавчої ініціативи пропозицій і поправок при підготовці цього законопроєкту до другого читання.

Комітет з питань здоров’я нації підтримав законопроєкт про використання медичного канабісу та постановив «прямо в законі визначити вміст ТГК у коноплях для промислових цілей на рівні не вище 0,3%, а для медичних конопель – відповідно вище 0,3%». Це означає, що коноплі з вмістом ТГК понад 0,3% матимуть жорстке законодавче регулювання.

Раніше Рада національної безпеки та оборони України закликала Верховну Раду ухвалити законопроєкт №7457 про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) у медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності.

Раніше на сайті Верховної Ради з’явився законопроєкт про регулювання обігу канабісу в Україні, який зареєстрували у парламенті 10 червня 2022 року. Відповідно  до законопроєкту, українським пацієнтам можна буде купувати, зберігати та вживати ліки на основі медичних конопель, а лікарям – їх призначати.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

На потреби видання «Голос України» уряд виділив майже 23,8 мільйона гривень
Офіційне видання Ради цитує заборонених російських пропагандистів
Юрчишин: «Цей крок потрібен для притягнення білоруського режиму до відповідальності та майбутніх репарацій Україні»
Народні депутати хочуть визнати Білорусь державою-агресором
Останній фінансовий звіт від політичної партії, представленої в парламенті, НАЗК отримало в останньому кварталі 2020 року
Фінансування партій з бюджету. Час відновити контроль Наші гроші
Голова Комітету ВРУ з питань соцполітики
Галина Третьякова: У ФСБ були методички – розтягнути Україну через соцпрограми Інтерв’ю
Це наступний крок до масштабування виробництва дронів
Зеленський скасував ПДВ та ввізне мито на комплектуючі для дронів
Якщо після лікування ВЛК визнає військового тимчасово непридатним, він отримуватиме 20 тис. грн/місяць
Деякі військові після поранення отримуватимуть додаткові виплати: деталі
Сергій Гаврилов – досвідчений політик-комуніст, який працює у сфері релігії й боровся проти надання Україні томосу
Депутата Держдуми прогнали з Міжпарламентської асамблеї православ’я: у росіян істерика
Юлія Тимошенко
Тимошенко про скандальний закон 8401: наше завдання – скасувати вбивчі для бізнесу норми
Обмеження впроваджуються з метою імплементації «тютюнової» європейської Директиви 2014/40/ЄС
Відсьогодні в Україні запроваджуються нові обмеження щодо тютюнових виробів
Дата публікації новини: